man-iemand-laptop-werken

Bang om je koffer kwijt te raken deze zomer? Gebruik dan een tracker!

Het is veel in het nieuws, de (koffer)chaos op Schiphol. Steeds meer reizigers kiezen er daarom voor om een tracker in hun koffer te stoppen om hun koffer in de gaten te kunnen houden. Zo weet je in ieder geval zeker of je koffer aan is gekomen op bestemming of helaas nog op Schiphol ligt. Op Instagram vroegen we jullie naar je ervaringen met en vragen over trackers. In dit artikel lees je wat een tracker nou eigenlijk is en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is een tracker?

Een tracker, ook wel tag genoemd, is een klein apparaatje dat je kunt gebruiken om de locatie van spullen (of mensen) mee in de gaten te houden. Je kunt ze bijvoorbeeld vastmaken aan je sleutelbos. Instagram volgers vertellen ons dat ze hun kat/hond, kind of auto in de gaten houden met verschillende trackers. Steeds vaker stoppen reizigers ook tags in hun koffer. TechGirl Anke vertelde in deze reel dat zij haar koffer in de gaten kon houden toen ze halsoverkop naar Nederland kwam dankzij haar AirTag. Een meerderheid van onze volgers (58%) laat weten al een tracker in zijn of haar koffer te hebben gestopt of dat binnenkort van plan te zijn.

Bluetooth versus GPS tracker

Er zijn twee soorten trackers: bluetooth trackers en gps-trackers. Een bluetooth tag heeft een beperkt bereik, tot zo’n 100/120 meter. Je hebt je smartphone nodig om de tracker te lokaliseren. Het voordeel van zo’n tracker is dat er weinig stroom voor nodig is en de batterij dus lang meegaat. Ze zijn klein, ook handig. Daarnaast heb je geen abonnement nodig om verbinding te kunnen maken. Een nadeel is dat je wel altijd je telefoon (of een ander device) nodig hebt om de tracker te vinden. 120 meter lijkt niet veel, maar om deze afstand te vergroten maken veel trackers gebruik van de ‘community’. Onbekende, anonieme, gebruikers met dezelfde software helpen zo mee om de trackers te lokaliseren. Het nadeel daarvan is wel dat je hier vooral iets aan hebt bij veel verkochte merken, zo ondervind ook onze TechGirl Anic die met hier met haar Tile-tag tegenaan loopt.

Een gps-tracker maakt contact met satellieten en bepaalt zo de locatie. Via internet wordt de locatie naar een server gestuurd en weer naar je smarthone. Het voordeel is dat er geen connectie met een ander device nodig is zoals bij een bluetooth tracker. Word je auto bijvoorbeeld gestolen, dan kun je deze real-time volgen, zelfs in een verlaten bos. Bij een bluetooth tracker heb je hier alleen iets aan als er een telefoon met dezelfde software in de buurt is. Een nadeel is echter dat je meestal een abonnement nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de dienst. Ook gebruiken ze meer batterij dan bluetooth-tags en kunnen ze daarom vaak, maar enkele dagen mee. De apparaten zijn ook vaak wat groter.

Welke trackers zijn er op de markt?

Er zijn veel verschillende tags op de markt. Voor het vinden van koffers worden de bluetooth trackers het meest gebruikt. We zetten een aantal opties voor jullie op een rijtje:

AirTag

Apple Airtag Tracker
Source: apple.com

De AirTag is een bluetooth tracker van Apple en werkt met de app ‘Zoek mijn…’ De AirTag kan een geluidje afspelen en door een ingebouwde NFC kunnen mogelijke vinders je AirTag uitlezen en jou zo terugvinden. Hoewel het bereik van een AirTag beperkt is, zijn er zoveel Applegebruikers die kunnen ‘meehelpen’ om het signaal door te geven dat je toch een grote dekking bereikt zonder een gps-tracker nodig te hebben. De batterij van een AirTag gaat ongeveer een jaar mee en kan dan worden vervangen. Wil je meer lezen over AirTag, lees dan onze eerdere blog over de AirTag!

Een veelgestelde vraag was: “Kun je een AirTag ook met Android gebruiken?”. DrTechGirl heeft hier eerder een blog over geschreven. Sinds die blog is er wel een nieuwe app uitgekomen voor Android ‘Tracker Detect’. Hiermee kunnen Androidgebruikers verloren Appletrackers vinden en eventueel een geluidssignaal afspelen. Deze app is vooral bedoeld om te zorgen dat je niet ongewenst gevolgd kan worden. Ben je Android gebruiker, dan kun je beter kijken naar een andere tracker.

Een andere volgersvraag was: “Kun je een AirTag via iCloud op de PC volgen?” – tot nu toe is dit niet mogelijk.

Tile

Een Tile tag is zowel compatible met Apple als Android en is er in meerdere uitvoeringen. Tile heeft een eigen app en maakt dus geen gebruik van het ‘Zoek mijn…’ netwerk maar alleen van het netwerk van Tile-gebruikers. In plaats van een NFC-chip heeft een Tile een QR-code die vinders kunnen scannen om zo aan jouw contactgegevens te komen. Alle Tiles zijn waterbestendig en kunnen een geluidssignaal geven. Je kunt zelfs Amazon Alexa, Google Assistant of Siri vragen om je spullen terug te vinden. Handig als je weer eens de afstandsbediening kwijt bent!

Chipolo One Spot

Chipolo One Spot Tracker

Een andere tracker die alleen werkt met het ‘Zoek mijn…’-netwerk is de Chipolo ONE Spot. Deze werkt hetzelfde als de AirTag. Er zijn uiterlijke verschillen, maar ook een aantal functionele verschillen. Zo heeft de Chipolo ONE Spot alleen bluetooth, terwijl een AirTag ook ultra wideband ondersteunt, waarmee de locatie exacter kan worden bepaald.

Meer weten over de Chipolo One Spot? Lees dan hier onze review!  

Samsung Galaxy SmartTag

Ook Samsung heeft zijn eigen tag, de Galaxy SmartTag. Deze werkt eigenlijk net als de eerder besproken tags, maar dan met de SmartThings-app. Ook hierbij is er weer een netwerk, het Galaxy Find Network, dat meehelpt met terugzoeken. Naast de SmartTag is er ook de SmartTag+. Deze heeft, net als de AirTag, ultra wideband ondersteuning waardoor de locatie nauwkeuriger kan worden bepaald. Belangrijk detail: De Samsung Galaxy SmartTag is alleen te gebruiken met Galaxy-apparaten.

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen? Stel ze dan in de comments!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.