Nokia X20 front

Nokia X20: een prima toestel, maar geen uitblinker

Je kunt eigenlijk geen review schrijven over Nokia zonder even terug te kijken naar het verleden. Wij hadden vroeger zelfs een televisie van Nokia, maar het bedrijf werd vooral bekend door hun telefoons in de jaren ‘90. Telefoons met daarop het spel Snake, telefoons die innovatief waren en telefoons die onverwoestbaar leken. Heel wat anders dan die grote glazen schermen waarmee we het tegenwoordig doen, al hebben die ook zo hun voordelen. Dat laatste bewijst Nokia X20 zeker wel, maar tegelijkertijd biedt de telefoon weinig nieuws onder de zon, zo ondervond TechGirl Laura Jenny.

Het meest opvallende wat het smartphonemerk met deze 379 euro kostende telefoon doet, dat is beloven dat hij lang meegaat. Net als die ‘bouwvakkers’-telefoon van vroeger, maar dan niet zozeer door zijn uiterlijk, maar nu in de vorm van updates. Nokia belooft drie jaar updates te geven. Dat is natuurlijk heel erg fijn, maar ik vraag me af of we tegenwoordig niet veel te geconditioneerd zijn. Willen we zelf niet gewoon om de één a twee jaar een nieuwe smartphone? Zelfs nu smartphones erg op elkaar lijken, gaat er toch niets boven een nieuw toestel?

Nokia X20 back

Gaat lekker lang mee

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook veel mensen die helemaal niet zitten te wachten op de nieuwste snufjes. Zij zijn juist heel blij dat ze hun toestel door en door kennen en hebben geen behoefte aan nieuwe technologieën. Bovendien moet je er ook maar net geld voor (over) hebben, of zin in hebben om al je gegevens en foto’s weer over te zetten. Er zijn voors en tegens te bedenken voor het jarenlange gebruik van dezelfde telefoon, maar uiteraard is het wel positief dat Nokia in ieder geval zo lang software updates biedt. Plus: Nokia heeft ook de standaard fabrieksgarantie van 2 jaar verlengd naar 3 jaar, al kleven er aan die garantie wel altijd veel mitsen en maren.

Bij het uitpakken van Nokia X20 valt één ding meteen op: er wordt geen lader meegeleverd. Het is een trend van smartphonemakers om geen laders meer toe te voegen, want ja: de kans dat je een USB-C-oplader in huis hebt, is tegenwoordig wel heel groot. Het is milieuvriendelijker om te hergebruiken. Toch vind ik het nog steeds een beetje raar en incompleet voelen, dat je geen manier krijgt om het toestel op te laden. Nu vind ik dat bij een apparaat van nog geen 400 euro minder erg dan bij bijvoorbeeld een iPhone van meer dan 1000 euro, maar toch: ik vind dit met zijn lange updatebeleid en lage prijs juist een goede telefoon voor bijvoorbeeld oudere mensen, die waarschijnlijk helemaal geen USB-C-lader hebben liggen.

Dat ik deze smartphone meer voor ouderen vindt, heeft wel vooral te maken met dat updatebeleid. Verder is Nokia X20 zeker geen telefoon die onderdoet voor de concurrentie. De batterij is bijvoorbeeld lekker groot: 4470mAh, dus daar moet je wel meer dan één dag mee vooruit kunnen. Zelfs na drie jaar zal deze batterij naar verwachting nog goed functioneren. 

Nokia X20 groothoek
Groothoek

Nokia X20

Nokia X20 heeft een plastic behuizing, maar hij voelt niet goedkoop. Er zit een speciale coating op waardoor hij zacht aanvoelt en dat is een goed besluit geweest. Het toestel houdt lekker vast. Hij heeft bovendien een mooie bronzen of donkerblauwe kleur, al had het wat mij betreft wel iets meer spetterend gemogen. De kleuren zijn nu zo egaal dat het lijkt alsof Nokia niet wil opvallen met de telefoons. Vroeger deden we juist de gekste hoesjes om smartphones heen om ze wat meer te laten opvallen, maar Nokia lijkt hierin een wat behouden keuze te maken.

MobileMobile

Wat natuurlijk wel belangrijk is, want dat is bijna altijd waar het over gaat in de smartphonewereld van 2020/2021: de camera’s. Er zijn vier camera’s aan de achterkant: de 64 megapixel hoofdcamera, de 5 megapixel groothoeklens, de 2 megapixel macro-camera en nog een dieptesensor van 2 megapixel. Het zijn bij elkaar niet megaveel megapixels, maar dat zegt ook niet alles. Helaas had ik met Nokia, net als met Samsung A72, wat moeite met schaduw of licht van de verkeerde kant. Zeker nu de zomer in aantocht is, heb je hier waarschijnlijk weinig erg in, maar ik houd mijn hart vast voor de winterdagen.

Nokia X20 Zoom
Zoom

Foto’s vallen tegen

Ook zijn we inmiddels zulke goede camera’s gewend, dat die van Nokia tegenvallen, ook in zijn prijsklasse. Je ziet toch aan de foto’s af dat ze een beetje korrelig zijn. Je kunt ze natuurlijk prima gebruiken als je een gewoon Instagram-account hebt, maar als je bijvoorbeeld artiest bent en bepaalde kunstzinnige foto’s wil maken, dan zou ik deze telefoon links laten liggen. Ik vind het ook een wat vreemde keuze van Nokia om niet even wat meer power qua camera’s in te bouwen, want met al dat social mediagebruik weet je dat betere camera’s een telefoon pas echt toekomstbestendig maken.

Ik ben OnePlus gewend en zij veranderen altijd weinig aan de Android gebruikerservaring. Datzelfde geldt voor Nokia. Het biedt een heel cleane versie van het besturingssysteem, waardoor het makkelijk is in gebruik. Wederom een reden voor mij om te denken: dit is handig voor ouderen, want het is daarmee meer rechttoe rechtaan. Lekker Scandinavisch: simpel en toch goed uitgedacht. Je kunt alles ook goed bekijken op het scherm van 6,67 inch (full HD, 2400×1080 pixels).

Tot slot is het ook handig om te weten dat de vingerfadrukscanner aan de zijkant zit. Dat is even wennen, maar zoals ik eerder al bij de Xiaomi Mi 10T Pro aangaf, is dat helemaal niet zo slecht. Meestal houd je je telefoon automatisch toch al zo vast dat je die knop aanraakt. Voor mensen die trouwens dol zijn op oordopjes met draad: de 3,5mm-port is op dit toestel gewoon nog aanwezig. Ik als langharige vrouw heb een grote voorkeur voor draadloze oordopjes, maar die kun je uiteraard ook gebruiken. 

Nokia X20 Selfie
Selfie

Een grote contradictie

Ik heb dit toestel ervaren als een grote contradictie. Nokia belooft dat het toestel lang meegaat, zelfs met updates naar Android-varianten waarvan we nog niet wisten dat die bestonden. Tegelijkertijd zet het een processor in die nu al verouderd is. Snapdragon 480 doet zijn werk wel, maar er zijn smartphones die goedkoper zijn en snellere chips gebruiken. Hierdoor valt me nog meer op dat dit een telefoon lijkt voor gebruikers die niet heel veel met hun smartphone doen. Je kunt wel een paar dingen tegelijk doen, maar overvraag hem niet. Zeker veel dingen tegelijk zijn niet zijn favoriete manier van werken, helemaal niet als je tegelijkertijd wilt gamen. Bovendien is de verversingssnelheid er ook niet naar: 60Hz is eigenlijk gewoon ouderwets.

Kortom, er is wel een markt voor Nokia’s nieuwe toestel, maar ik zou X20 eerder aanraden aan iemand die weinig van zijn telefoon vraagt en die behoefte heeft aan iets eenvoudigs dat lang meegaat, dan dat ik hem aan mijn social mediabeesten van vrienden zou aanraden. Het mag dan een niet al te duur toestel zijn, er zijn inmiddels al lang betere telefoons op de markt voor die prijs, zeker waar het gaat om processor en camera’s.

Nokia X20 nacht
Nacht
Nokia X20 front
Nokia X20: een prima toestel, maar geen uitblinker
Pluspunten
Minder positief
6.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten