Review: Samsung Galaxy A72 – Goed toestel, nu dan

Het is mooi weer, we hebben een Samsung Galaxy A72 in ons hand en ruim de tijd om het nieuwe Samsung-toestel te testen. Hoe fotografeert hij bloemen? Hoe goed is hij in selfies? Maar ook: is de batterij goed genoeg en houdt hij lekker vast? Lees meer in onze recensie van Galaxy A72.

Samsungs nieuwe toestel kost 449 euro. Normaal beginnen we een review daar niet mee, maar het is wel belangrijk om te weten, want dit is dus geen enorm high end toestel. Hij zit met zijn prijs heel dicht bij de middenmoot of heel hoog in de low-budgettelefoons, en dat maakt het soms een wat moeilijke telefoon om te beoordelen. Het lijkt soms alsof hij zelf ook niet weet waartoe hij behoort. 

Samsung Galaxy A72

Wat bij deze telefoon meteen opvalt, dat is dat hij een lekker groot scherm heeft (6,7 inch), met een matte achterkant. Dat matte is wel weer eens wat anders, al zul je daar waarschijnlijk weinig van zien als je een hoesje gebruikt. Ik vind het er in ieder geval wel stijlvol -en een tikkie zakelijk- uitzien. Verder voelt het toestel door het materiaal dat is gebruikt en het vrij grote scherm (super-AMOLED zelfs) erg fijn aan. Je kunt hem goed in de hand houden en ik heb het gevoel dat je juist meer grip hebt omdat het niet een heel afgerond toestel is.

Zelf ben ik een hoge verversingssnelheid van mijn scherm gewend, maar mocht je nu een telefoon gebruiken van 60Hz, dan is de 90Hz verversingssnelheid zeer welkom. Je hebt net een wat soepelere surfervaring en je ziet animaties net even wat meer zoals ze bedoeld zijn. Het lijkt hierdoor alsof de telefoon sneller is dan hij is: de Snapdragon 720G-processor is niet bepaald de nieuwste en er zijn goedkopere toestellen die wel al een nieuwere processor hebben. Aan het begin zal je hier minder last van hebben, maar ik verwacht dat je dit op een gegeven moment wel vervelend gaat vinden. Zeker als je net als ik wil Instagrammen, fotograferen, Twitteren en WhatsAppen tegelijk. Bovendien is er ook geen 5G-variant, iets wat je ook op den duur waarschijnlijk zal gaan dwarszitten.

Niet zo toekomstbestendig

Eigenlijk is de Samsung Galaxy A72 een niet zo toekomstbestendige telefoon. Was het een low budget-toestel, dan had ik hem dat zeker vergeven, maar dit is alsnog een toestel van bijna 500 euro. Dat is toch een flink bedrag. Het is door zijn prijs ook niet echt een tussendoortoestel dat je over een half jaar tot een jaar vervangt, lijkt me zo. Dat is heel jammer, want – nu komt het – het is verder wel een lekker toestel. Zeker als het gaat om fotograferen: hij doet niet onder voor mijn OnePlus 8 Pro.

Het is een fijne telefoon in gebruik, want hij heeft Android 11 met de One UI-schil van Samsung zelf. Je hebt na een paar stappen te doorlopen al een vrij complete telefoon. In ieder geval kun je er meteen vanalles mee, zoals foto’s maken dus! Een leuke bijkomstigheid is Single Take. Als je dan een foto maakt, dan zie je hem aftellen. Eenmaal klaar met aftellen, dan heb je een heel rijtje foto’s, een gifje, een kleine video en zelfs een zwart-wit foto. Samsung Galaxy A72 heeft vast allerlei variaties toegevoegd, zodat jij de beste kunt kiezen. Ik had er reuzelol mee. Geiten, selfies: je kunt van alles wat je maar kunt bedenken een fijne One Take maken.

Lekker zoomen

Het toestel kan ook goed zoomen: hij is sowieso veelzijdig met zijn vier camera’s. Eentje van 64 megapixel, een groothoeklens van 12 megapixel, een macrocamera van 5 megapixel en een zoomlens van 8 megapixel. Ik vond dat hij snel een mooi shot maakte, ook zonder Single Take te gebruiken. Wel had ik erg veel moeite met licht. Zeker als de lucht blauw is en je iets wil fotograferen dat een beetje schaduw bevat, dan krijg je al gauw een veel te donker kiekje en dat is jammer. Ik heb het echt vaak geprobeerd, maar ik kon het niet altijd eens worden met de camera’s van de Galaxy A72.

Uiteindelijk is het een fijn toestel, maar ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Toegegeven is de Single Take-optie heel erg tof en bevat de telefoon zoals je hierboven kunt lezen fijne opties met zijn mooie uiterlijk, verversingssnelheid en camerakracht. Tegelijkertijd is het echter een telefoon waarmee je niet nog jaren gaat doen als je met je tijd wil meegaan, en valt hij ook qua prijs wat dat betreft wat tegen. Ik wil geheel tegen de regels in aan het einde toch nog een pluspuntje aan deze review toevoegen, want ik ben wel zeer te spreken over de batterij van 5.000mAh, waar je gemakkelijk anderhalve dag doet. Ook als je zo psychopatisch multitaskt als de schrijver van dit stuk. En zelfs met dat grote scherm. Kortom, de A72 is geen slechte keuze, maar het is geen telefoon die er echt uitspringt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.