De wereld wordt steeds digitaler. Naast dat fijne paar schoenen, mooie meubels in huis en natuurlijk je laptop, ben jij misschien ook wel eigenaar van een aantal digitale objecten. Zo’n digitaal object kan je koppelen aan een NFT: een Non-Fungible Token. Dat is een onvervangbaar, digitaal eigendomscertificaat waarmee je bewijst dat een bestand, dat ergens op het internet staat, jouw eigendom is.
NFT’s bestaan eigenlijk al sinds 2015. Toch breekt pas nu het moment van toepassing écht aan. Zo verkocht kunstenaar Beeple in 2021 zijn digitale verzamelwerk ‘Everydays: the First 5000 Days’ voor maar liefst 69 miljoen euro en ging een set van 107 cartoon-apen voor 24,4 miljoen dollar de (digitale) deur uit. Dat zijn flinke bedragen, maar zijn deze NFT’s ook waardevast? Dat is nog maar de vraag.
Wat betekent het kopen en verkopen van NFT’s van digitale objecten voor de toekomst? Wat is ‘the future of NFT’s’? In dit artikel speculeren we over wat we al weten en wat nog kan komen.
Beleggen in NFT’s misschien nóg gekker dan beleggen in crypto
Steeds vaker bewegen beleggers zich richting cryptocurrency. Bitcoin is hier een bekend voorbeeld van. Door een enorme waardestijging hebben een aantal gelukkigen grote geldsommen binnengesleept. Het klinkt aantrekkelijk: eindeloze vakanties doorbrengen op je privéjacht, terwijl passief geld blijft binnenstromen. Maar pas op: beleggen blijft een groot risico! Alles wat je inlegt, kan je kwijtraken… en meer dan dat.
Zo zit het ook met NFT’s. Sterker nog: investeren in NFT’s is waarschijnlijk nóg risicovoller dan cryptobeleggen. De NFT-hype van 2021 stagneert namelijk nu al. De prijs van bepaalde NFT’s heeft vandaag de dag zelfs een eerste dieptepunt bereikt. Het kan zijn dat de waarde nog verder daalt, maar wie weet… Zou jij de gok wagen?
Future NFT’s waarschijnlijk van zeer lage waarde
Wij verwachten dat de negatieve trend grotendeels doorzet. Waar het aanbod hoog is, blijft de prijs laag. Dat verklaart misschien de snelle daling van de NFT-waarde. We betreden een tijd waarin het niet meer nieuw of uniek zal zijn om NFT’s te bezitten. Van digitale objecten zijn er immers oneindig veel. Het zijn geen prachtige oldtimers met hoge historische waarde, die binnen enkele decennia ‘op’ zijn. Ze zijn, of lijken nu, onuitputtelijk en zeker niet schaars. Je koopt hier en daar de eigendom van een foto of video en misschien zelfs eens een leuke digitale cartoon. Die koop je met gemak van je betaalrekening en je krijgt er niet veel meer voor terug dan je ervoor betaalde. Misschien zelfs minder.
Oftewel, waarschijnlijk zijn er uiteindelijk heel veel NFT’s met een erg lage waarde en heel weinig met een hoge waarde. Maar ja: met een flinke bak geluk én kennis kan je daar misschien ook nog een slaatje uit slaan?
Techsupport voor de kunstenaar van de toekomst
Veel waarschijnlijker is dat NFT’s een heel ander hoofddoel krijgen dan beleggen. Denk bijvoorbeeld aan digitale kunstenaars en andere contentmakers. Deze professionals zijn nu vaak afhankelijk van bijvoorbeeld advertenties. Met behulp van NFT’s verkopen ook zij makkelijker hun kunstwerken, foto’s of andere content. Je koopt het dan dus meer om de maker te ondersteunen, dan voor je eigen portemonnee.
Mocht je tóch NFT’s willen kopen, ga dan voor digitale objecten die voor jou ook echt waarde hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van bijzondere collectables zoals de eerste tweet van je favoriete muzikant? Als jouw eigendom dan niet in prijs stijgt, heb je in ieder geval een bijzonder verhaal. Zo’n NFT heeft dan misschien geen grote financiële waarde, maar emotionele waarde des te meer.
NFT’s van hoge waarde waarschijnlijk al vergeven
Misschien blijven er alsnog digitale objecten bestaan die hun waarde behouden, bijvoorbeeld omdat ze niet direct voor iedereen zichtbaar zijn. Of omdat ze belangrijke informatie bevatten over onze maatschappij. Heb je toevallig interesse in de broncode van het World Wide Web? In dat geval, slecht nieuws: die is helaas al vergeven.
Dat geldt voor meer NFT’s die misschien hun waarde behouden. Zoek gerust eens rond naar opties, maar mogelijk ben je al te laat. En dan nog blijft het een enorme gok en moet je maar nét het juiste bedrag hebben liggen. Choose wisely!