crypto munten

Coins en tokens in cryptoland. Wat is het verschil?

Op TechGirl schrijven we regelmatig over cryptocurrency. Niet omdat we vinden dat iedereen moet beleggen in crypto, maar wel omdat we het mega interessant vinden. Daarom lezen we onszelf er regelmatig over in en delen die kennis met onze lezers. In dit artikel gaan we het hebben over coins en tokens. Als nieuwkomer in cryptoland kunnen deze termen nog wel eens op elkaar lijken, maar we leren je graag het verschil!

Beide termen worden gebruikt om units op de blockchain te beschrijven. Ze worden vaak door elkaar heen gebruikt, wat komt omdat ze gedeeltelijk hetzelfde betekenen. Maar kijk je echt naar de inhoud, dan zie je wel degelijk verschillen tussen de twee.

Wat is een coin?

Coin is het Engelse woord voor munt en dat geeft gelijk de betekenis weer. Het is namelijk een valuta of betaalmiddel, zoals wij in Europa de euro hebben en ze in de USA de dollar gebruiken. Coins hebben een bepaalde waarde, die kan stijgen of dalen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Bitcoin.

Van deze cryptocurrency kan de waarde dagelijks fluctueren. Dit komt omdat ze strijden met elkaar welke coin uiteindelijk als betaalmiddel wordt gebruikt. Allemaal willen ze namelijk hét betaalmiddel zijn dat gebruikt wordt op het gebied van digitale transacties.

Elke coin draait op zijn eigen blockchain en ze zijn dus echt afzonderlijk van elkaar. Ook Ethereum is daarom bijvoorbeeld een coin, aangezien deze alleen op de eigen blockchain als valuta wordt gebruikt.

Wat is een token?

Een token kan ook een betaalmiddel zijn, maar heeft het daarnaast ook andere functies. Zo kan het ook een aandeel zijn of het bewijs van het bezit van een product. Zo kan het dus bijvoorbeeld het bewijs zijn dat je een huis bezit.

Een token opereert op een al bestaande blockchain, maar wel een die smart contracts ondersteunt. Bijvoorbeeld Ethereum en Waves worden daarvoor veel gebruikt. Als je ergens een ERC-20 token voorbij ziet komen, dan weet je dat het draait op de blockchain van Ethereum.

Omdat tokens op een bestaande blockchain opereren, kunnen ze ook alleen daarbinnen worden gebruikt. Dat betekent dat ze echt gefocust zijn op hun eigen doel. Door het gebruik van tokens is alles digitaal verhandelbaar. Ieder crypto-project heeft hierbij zijn eigen invulling van tokens.

Dus, wat is het verschil?

Het verschil zit ‘m dus in de structuur van de twee. Tokens bestaan al op een bepaalde blockchain (van een coin), terwijl coins losstaande betaalmiddelen zijn met hun eigen blockchain. Hierdoor kunnen tokens voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar zijn ze daarbij wel afhankelijk van de blockchain van een cryptovaluta. Coins kunnen daarentegen hun eigen blockchain ontwikkelen en deze ook verder blijven verbeteren.

Ook zijn tokens makkelijker in het gebruik, omdat je bij een coin een eigen blockchain moet bouwen. Een token kan je simpel lanceren op een al bestaande blockchain.

Dit artikel is samen met Bitvavo tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.