Weerstation review

Netatmo Weerstation review – hoe nauwkeurig is het?

Je bent je niet bewust van de binnenshuis luchtkwaliteit, en dat is ook niet gek. Maar er is wel wat aan te doen, als we Netatmo mogen geloven. TechGirl Anke schreef daarom deze Netatmo Slim Weerstation review, om te zien of dit slimme weerstation ons beter bewust maakt van ons indoor leefklimaat.

Hoe zit dat?

Wie regelmatig thuis werkt, heeft soms wat vreemde klachten. Je wordt suf, moet misschien vaker niezen en hebt van die zeurende hoofdpijn die verdwijnt als je buiten een ommetje hebt gelopen. Het kan van alles betekenen, maar ook dat de luchtkwaliteit in huis niet zo goed is. En dat kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 

Genoeg ventileren is ‘the key’, maar wanneer is het moment om dat te doen? In de winter vind je het wellicht te koud om de hele dag het raam open te zetten. Het Netatmo Slimme Weerstation kan daar een handje bij helpen.

Anke’s standpunt aan het begin van deze Weerstation review

Ik ben dol op het weer en alles wat daarmee te maken heeft. Dat ik nu deze Slimme Weerstation review mag doen, is fantastisch! Nu kan ik meten hoe het ‘indoor weer’ ervoor staat, ook al is dat net wat minder extreem dan alle weersinvloeden controleren. Het komt al wel enigszins in de richting van mijn ware obsessie.

Design 

In het doosje zitten twee cilindervormige objecten die het ‘weer’ meten, zowel voor binnen als buiten. Ze hebben een metalen, zilveren look, met aan de onder- en bovenzijde een plastic afwerking die net iets lichter is dan de rest van het design. Ik hou van designs waar zo min mogelijk plastic in verwerkt is, of dat het in ieder geval geen goedkope uitstraling heeft. Bij het Weerstation wordt dat enerzijds goed verwerkt (de bovenkant), aan de onderzijde is het wat minder mijn smaak. Echt lelijk kan ik het ook niet noemen. 

De kleine module draai je open om zo de batterijen toe te voegen, de grotere module sluit je aan op het stroomnet. Dat is prima bedacht, en zorgt ervoor dat het design van de module goed en simplistisch oogt. Bovenop het grotere exemplaar zit een kleine deuk. Die blijkt later nodig te zijn voor het pairen.

Aan de voorzijde van beide modules zit een lange uitsparing. Mooi, en ook weer een goede toevoeging op dat simplistische design. Tijdens het pairen en het meten van de luchtkwaliteit zie je in de uitsparing een verlichting. De kleur is afhankelijk van het pair-proces en/of de kwaliteit van lucht op dat moment.

Hoe het werkt

Dit slimme weerstation koppel je via een app, en plaats je bijvoorbeeld in de woonkamer. De tweede, kleinere module zet je bijvoorbeeld in jouw thuiskantoor neer, maar het is ook geschikt om gewoon buiten neer te zetten. De app leidt je snel door een installatieproces heen, zodat je niet hoeft te stuntelen met allerlei handleidingen en dergelijke. Let wel even op dat het slimme weerstation gebruikmaakt van de laatste softwareversie: indien nodig kun je die bijwerken. Dat is iets waar ik pas na 20 minuten achter kwam: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ik ben de indoor luchtkwaliteit een stuk meer in de gaten gaan houden de afgelopen tijd. En dat hoeft niet altijd via de app, je kunt ook simpelweg op de Netatmo module drukken, en je ziet een groen lampje als het goed is, een oranje als het matig is, en rood als het slecht is. De oplossing is vaak simpel: ik zet even een deur op een kier, of een klein raampje open. 

De vuistregel is dat alles onder de 800 ppm (CO2-deeltjes) een goede luchtkwaliteit biedt, alles erboven zou je moeten vermijden. Ik zit er schrikbarend genoeg vaak boven. Je ziet het letterlijk terug in de grafiek als je een raam dicht doet. Ik ben een sceptisch mens, dus zijn die 800 ppm wel echt 800 ppm? Aan de andere kant ben ik geen CO2-deskundige, en Netatmo heeft hier jarenlang studie naar gedaan. Het zal vast wel goed zitten!

In de app…

Via de Home + Security app zie je allerlei gegevens over ‘het weer’ in huis. Bijvoorbeeld over de luchtvochtigheid, de temperatuur, de luchtkwaliteit en dus de CO2-waarden. De opmaak van de app ziet er mooi uit. De visuals maken veel overzichtelijk binnen één oogopslag. De grafieken vind ik fijn om te bekijken om zo een trend te kunnen signaleren. Wel vind ik de grafieken niet echt mobile-friendly: je moet je telefoon draaien om het te kunnen aflezen. Liever had ik dat ook gewoon op het verticale scherm gezien.  

Je vindt er nog meer zaken, zoals:

  • Meldingen (handig)
  • Beheer gasten (leuk)
  • Gemeenschap (vond ik mwah)
  • Netatmo-weerkaart (aardig)
  • Servicegerelateerde acties (logisch, maar toch handig)

De Netatmo app kan dus push-meldingen sturen, bijvoorbeeld bij zeer hoge concentraties CO2. Of als de kamer heel koud wordt. Je kunt kiezen uit de standaardmetingen of maak er zelf één die jij in de gaten wilt houden. Dat is wel echt nerdy.

Met ‘Beheer gasten’ kun je als admin toegang geven aan anderen die ook de metingen in de gaten mogen houden, zoals huisgenoten, familie of in bijzondere gevallen, het bezoek. Een leuke feature, maar het is natuurlijk wel even de vraag waarom je je gasten zoiets zou willen bieden.

In de Gemeenschap kun je jouw weerresultaten delen met anderen, en Netatmo gebruikt de gegevens ook maar dan geanonimiseerd voor ultralokale weervoorspellingen bijvoorbeeld. De Netamo-weerkaart faciliteert mij in de outdoor resultaten van anderen, en dat voelt wel een beetje vreemd ofzo. Ik kan bij wijze van spreken zo voor hun huis gaan staan en zeggen: “Daar is 0,3 millimeter regen gevallen”. Dat zie je immers terug op de kaart.

Outdoor checken

Via de app kun je ook de weersverwachting (voor buiten) checken. Via de outdoor module, kun je zelfs exact meten of die voorspelling uitkomt. Alle informatie in een app dus. Die outdoor weersverwachting, dat is in de praktijk niet waar ik hem het meeste voor gebruik, daar heb ik andere apps voor. Maar het is wel een leuke toevoeging aan deze Netatmo Weerstation review.

Prijs

Het Netatmo Slimme Weerstation biedt twee modules; één voor binnen en de ander voor buiten (of toch ook binnen). Deze kost 149 euro, bijvoorbeeld bij Bol.com. Voor elke extra module betaal je 69 euro extra.

Conclusie van deze Weerstation review

Het Netatmo Slimme Weerstation; je kan er meer mee dan gedacht en vooral de trends geven inzicht over jouw persoonlijke situatie. Het weerstation is mooi en intuïtief, de app is behoorlijk gebruiksvriendelijk en het wordt verkocht voor een prima prijs. Voor wie meer inzicht wil hebben in het lokale weer en zijn/haar indoor luchtkwaliteit is dit zeker een leuk product.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.