Review: Netatmo Slim Deurslot – het beste slimme slot voor beginners?

Het is best een overgang: van een sleutel in je zak, naar slechts je mobiel gebruiken om je huis af te sluiten. Veel mensen vertrouwen de technologie niet, of zijn bang dat ze bijvoorbeeld door een lege batterij voor een dichte deur komen te staan. Gelukkig hebben we nu een mooie hybride: het Netatmo Slim Deurslot. LauraJenny probeerde het.

Een vriendin van mij heeft een slim slot van Nuki en ik moet zeggen: elke keer als ik daar binnenkom en ik hoor dat slot zo achter me dichtdraaien, dan krijg ik er toch een beetje een opgesloten gevoel van. Het slot heeft echt zijn eigen motortje om dicht en open te gaan, maar het heeft natuurlijk wel regelmatig stroom nodig als het zo vaak dat motortje gebruikt. Dat heeft het Netatmo Slim Deurslot niet en dat is mooi. Je moet hier gewoon zelf aandraaien: de app is er alleen om tegen het slot te zeggen: “Ja, het is goed, je mag open.”

Toch een fysieke sleutel

Daarnaast heeft het dus niet alleen een app om dat aan te geven, maar ook een fysieke sleutel. Die ziet er wel wat anders uit dan andere sleutels, maar je kunt die makkelijk op je slot programmeren (je krijgt er sowieso drie bij aankoop van het slot) en zo kun je de buren ook een sleutel geven. Al kun je ze ook toegang geven als ze de app downloaden. 

Netatmo’s slimme deurslot is wel heel wat anders dan de rest. Het heeft echter wel een SKG-certificaat en daardoor voelt het aanzienlijk veiliger dan andere slimme sloten. Vooral veiliger als je bang bent voor buitengesloten raken, want dit slot heeft zowel een fysieke als een virtuele manier om te openen. Bovendien is het heel eenvoudig te installeren en dat vind ik een grote plus.

Niet alleen omdat je het dan makkelijk zelf even doet (Netatmo heeft zelfs extra’s om te zorgen dat het slot ook op jouw deur past, al had ik die niet nodig op mijn enorm standaard deur), maar ook omdat je op die manier dus ook zelf beter begrijpt hoe het product werkt. Je hoeft niet in je deur te boren of wat dan ook, je vervangt je complete cilinder en krijgt draaiknoppen aan beide kanten van de deur (de binnenste knop is vrij flink). De knop aan de buitenkant heeft een sleutelgat en de sleutel wordt door een microcontroller gezien, waarna de boel ontgrendelt.

Geen internet

Het is misschien een iets ‘minder slim’ slot dan de rest, omdat hij niet de deur vast van je van het slot kunt halen: je moet nog steeds zelf even draaien, en omdat hij niet op basis van waar je bent opent, maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Dat is volgens mij voor veel mensen ook niet dé reden om een slim slot te nemen: je doet het omdat je mensen makkelijk toegang wil verschaffen.

Gaat dat makkelijk? 

Dat kan zeker, maar niet zomaar altijd. Dit slot kan alleen op afstand worden geopend als hij in de buurt is van de Netatmo Smart Doorbell: het slot kan dat alleen niet. Wel kun je je buren die voor je katten zorgen bijvoorbeeld de Guest-applicatie laten gebruiken, als ze liever geen fysieke sleutel geeft. Die Guest-applicatie kan dan voor een uurtje worden opengezet (of een x aantal dagen). Handig voor bekenden, die ook vast wel zo’n app willen installeren, maar wel minder voor bijvoorbeeld een pakjesbezorger. 

Een ander belangrijk ding aan dit slot is dat het niet op internet zit. Dat betekent dat hij daardoor iets minder slim is, maar juist voor mensen die zich zorgen maken om hun veiligheid is het een geweldig slot om die reden. Het is een ‘lokaal’ slot. Het maakt alleen gebruik van Bluetooth Low Energy. Hoewel dat voor privacy en dat soort dingen zeker een positieve uitwerking heeft, heeft het ook nadelen. Je kunt niet op afstand zeggen dat een sleutel het niet meer mag doen in het slot. Je telefoon moet dan bij het slot aanwezig zijn. 

Weinig batterijgedoe

Het slot heeft niet zoveel stroom nodig als veel andere sloten, maar je zal wel degelijk na een jaar de batterijen moeten vervangen. Het gaat om vier AAA-batterijen en als je te laat bent, is er gelukkig een noodfunctie om het slot toch te voeden (via een micro-USB-ingang achter een lipje van het slot). Even een powerbank gebruiken en je slot is weer even goed om er vervolgens AAA-batterijen in te stoppen.

Het moge duidelijk zijn: dit slimme slot is misschien niet zo slim als veel andere slimme sloten, maar dat heeft ook zijn voordelen. Geen internet, maar lokaal, geen zware motoren, dus lang doen met je batterij. Het is een mooi, stevig aanvoelend slot en het is in een handomdraai geïnstalleerd: ik denk dat het in mijn dan tien minuten gedaan was, inclusief het synchroniseren met de app enzovoorts. Daardoor denk ik ook dat dit een goed slot is voor beginners en voor mensen die al die slimme oplossingen toch wat wantrouwen. Reken er echter wel op dat het slot wel vrij prijzig is: voor ongeveer 400 euro koop je het.

Ben je niet bang voor gegevens online, dan zou ik zelf misschien wel voor een slimmer slot kiezen, waarbij je bijvoorbeeld ook de koerier even snel toegang kunt geven, in plaats van dat hij of zij een hele app moet gaan downloaden. Een huis is echter iets heel persoonlijks, dus ik denk dat dit een geweldige uitvinding was die ook nog niet bestond: een laagdrempelig slim slot en dat heeft Netatmo wat mij betreft helemaal perfect gedaan. 

Pluspunten
Lokaal, dus geen informatie online
Draagt veiligheidskeurmerk
Makkelijk geïnstalleerd
Batterijwissel maar een keer per jaar
Minder positief
Je kunt mensen niet makkelijk op afstand toegang geven
Slot kan niet uit zichzelf opengaan als je in de buurt bent
Vrij prijzig
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.