3d rendering group of humanoid robots in a row

Nemen robots de wereld over?

Volgens Stephen Hawking nemen binnen 100 jaar robots de wereld over. “De techniek verbetert zichzelf op een steeds tempo. De mens kan die groei niet bijhouden omdat biologische evolutie hen tegenhoudt. De mens wordt dan voorbij gestreefd.” Nu is TechGirl Marianne niet direct een zwartkijker, maar gelooft ze ook niet dat robots de wereld over gaan nemen. Wij zijn toch degene die die robots programmeren?

Auteur Bennie Mols van het boek ‘Hallo Robot – de machine’, zegt het in een interview met Frankwatching (vind ik) nogal treffend:

“In bijna elk interview krijgen we wel de vraag of robots de wereld gaan overnemen. Kijk naar de stunteligheid van een robotstofzuiger en je zie meteen hoe onrealistisch dat is.”

MobileMobile

De meeste robots die nu gemaakt worden, kunnen maar één taak tegelijk. Daarmee nemen ze bijvoorbeeld wel banen van mensen over. Saaie en nauwkeurig taken in een productielijn kunnen door een robot beter uitgevoerd worden door een robot. Maar om de wereld over te nemen en om een dreiging te kunnen vormen moet een robot wel meer dan één taak kunnen doen.

Zelfstandig beslissingen nemen

En niet alleen meer taken, robots moeten bijvoorbeeld ook zelfstandig beslissingen kunnen nemen. En daarvoor allerlei afwegingen kunnen maken. Mensen nemen beslissingen niet alleen op basis van allerlei regels, maar ook op basis van emoties. Dat kan nog lang niet. Degene die Robot Sophia (de meest menselijke robot op dit moment) mochten interviewen waren onder de indruk van haar verschijning, maar niet van de inhoud van het interview. En persoonlijk ben ik bijvoorbeeld ook niet helemaal ondersteboven van de antwoorden die je via je Google Home of Siri krijgt. Die intelligentie is allemaal voorgeprogrammeerd. Stel je je vraag niet volgens het juiste patroon, dan krijg je geen antwoord. In mijn werk kom ik veel chatbots tegen. Onze testvraag bij chatbots is altijd: “wat kost een onderzeeër?” Totaal irrelevant in de meeste gevallen, maar ontzettend leuk om te zien wat je als antwoord terug krijgt.

Een robot is zo intelligent als zijn programmeur

En volledig afhankelijk van de input van de programmeur. De programmeur kan dus ook grenzen stellen aan de mogelijkheden van de robots. Dus als we nu met zijn allen afspreken dat we robots alleen hulpvaardig mogen zijn, dan is de kans dat robots de wereld overnemen, heel klein. Vind je het ook leuk om hier meer over te lezen of filosoferen, dan zou je het boek ‘ik Robot’ van Isaac Asimov kunnen lezen. En dan ben ik weer heel benieuwd of jij het wel ziet gebeuren dat robots de wereld overnemen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.