Samsung nachtfotografie

Nachtfotografie met een Samsung smartphone

Nachtfotografie. Een mysterieus en onderbelicht onderwerp waar toch echt fantastische resultaten uit voort kunnen komen. Een spiegelreflexcamera kun je prima achterwege laten… In dit artikel legt TechGirl Anke uit hoe je de Samsung Galaxy S22 Ultra het beste kunt inzetten voor ‘Nightography’ en foto’s in het donker.

De Samsung Galaxy S22 Ultra in het kort (camera features)

  • bevat een ingebouwde S Pen, een stylus met allemaal handige trucjes!
  • Nightography functies om zelfs in het donker goede foto’s te maken.
  • situatie afhankelijke fotografie standen die met je meedenken.
  • mogelijkheid om in RAW op te slaan, voor als je foto’s professioneel nabewerkt.
  • 5 (!) camera’s aan de achterzijde…

TechGirl Hilde reviewde het toestel eerder al en zei toen: De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft niet alleen een 40MP selfie camera, maar ook een 12MP ultra wide camera, een 108MP wide-angle camera, een 10MP 3x optical zoom camera en een 10MP 10x optical zoom camera. Hiermee kun je tot wel 100x inzoomen met behoud van kwaliteit. Zelfs in het donker. Het resultaat van een nachtelijk rondje Utrecht met deze verschillende camera’s zie je in de Galaxy S22 Ultra review.

Samsung Galaxy S22 Ultra nachtfotografie

Een smartphone die geschikt is voor fotograferen in het donker dus. Maar hoe zit dat nou? De S22 Ultra is gebouwd met een 2,4 um-pixelsensor, Samsungs grootste pixel sensor ooit in een telefoon. Hierdoor ‘ziet’ de camera meer dan andere smartphones. De cameralenzen leggen meer licht en gegevens vast en dat verbetert de verlichting en details van videoclips. De Super Clear Glass-lens zorgen ervoor dat nachtopnames niet worden verpest door het licht van een flits. De term Nightography gebruikt Samsung voor de combinatie van hun hardware en software-elementen om zo goed mogelijke foto’s te kunnen maken in het donker.

Wat kun je zelf doen voor de beste nachtfotografie?

Afhankelijk van het effect wat je wilt creëren, is er een flink aantal instellingen om uit te kiezen. Hier hebben we de beste opties voor de Samsung Galaxy S22 Ultra opgesomd.

  • Nacht modus: de S22 Ultra heeft een nachtfotografie stand die automatisch werkt bij ‘weinig licht situaties’. Daarmee ziet de camera meer dan andere telefoons. Zodra je de foto maakt, zie je de beeldverwerking voor je ogen plaatsvinden.
@techgirlnl Android tip 6️⃣ Smartphone foto’s maken in het donker! #techgirl #uiteten #nightography #withGalaxy #voorjou #tiktoknl #fypシ ♬ Food Vlog – Sound_Force

Good to know: je kunt de Nachtfotografiestand ook uitzetten als je het op dat moment niet wilt gebruiken. En andersom is het juist ook mogelijk om het handmatig aan te zetten.

  • Pro settings – Te vinden bij de settings ‘Meer’, en dan ‘Pro’. Speel met de ISO waarde om meer of minder licht toe te laten op de sensor. Hoe meer licht, des te meer kans dat de camera iets ‘ziet’. Aan de andere kant moet je altijd oppassen met een te hoge ISO waarde. Je foto kan al snel overbelicht raken. Er ontstaat dan sneller ‘ruis’ in beeld. De tip blijft toch altijd: oefen eerst voordat je dat perfecte moment wilt vastleggen. Zou zonde zijn als het op het moment zelf mis gaat!

    En ook leuk: speel eens met de sluitertijd, helemaal waanzinnig als je bijvoorbeeld bewegende objecten fotografeert. Er ontstaat dan een mooie, actieve lijn rond je onderwerp. Je legt de beweging dan letterlijk vast in beeld.
  • Een aanrader bij het gebruik van Pro settings is om je smartphone op een statiefje neer te zetten. Nu heeft de S22 Ultra een ingebouwde beeldstabilisator, maar juist bij de Pro settings moet je dat soort dingen zelf inregelen. Kies je voor een hoge ISO of een lange sluitertijd, dan kan elke beweging funest zijn. Zorg dus voor een stabiele factor als een statief, én fotografeer met de S Pen. Zo loop je 0,0 risico op minimale beweging, want zelfs de fotografeer knop indrukken, heeft al effect! 

Wat ik nog meer ga testen de komende weken

Van de nachtstand tot het handmatig bewerken van smartphonefoto’s. Het maken van GIFs met de S Pen, of vervelende ’toeristen’ uit je foto verwijderen… allemaal handige lifehacks waarin vooral de Samsung Galaxy S22 Ultra het verschil kan maken!

Heb je een verzoekje wat ik met de S22 Ultra moet proberen? Of is er een locatie die je graag in beeld gebracht ziet? Laat het weten in de comments of via één van de TechGirl social kanalen. Je vindt ons via @techgirlnl

Deze Nightography campagne maken wij samen met Samsung.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.