hoofdtelefoon

Muziek luisteren via bone conduction: wat is het?

Een paar maanden terug testte TechGirl Sheena de Huawei Gentle Monster II, een zonnebril met ingebouwde speakers waarmee je muziek luistert via bone conduction. Normaliter krijg je met headphones of oordopjes geluid binnen via trillingen in de lucht. Bij muziek luisteren via bone conduction gebeurt dit via trillingen in het bot. Zeer cool! In dit artikel legt Sheena wat uitgebreider uit hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen precies zijn.

Hoe werkt muziek luisteren via bone conduction?

Headphones die werken via bone conduction, in het Nederlands ook wel beengeleiding genoemd, gaan niet over of in je oor zoals je normaal gewend bent van oordopjes of headphones. Ze worden geplaatst op je jukbeenderen. Het geluid wordt via trillingen via de botten van de schedel geleid naar het binnenoor en naar je hersenen gestuurd. Deze techniek is niet nieuw. De eerste hoortoestellen maakten bijvoorbeeld ook gebruik van bone conduction.

Wat is het voordeel van muziek luisteren via bone conduction?

Doordat je geen oordopjes in je oren stopt of een hoofdtelefoon over je oren plaatst waar het geluid uit komt, hoor je meer van het omgevingsgeluid. Dit is een voordeel, maar ook gelijk een nadeel. Zelf luister ik graag muziek tijdens het wandelen of tijdens het fietsen. Wanneer ik dit doe met een hoofdtelefoon die werkt via bone conduction is dit een stuk veiliger in het verkeer. Ik hoor namelijk andere verkeersdeelnemers duidelijker aankomen. Zeker met die bezorgscooters in de binnenstad van Utrecht voorkomt dit veel vervelende situaties! Daarnaast zijn de meeste headsets erg comfortabel en kan het een groot voordeel zijn wanneer je niet hoeft te hannesen met draadjes van je oordoppen, hoofdtelefoons die afzakken tijdens het hardlopen of bluetooth oordopjes waarvan de een niet in sync loopt met de ander.

Zijn er ook nadelen?

Zoals hierboven aangegeven kan het ook een enorm nadeel zijn dat je meer meekrijgt van je omgevingsgeluid. Daarnaast hoort jouw omgeving ook meer van jouw geluid. Persoonlijk vind ik dat een groot nadeel. Wanneer ik op straat loop of in het openbaar vervoer zit, wil ik absoluut niet dat mensen om mij heen gesprekken mee kunnen luisteren of kunnen meegenieten van mijn muziek. Ook lever je in op de kwaliteit van de muziek, doordat lagere tonen minder goed verwerkt kunnen worden op deze manier van muziek luisteren.

Waar ik erg nieuwsgierig naar was toen ik hoorde over deze techniek, was of het gehoorbeschadiging voorkomt. Je luistert immer niet meer naar harde muziek die direct je oor in gaat toch? Maar helaas kun je met muziek luisteren via bone conduction nog steeds gehoorbeschadiging oplopen en er zelf uiteindelijk tinnitus aan overhouden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.