Vlog: Waarom is het toch zo moeilijk om je telefoon weg te leggen?

Nog even TikTok kijken en dan leg ik ‘m weg. Nog even je mail checken of het allerlaatste appje sturen van vandaag. Je kent het wel, 2 uur later zit je nog steeds met dat ding in je hand! Waarom is het toch zo moeilijk om je telefoon weg te leggen? Waarom is dat ding zo verslavend? Waarom missen we ‘m zo wanneer we onze telefoon niet mee hebben genomen en heb jij dat ook dat je soms denkt dat je telefoon trilt en dat het helemaal niet zo is? TechGirl zocht voor je uit waarom dat kleine computertje zo belangrijk is in ons leven!

Wat is nomofobie?

Enkele jaren geleden had nog nooit iemand van nomofobie gehoord. Tegenwoordig hoor je het steeds vaker en steeds meer. Nomofobie staat namelijk voor ‘no mobile phone fobie’ met andere woorden; telefoon verslaafd.
Mensen met nomofobie leven in angst voor het niet continu bereikbaar zijn via hun mobiele telefoon.

Vraag jij je nu af of je ook lijdt aan nomofobie? Bedenk je dan even of jij rusteloos wordt wanneer je jouw telefoon niet hebt. Kun je goed zonder je telefoon of ben jij altijd meer met je telefoon bezig dan met de mensen om je heen? Wil jij bij iedere melding checken of je al nieuwe appjes hebt en zit jouw telefoon echt aan je hand vastgeplakt? Dan is de kans groot dat jij behoorlijk verslaafd bent aan jouw mobiele telefoon!

Wat zorgt ervoor dat het zo moeilijk is om onze telefoon weg te leggen?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar waarom het voor ons toch zo lastig is om onze mobiele telefoon weg te leggen. Sowieso is het een feit dat wij mensen eigenlijk best wel luie wezens zijn. Hebben wij een apparaat waarop wij de route kunnen opzoeken, dan gebruiken we het apparaat ook. We gaan niet zelf zoeken maar gebruiken bijvoorbeeld Google Maps. We letten niet meer op de route, zonder Google Maps zijn wij volledig de weg kwijt en komen we nooit terug. Hetzelfde als het onthouden van telefoonnummers of boodschappenlijstjes. Dat kunnen we best zonder telefoon, maar als het ook met telefoon kan… waarom zouden we dan iets onthouden? Daar hebben we toch dat apparaat voor? We zijn steeds afhankelijker van onze telefoon!

Trucjes van appbouwers die het moeilijk maken om je telefoon weg te leggen

Hetzelfde geldt voor de verschillende trucjes van app-bouwers en de ingebouwde trucjes in onze smartphones zelf. Denk hierbij aan de pushmeldingen, de knipperende lampjes, de oplichtende schermen, het zijn allemaal triggers om opnieuw onze telefoon te pakken.

Ook kunnen onze telefoons zo ongelofelijk veel dat we zonder onze telefoons bijna onthand zijn. Dan is er nog het sociale aspect, je wordt er door Facebook iedere morgen op gewezen wie er die dag toch allemaal jarig zijn. Tenminste, als je dat niet uit hebt gezet. Standaard staan alle meldingen van apps aan, je moet handmatig de meldingen uitzetten en/of een selectie maken van wat je wel als pushmelding wil ontvangen en wat niet. Apps, social media en jouw telefoon zelf zitten bomvol verslavende elementen die het moeilijk maken om jouw telefoon weg te leggen. Want wil je snel gebruik maken van de calculator van je telefoon, dan zie je de meldingen van de verschillende apps die jou triggeren om de apps te openen!

Met deze tips wordt het voor jou makkelijker om je telefoon weg te leggen.

  • Zet pushmeldingen en pushberichten uit.
  • Laat je telefoon bewust in een andere ruimte liggen zodat je moeite moet doen om ‘m te pakken.
  • Kies bewust voor ‘smartphone-vrije-momenten’, al zijn het 3x 15 bewuste minuten per dag, dan is het begin er.
  • Houd dagelijks het overzicht bij van jouw telefoongebruik en probeer iedere dag een paar minuten minder tijd aan jouw telefoon te besteden.
  • Apps die je amper gebruikt? Schoon je telefoon op en gooi ze weg of zet in ieder geval de meldingen van die apps uit.

Meer tips? Je vindt ze hier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.