tablet

#DrTechGirl: Hoe stel ik beperkte schermtijd in?

“Ik moet nog even dit potje afmaken.” “Mag ik nog even dit filmpje afkijken?” “Ik wil nog één TikTok opnemen.” Veel moeders herkennen de struggle: hoe perk ik het schermgebruik van mijn kinderen in? Dat kan uiteraard door de WiFi-router eruit te trekken of de tablets te verstoppen, maar eenvoudiger is het gebruik van ‘Schermtijd’. En, extra handig: op alle devices kun je dit instellen. TechGirl Marianne, moeder van drie kinderen met een schermverslaving, zocht het uit.

Schermtijd voor iPad en iPhone

Je kunt op een iPhone of iPad een schermtijd in stellen voor het hele gebruik van je device: “Apparaatvrije tijd”, noemen ze dat. Dan geef je aan tussen welke tijdstippen de iPad of iPhone niet gebruikt mag worden. Dat is bijvoorbeeld handig rondom bedtijd. Zo weet je zeker dat de puber niet stiekem de telefoon of iPad meesmokkelt naar zijn kamer en daar verder gaat kijken. 

Je kunt ook limieten per App instellen, bijvoorbeeld als je niet wilt dat puberlief meer dan een uur per dag op TikTok zit. Je kiest voor de instelling ‘Applimiet’. Daar kies je de app of apps die een beperkte tijd gebruikt mogen worden. Ook kun je aangeven of de app geblokkeerd moet worden aan het einde van de tijdslimiet. Je kunt natuurlijk alles blokkeren, maar je kunt ook opgeven dat bepaalde apps (zoals bijvoorbeeld Magister en mail) altijd wel gebruikt mogen worden. 

MobileMobile

Door een toegangscode in te stellen – en kies een toegangscode die alleen jij weet – verzeker je je ervan dat de iPad en iPhone tot maximaal die tijden gebruikt worden. Dat is, kan ik je uit ervaring melden, een kwestie van uitzoeken, onderhandelen, gebruiken, aanpassen en nog een keer aanpassen. Je kunt per apparaat de schermtijd instellen, maar je kunt ook delen met alle apparaten. Daarmee voorkom je dat puber van scherm 1 naar scherm 2 of 3 gaat. 

Schermtijd voor Android

Bij Android toestellen kun je ook op twee manier het schermgebruik beperken. Je kunt op het toestel zelf ‘beperkte profielen’ instellen. Daarmee kun je per profiel aangeven wie welke apps mag openen. Via ‘Family Link’ kun je op dezelfde manier als bij iPhone en iPads de schermtijd per toestel of per app instellen. En – voor de harde werkers – bonustijd opgeven.  

Of het werkt? 

Ja. Maar vergeet niet: pubers weten altijd vaak wel een weg te vinden. Ze gaan toch voor de TV hangen, gaan van telefoon naar tablet en kopen hun broertjes en zusje om. Toch ging bij ons de schermtijd drastisch omlaag. En, als ik bij de toegangscode voor schermtijd kijk en zie ‘7 mislukte inlogpogingen’ dan denk ik: “Victory Royale voor mij!”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.