minimalistisch design

Minimalisme en technologie, gaat dat wel samen? 

Bij ‘minimalisme’ denk je al snel aan een huis met witte muren, meubels en vloeren, lege boekenkasten, capsule garderobes en vooral aan een heel leeg huis. Wie zich verdiept in minimalisme, vindt ook talloze boeken en artikelen over het zo snel mogelijk kwijtraken van allerlei spullen. In theorie is dat waar het minimalisme om draait: je richten op het echt belangrijke en alles wat overbodig is achterwege te laten. Maar wat als je een echte gadgetfreak bent? Kan technologie je dan helpen? Of staat het in de weg?

Functie en intentie boven alles

Wil je je verdiepen in minimalisme, bedenk je dan het volgende: waarom wil ik minimaliseren, wat ik wil ik ermee bereiken? Wil je meer rust in je leven, meer overzicht of wil je je misschien vrijer voelen? Pas als je weet wat je doel is, ga je aan de slag met minimaliseren. Door bij alle bezittingen stil te staan bij jouw gevoel erover, en dit ook te doen bij nieuwe aankopen, zul je merken dat je best wat dingen weg kan doen of minder hoeft te kopen. Een minimalistische benadering is overigens ‘meer’ dan zo min mogelijk spullen bezitten. Het gaat er ook om hoe je met relaties omgaat, hoe je informatie tot je neemt, en hoeveel je je focust op wat echt belangrijk is.

Misschien concludeer jij dat (bepaalde) technologie je juist helpt bij de minimalistische levensstijl. Waarom zou je het dan weg doen of niet meer kopen?

Kijk eens of je zonder kunt

Twijfel je of een app, gadget of website wel nog bij je past en of je die echt nodig hebt? Probeer eens voor een maand een break te nemen van optionele techniek in je leven. Dus alles wat je kunt missen, een pauze zou niet moeten leiden tot het verstoren van je privé- of werkleven. Je werkmail en smartphone zijn misschien niet optioneel, Twitter of Facebook waarschijnlijk wel. Schrijf deze ‘optionelen’ op en hang ze ergens op waar je ze elke dag kunt zien.

Maak een lijst met apps, tools en services (zoals Netflix, spelletjes op je telefoon, social media apps, smart home gadgets, enz…) die je voor een maand verbant uit je leven. Na (of tijdens) die maand zal je snel genoeg merken wat voor jou niet nodig is en wat wel.

Gebruik het slim

De tech die je overhoudt kun je slim inzetten. Er zijn apps en gadgets die je tijd kosten, maar ook een heleboel die je tijd en energie besparen. Als jij met Alexa of Google Home je huis zo hebt afgesteld dat alles werkt met je stem, waardoor jij geen last meer hebt van rondslingerende afstandsbedieningen of meer ruimte blijkt te hebben voor je hobby, zou je kunnen zeggen; missie geslaagd!

MobileMobile

Gebruik je bepaalde dingen toch niet of leiden ze af van wat je belangrijk vindt? Bedenk dan dat je altijd nog ergens afscheid van kan nemen of het anders kunt inzetten. Hou jij van netflixen, maar wil je eigenlijk meer tijd met je familie doorbrengen? Bedenk dan of- en hoe je het in je leven wilt plaatsen. Denk aan samen Netflix kijken of misschien toch maar je abonnement verwijderen of de app van je telefoon verwijderen.

Tech denkt zelf ook al mee

Fabrikanten en ontwikkelaars doen er alles aan om je te overtuigen dat hún app of gadget wel je leven gaat veranderen. En hoewel er dus veel ’tech’ op de markt komt die totaal onnodig is (ook voor niet-minimalisten) snappen veel fabrikanten ook wel dat mensen helemaal niet zitten te wachten op onnodige tech in huis. Veel fabrikanten werken al aan het het zo klein mogelijk maken van producten, zodat ze makkelijk op te bergen zijn of niet in de weg staan. Ook op designvlak wordt tech steeds minimalistischer, met steeds kleinere behuizingen en uitvoeringen met veel wit, metallic en andere lichte kleuren. Dan heb je ook nog veel producten met meerdere doelen, zoals een schilderij met ingebouwde speakers.

Ten slotte: vergeet niet wat tech allemaal al heeft betekent. De PC en smartphone hebben meer gedaan voor een minimalistische inrichting dan ooit gedacht. Niet langer zijn grote bureaus nodig, stapels papier zijn weg en fotoalbums of losse foto’s zijn ook niet meer nodig. We zijn benieuwd hoeveel minimalistischer het allemaal nog gaat worden dankzij tech!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.