Appende meisjesmevrouwen

Liever vrienden met WhatsApp of Telegram?

Het groene icoontje van WhatsApp staat waarschijnlijk ook op jouw netvlies gebrand. Of in ieder geval op het beginscherm van talloze smartphones! De kans is groot dat ook jij deze app dagelijks gebruikt om contact te houden met vrienden, familie en zelfs zakenrelaties. Maar sinds WhatsApp is overgenomen door Facebook (al in 2014), wordt Telegram steeds populairder. 

Vanwege de overname van Facebook kreeg WhatsApp namelijk nieuwe gebruiksvoorwaarden. De grootste aanpassing hierin was een discutabel privacybeleid. Vele gebruikers kregen het hierdoor wat heet onder de voeten. Bovendien waren er al een aantal ‘discrete’ berichtenreeksen openbaar op het world wide web te lezen. 

Nu wordt opnieuw een aanpassing in de gebruiksvoorwaarden aangekondigd. Massaal zoeken chatters naar een berichtendienst met een beter privacybeleid. Telegram blijkt het beste alternatief. Of toch niet? We gaan in dit blog dieper op beide apps in.

Even kennismaken: WhatsApp

Allereerst even een korte kennismaking met WhatsApp. Deze chatdienst werd in 2009 uitgebracht voor de iPhone en werd later uitgerold voor andere besturingssystemen. Als je internetverbinding hebt en een mobiel telefoonnummer, dan kun je via deze app chatten met je smartphone/iPhone of via de webversie op je tablet, laptop of PC. 

Foto’s, geluids- en video-opnamen, documenten en GPS-coördinaten deel je makkelijk via WhatsApp. Daarnaast is videobellen mogelijk, een functie die tijdens de coronacrisis natuurlijk extra welkom is!

WhatsApp was tot 2014 een onafhankelijke berichtendienst, maar toen Facebook in 2014 met een paar miljard dollar over de brug kwam, veranderde dat in no-time. Sja, kan je ze ongelijk geven? In 2016 werden nieuwe gebruiks- en privacyvoorwaarden bekendgemaakt, waaronder het feit dat telefoonnummers gekoppeld zouden kunnen worden aan Facebookprofielen. Nu zou er in februari 2021 weer een aanpassing komen in de gebruikersvoorwaarden, waarbij gebruikersinformatie door de app zou worden gedeeld met mama Facebook. Vooralsnog is dit uitgesteld vanwege ophef, verwarring en misverstanden. 

Kleine kanttekening: in Europa mag geen gebruikersinformatie gedeeld worden met Facebook vanwege onze wetgeving, dus je hoeft je over deze aanpassing gelukkig geen zorgen te maken. 

En dit is Telegram! 

Telegram wordt vaak het alternatief voor WhatsApp genoemd. Dit is een, met een duur woord, cloud-based instant messaging app en is in 2013 op de digitale markt gekomen. Facebook heeft niets met dit platform te maken en dat is dan ook één van de grootste redenen waarom Telegram steeds populairder wordt. Daarnaast werkt Telegram onder de Europese wetgeving, terwijl de servers van WhatsApp in de Verenigde Staten staan, die nét iets anders met privacy omgaan dan hier…

Telegram geeft de garantie dat gesprekken met andere gebruikers versleuteld zijn. WhatsApp versleutelt ook jouw berichten, maar Telegram pakt het iets serieuzer aan door server-client versleuteling aan te bieden met de Secret Chat. 

Hoewel de naam een beetje ‘dark’ klinkt, is het wel een groot pluspunt op het gebied van privacy ten opzichte van WhatsApp. Sinds enige tijd kun je met Telegram ook videobellen en zijn het design, de overige functionaliteiten en de werking gelijk aan die van WhatsApp. Telegram beweert inmiddels 500 miljoen actieve gebruikers te hebben. 

Verhuizen naar Telegram: appeltje-eitje

Telegram heeft na de ophef over de nieuwste aanpassing in de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp zo’n 100 miljoen gebruikers erbij gekregen. Dat is in één maand tijd een explosieve groei te noemen! Om het nieuwe gebruikers gemakkelijker te maken, heeft de chatdienst een verhuisfunctie in het leven geroepen. Dit maakt het mogelijk om oude gesprekken uit WhatsApp te importeren. Dit geldt zowel voor de individuele als groepsgesprekken. Zo gaat er niets verloren en kun je met een gerust hart verhuizen.

Het exporteren en importeren gaat super makkelijk:

Via Android: 

  • Open een WhatsApp-gesprek.
  • Tik op ‘Meer’.
  • Kies ‘Exporteer chat’.
  • Tik op Telegram in het ‘Delen met’-menu.

Via iOS:

  • Open een WhatsApp-gesprek.
  • Tik op de naam of groepsnaam boven in beeld.
  • Kies ‘Exporteer chat’.
  • Tik op Telegram in het ‘Delen met’-menu.

Volgens Telegram kosten de geïmporteerde chats geen extra opslagruimte op een telefoon, omdat ze in de cloud bewaard worden. Superhandig, natuurlijk. Maar ook allemaal een beetje twijfelachtig met betrekking tot privacy, als je het ons vraagt. 

Wat denk jij? Ben je liever vrienden met WhatsApp of Telegram? Ons advies: als je echt topgeheimen wilt delen, kun je beter een ‘ouderwets’ face to face-gesprek hebben. Voor de rest kun je prima uit de voeten met beide apps. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.