WhatsApp vs Telegram

Telegram en WhatsApp: dit is het verschil

Weet je nog dat WhatsApp er vorig jaar even uit lag? Mensen begonnen spontaan weer boeken te lezen, terwijl anderen naarstig op zoek waren naar een alternatief. Telegram werd toen veel genoemd: een chat app die niet bepaald nieuw is, maar inmiddels wel wordt gezien als de concurrent van WhatsApp. Dit is het verschil tussen de twee.

WhatsApp en Telegram groeien door de jaren heen steeds dichter naar elkaar toe. Beide apps doen in de basis ook hetzelfde: je kunt er berichtjes mee sturen op een chat-achtige manier en hieraan emoji toevoegen om het wat leuker te maken. Beide apps hebben een webversie en een mobiele app, wat het nog makkelijker maakt om te chatten. Dankzij de bevestiging dat iets is ontvangen, weet je ook of iemand je berichtje in goede orde binnen heeft gekregen. 

WhatsApp versus Telegram

Er zijn echter ook nog steeds grote verschillen tussen deze twee chatreuzen. WhatsApp is van Facebook en dat zorgt dat het nogal een imagoprobleem heeft als het gaat om data en privacy. Telegram maakt daar gebruik van door zichzelf juist in de markt te zetten als een app die zaken als privacy en dataverwerking wel goed voor elkaar heeft.

Je kunt sowieso versleutelde berichten sturen, maar ook berichten die verdwijnen na een bepaalde tijd. Hoewel WhatsApp dat sinds kort ook heeft geïntroduceerd voor fotoberichten, is Telegram hier toch wel de ongekroonde koning van.

MobileMobile

Bovendien is Telegram wat meer groots opgezet, omdat het via kanalen kan werken. Hierdoor kun je in één keer een kanaal maken voor bijvoorbeeld een hele schoolklas. Het is makkelijker om in één keer naar een groot publiek een bericht te sturen met Telegram.

Ook heb je op Telegram niet per se een telefoonnummer nodig om te converseren op het platform. Wel heeft WhatsApp Telegram voorbij gestreefd waar het gaat om het versturen van foto’s en bestanden. Telegram staat hierin maximaal 1,5 GB toe, terwijl WhatsApp inmiddels naar 2 GB is gegroeid. Pas sinds kort trouwens, maar doe er je voordeel mee (dat scheelt weer WeTransferren).

Bots

Wat tot slot een groot verschil is met WhatsApp, is dat Telegram bots heeft. Die bots kunnen je elke dag een weersvoorspelling geven, je voorzien van interessante nieuwsartikelen en to do lists maken. Ze zijn een soort personal assistants binnen de app om je leven nog makkelijker te maken, iets waar we bij TechGirl natuurlijk enthousiast over zijn: tech om je leven makkelijker te maken.

Natuurlijk heeft Telegram het niet makkelijk, aangezien het moet opboksen tegen de miljarden gebruikers van WhatsApp. Het is ook moeilijk voor individuen om te switchen, omdat je nu eenmaal op WhatsApp moet blijven om bepaalde groepsgesprekken te kunnen blijven volgen. Hoewel het zeker de moeite waard is om Telegram te proberen, is het dus handig om niet te rigoureus aan de slag te gaan en WhatsApp er toch (nog even) naast te houden. 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.