De TechGirl van deze week is geen onbekende van ons! We spraken Lieke Boon twee jaar geleden al, toen ze net werkte voor het fantastische developers platform GitHub. Tijd voor een check-up, waarin ze onder meer vertelt over de booming tech-sector in Afrika…

GitHub heeft meerdere Community Managers die allemaal ander werk doen. Zelf werkt Lieke als een soort brug tussen de GitHub community en het platform. “Ik houd me voornamelijk bezig met developer inclusion”, zegt ze daarover. “Nu is dat een interessant woord wat niet echt te vertalen is naar het Nederlands. Kort gezegd houdt het in dat we de ICT zo toegankelijk mogelijk willen maken voor iedereen en de toegangsdrempel willen verlagen. En dan bedoel ik ook iedereen, ongeacht je gender, achtergrond, afkomst, leeftijd etc.”

Leren van andere tech communities

“Ik werk daarom veel samen met geweldige organisaties die zich richten op ondervertegenwoordigde groepen in tech. Zo ondersteunen we de Django Girls Foundation en zijn we elk jaar partner van Rails Girls Summer of Code. Ook werken we met organisaties als Hack your Future, dat is een programmeeropleiding voor vluchtelingen. Door hen te ondersteunen leren we zelf ook veel over hoe we ons platform kunnen optimaliseren op dat gebied.”

“Daarnaast werk ik ook met verschillende developer communities in Afrika. Tech in Afrika is booming! We werken in Nigeria bijvoorbeeld samen met Ingressive: dit bedrijf verbindt ons met verschillende developers en organisaties in het land. In Nigeria alleen al zijn 55 TechHubs en het is ontzettend inspirerend om kennis te maken met startups en te zien hoeveel bedrijven en developers door middel van ICT de wereld een beetje beter proberen te maken. Ik leer echt ontzettend veel van hen!”

Reis naar Nigeria

“Ik denk dat, wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt tot nu toe, onze reis is naar Nigeria vorig jaar november. Ingressive nodigde ons uit om een week mee te doen aan de Tech Tour. De hele week zaten we bij startups, conferenties en ontmoetten we developers vanuit heel Nigeria. Het was een vermoeiende reis, maar ook fantastisch om mee te maken.”

“Ik weet nog dat we op een zaterdag 3 uur lang in een busje zaten naar een meetup in Ibadan. Het was mijn eerste dag in Nigeria en ik was die avond ervoor laat aangekomen, dus op een gegeven moment begon me dat wel op te breken. Maar we kwamen aan en er bleken 750 (!) developers bij de meetup aanwezig te zijn, dat was een fantastische ervaring. Natuurlijk heb ik wel conferenties bezocht met zoveel mensen, maar ik heb nog nooit zoveel enthousiasme en motivatie op 1 plek gezien. Het was enorm inspirerend om naar hun verhalen te luisteren, er waren talks over nieuwe features of releases van een bepaald product, maar ook over leren programmeren. Dat gaf gelijk weer zoveel energie, dat ik daar nog een aantal dagen op heb kunnen teren 🙂 “

Dit motiveert!

“Het meest leuke aan mijn werk vind ik de gesprekken die ik heb. Ik ontmoet bijvoorbeeld mensen met zoveel passie om meer mensen kennis te laten maken met de magie van tech. Het is superleuk om die passie te delen en dan ook ondersteuning te kunnen bieden. Dat hoop ik nog wel te kunnen blijven doen.”

“In Nederland is de schatting alleen al dat we 54.000 ICT’ers te weinig zullen hebben in 2020, hoe gaaf zou het zijn als we al die banen kunnen vullen? En nog gaver zou het zijn als we ons steeds minder hoeven te focussen op diversiteit en inclusiviteit, omdat in de toekomst het belang daarvan gewoon vanzelfsprekend zal zijn.”

Dit artikel verscheen in de wekelijks terugkerende reeks van TechGirl van de Maand. Wil je ook dat Lieke dé TechGirl van mei wordt? Stem dan vanaf 28 mei op haar.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.