Chantal Schinkels - auteur
Copyright Fjodor Buis

‘Koopinfuus’ vertelt hoe vrouwen gemanipuleerd worden om online te shoppen

“Met de komst van social media is de invloed van onze omgeving op onze keuzes alleen maar toegenomen – al is dat effect sterker bij vrouwen dan bij mannen. Het blijkt namelijk dat vooral vrouwen worden beïnvloed door social media wanneer ze een product kiezen”, zo valt te lezen in het ‘Koopinfuus’. Toch wat confronterend om te lezen, maar ook direct de spijker op zijn kop. Auteur Chantal Schinkels schreef het in haar nieuwe boek, het ‘Koopinfuus’ en doet direct een flink aantal andere marketing-geheimen uit de doeken…

Ben je je er ooit bewust van geweest dat…

  • vrouwen vaker dwangmatig en verslavend koopgedrag vertonen dan mannen?
  • veel reclames überhaupt gericht zijn op vrouwen?
  • en dat dat komt omdat ze van jongs af aan wordt geleerd te shoppen voor plezier?
  • mannen eerder verslaafd raken aan online gamen en gokken?
  • dat verschillende verslavingen wel degelijk aan gender verbonden zijn?

Het gekke is: uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen vaker denken gemanipuleerd te worden dan mannen. En tóch trappen ze er dus vaker in dan mannen. Je kunt je afvragen hoe dat kan als het bewustzijn er wel is… Auteur Schinkels vraagt zich hardop af: “Zijn we eigenlijk nog wel in staat om onze eigen keuzes te maken? Of worden we inmiddels dusdanig beïnvloed dat we als consument ‘willoos’ zijn geworden?”

Koopinfuus beschrijft 29 ‘Dark patterns’ technieken

‘Nog maar 1 plek beschikbaar’, ‘Over 24 uur gaat de prijs met 1200 euro omhoog’ en ‘Goedkoper dan concurrent X’. Deze marketing-trucjes komen je vast bekend voor. Het zijn misschien zelfs de meest gebruikte trucjes om online klanten over de streep te trekken. Zoals je inmiddels wel weet, zijn e-commercebedrijven constant op zoek naar manieren om de consument te verleiden tot het doen van aankopen. De één doorzichtiger dan de andere.

In het Koopinfuus staat: “In 2019 is onderzoek gedaan naar de verschillende dark patterns die worden toegepast. Met een web crawler zijn er maar liefst elfduizend webshops gescreend. Daaruit werden tweeduizend verschillende dark patterns gehaald. Het is onmogelijk om ze allemaal in dit boek te benoemen; ik beperk me daarom tot de dark patterns met de meeste impact én de dark patterns die expliciet genoemd worden in de studie van de Europese Commissie.

Wát die dark patterns zijn, dat gaan we natuurlijk niet in dit artikel verklappen, daarvoor verwijzen we je naar het Koopinfuus. Dat doen we heel bewust. Enerzijds omdat zij het als geen ander uitlegt met alle nuances eromheen, anderzijds omdat schrijvers de kost verdienen met het schrijven van boeken. We gunnen Chantal Schinkels fantastische reacties naar aanleiding van dit boek!

Koopinfuus is vanaf 1 juni te koop

Het Koopinfuus is nu te pre-orderen, en verkrijgbaar vanaf 1 juni 2023 voor de prijs van 22,99 euro. Ironisch genoeg zou dat een nieuwe, online aankoop voor jou kunnen betekenen, maar dan hopelijk wel eentje waarbij je beter begrijpt hoe online marketing jou probeert te beïnvloeden. Scheelt je in de toekomst wellicht wat impulsaankopen!

Eerder schreef Chantal Schinkels het boek ‘de IT girl’ (2021). In dat boek, over vrouwen en werken in de IT, beschrijft ze hoe je zelf aan de slag kunt met vooroordelen op de werkvloer, jouw eigen valkuilen en hoe je die kunt tackelen

Bronvermelding

Chantal heeft voor haar boek een aantal bronnen gebruikt, die wij in dit artikel hebben overgenomen. Voor de volledigheid noteren wij die hier ook even:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.