Soms spreek je mensen met zo’n passie voor het vak; als zij spreken, hang je aan hun lippen. Justin Halsall is zo’n persoon. En nu is er goed nieuws: de beste jongeman komt op donderdag 11 oktober naar Nederland, om te spreken op de Developers Night van IBM. Wij mochten vooraf alvast met hem in gesprek! (hoe tof?!)

Justin’s CV staat vol met gave events die hij hostte. Conferenties voor de Fronteers, Kings of Code, TheNextWeb, AMSxTech en Hackatrain bijvoorbeeld. Ook kan hij een behoorlijk potje programmeren. Puur door zelf te doen, want op school gooide hij er met de pet naar. De middelbare school verliet Justin daarom zonder een diploma op zak…

Lekker op de Playstation…

“Online zat ik in een clan waarmee we op de Playstation 2 speelden”, zo zegt hij. “We wilden een website en die ging ik toen maar bouwen. Op een gegeven moment was ik meer bezig met het bouwen, dan met het spelletje zelf. Zodra ik ’s ochtend wakker werd, deed ik de laptop open en ging weer aan de slag. Het grafische deel deed ik met PhotoShop en Illustrator, maar als je echt iets extra’s wilde dan moest je met HTML en PHP doen. ” Zo leerde Justin langzaamaan programmeren.

Geen HAVO dus, maar naar het Grafisch Lyceum in Utrecht ging hij wel twee jaar lang. “Toen ik op het MBO zat, ging ik al veel naar Meetups. Toen ik de eerste keer ging, waren er echt maar zeven of acht andere mensen. Sommige daarvan werden later ook founders, bijvoorbeeld die van TheNextWeb en andere bedrijven.”

Na tien jaar lang als developer te hebben gewerkt voor verschillende startups, kwam Justin bij Softlayer terecht. “Softlayer was een van de eerste cloud hosting bedrijven. In de wereld van cloud hosting was altijd veel downtime door human error. Softlayer bedacht dat we zo veel mogelijk zouden automatiseren. Ze konden de custom deployments terugbrengen van enkele weken naar enkele minuten.” Iets wat niet onopgemerkt bleef: inmiddels is SoftLayer overgenomen door IBM en vormt het de infrastructuur laag van IBM Cloud.

Wil je Justin’s presentatie horen: ‘De eerste plaats is voor losers: hoe je consequent tweede wordt tijdens hackathons’? Tickets zijn gratis:

Aanmelden Bekijk volledige programma

Werken voor IBM

Justin ging bij IBM aan de slag in een nieuwe functie als Developer Advocate. Hoe zich dat het best omschrijft? “Het zijn heel veel verschillende dingen die ik doe. Soms ben ik proof of concepts aan het bouwen of demo’s of praatjes. Momenteel doe ik veel voor het Serverless platform waar IBM ook op werkt. Ik heb meegewerkt aan verschillende talen er op ondersteunen, zoals Ruby. Daarnaast haal ik feedback op uit de community en laat die weer terugstromen in onze producten, zodat we die kunnen optimaliseren. ”

Gezicht van IBM

“Één van de dingen die ik leuk vind om te doen, is events hosten. Ik ben per ongeluk in dat wereldje terecht gekomen. Ik moest ooit een collega helpen die op een conferentie sprak (ik was 18). Samen stonden we op het podium. De organisatie vroeg of ik ook niet wilde MCen (redactie: het evenement aan elkaar praten). Ik wist niet wat het was, maar ik vond het leuk om te helpen en zo ben ik steeds meer conferenties gaan hosten. Elke keer als ik zoiets had gedaan, kwamen er nieuwe evenementen op mijn pad.”

“Afgelopen zomer heb ik zeven events gehost in vijf weken tijd. Iedere keer denk ik weer: ‘Wauw het is me weer gelukt!’ Ik vind het leuk om te horen wat voor verhaal mensen vertellen. Een beetje lol trappen. En ik ben ook mezelf aan het entertainen.”

IBM Think Event

Natuurlijk gaat Justin ook spreken op de IBM Developer Night (11 oktober). ‘Serverless – The missing manual’ is één van zijn presentaties, en gaat over zaken waar mensen allemaal tegenaan lopen als ze serverless gaan werken. In de andere presentatie vertelt Justin hoe je het beste tweede kunt worden in een Hackathon. “77% van de keren dat ik meedoe aan Hacktahons wordt ik tweede. De eerste plek is ook voor losers, haha. Het is mijn verhaal, wat mij is overkomen, zonder dat ik er echt een opinie over heb.” Leuk om van te leren dus en om je eigen mening over te vormen 😉

Inschrijven

Wil je ook graag Justin’s presentaties bijwonen? Of ben je enthousiast over de andere sprekers en sessies? Je kunt je nog opgeven voor deze gratis Developer Night. Enne… ik ben er zelf trouwens ook, dus kom: laten we samen gaan!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.