Anke internet Cuba

“Jij schroomt niet om je eigen twee gadgets in de strijd te gooien”

Er wordt me wel eens gevraagd: “Goh Ank, heb jij dan nooit last van seksuele intimidatie in de tech wereld?” Ik snap de vraag, want er zijn veel vooroordelen over de tech scène en op het internet circuleren toch ook wel nasty ervaringen rond van vrouwen die niet goed behandeld zijn. Maar goed… ik heb daar nooit zoveel last van tijdens mijn werk. Dacht ik. Tot het de afgelopen drie dagen op rij raak was met allerlei bullshit opmerkingen. En dat ging me toch niet helemaal in de koude kleren zitten…

Zoals mensen mij kennen…

Over het algemeen zien mensen mij als optimistisch, sensitief, zorgzaam en volhardend. Ik ben ambitieus en avontuurlijk, heb een (soms toch wel) grote mond en hou wel van een grapje hier en daar. Ik hou van tech en gadgets, van natuur en van dieren. Een prinsesje zullen mensen mij niet snel noemen, alhoewel ik wel van mooie kleding hou en goede designs.

Die eigenschappen zijn een perfecte combinatie om met mijn kop boven het maaiveld uit te steken. En wie dat doet, mag klappen verwachten. Nu ben ik dat in de loop der jaren wel gewend, sterker nog – je kunt een curveball terug verwachten als je een poging waagt. Een beetje de discussie aangaan is mij niet vreemd. Maar je moet weten waar de grens ligt. En wat normen en waarden zijn. Wat je sowieso beter niet kunt zeggen.

Waarom is het zo moeilijk om normaal te doen?

Seksuele intimidatie bijvoorbeeld. Dat lijkt me een behoorlijke no-no om te doen. En toch: nu ik er even bij stilsta, gebeurt het toch vaker dan ik denk. Ik was me er alleen niet zo bewust van, maar onderhuids sluipt het er toch makkelijk in. Bekijk maar eens wat me in de afgelopen drie dagen toegestuurd werd:

‘Je schroomt ook niet om je eigen twee gadgets in de strijd te gooien’

(Klik op de afbeeldingen om de conversatie te lezen)

Een korte toelichting over hetgeen hierboven staat: achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten afkappen. Ik dacht: daar zit mogelijk business in, die ga ik niet direct blocken. Dat hij over ‘bij de b*llen pakken’ begon of ‘wat ben jij streng’… toen dacht ik al wel: ‘wat een vreemde snuiter’. Maar de lijn werd echt zwaar overschreden bij ‘dat je jouw eigen twee gadgets ook wel graag in de strijd gooit’. Ja, mijn Instagram-kanaal is een mix van privé en zakelijk. Maar ik zet mezelf daar toch niet als lustobject neer?! Ik heb het gesprek op een ander spoor geprobeerd te zetten, ik heb voorzichtige hints gegeven dat ik wél over business wilde praten.

Anyhow – ik begon een idee te krijgen waarom ze daar geen vrouwelijke developers weten aan te trekken…

Slechtste unboxing ooit, ben wel verliefd

Dit is bijna het meest vreemde verhaal in mijn review-geschiedenis. Goed opletten. Hierboven zie je een screenshot op een telefoon die ik heb getest. Laten we zeggen, telefoonmerk X. Ik opende Instagram, zag dat ik wat DM’s had en klikte erop. Ik opende een nieuw bericht en zag ineens mijn gezicht bovenaan staan. Ik schrok daar erg van. In eerste instantie van het feit dat dit niet mijn account was. Maar waar ik nog meer van schrok, zijn de woorden die ik las, afkomstig van het PR Team van telefoonmerk X zélf. Die was blijkbaar nog ingelogd op het toestel!

Ik heb er lang over nagedacht wat ik hier nou eigenlijk van vond. Hebben ze gelijk, is het echt zo’n slechte unboxing? Mwah, over smaak valt te twisten. Ik denk dat het eigenlijk wel meeviel. Nee, het was zeker niet de beste unboxing ooit. Eigenlijk was het ook geen échte unboxing, maar meer een spontane ingeving om mijn volgers te laten zien wat ik toegestuurd had gekregen. Het was vanuit enthousiasme gedaan, ik vond het een mooi pakket. Meer niet. Ik was van plan in een video-review in te gaan op de specs en resultaten, maar je snapt dat mijn ervaring nu een beetje in de weg staat.

Of je een unboxing video van een telefoon van je eigen merk goed vindt of niet, dat is kritiek die ik wel kan hebben. Maar zulke opmerkingen? Dit is een goed voorbeeld van waarom vrouwen liever niet in de tech wereld werken. Stel, een man had deze unboxing gedaan. Had hij dan ook te horen gekregen: “Slechtste unboxing ooit, maar ik ben wel verliefd. Wat is zijn nummer?”. Je vraagt het je toch af.

TechGirl werkt hard om zulke misstanden in de tech wereld aan de kaak te stellen, daarom had ik deze reactie niet verwacht van een partij met wie wij samenwerken. Ik heb dan ook gevraagd of het bedrijf de telefoon weer op wil halen. Sorry, volgers.

#TechGirlTip – zet je telefoon weer naar fabrieksinstellingen als je ‘m aan iemand anders uitleent/verkoopt.

Opspicen met gefotoshopte-borsten-plaatjes?

Bovenstaande reactie werd maandag geplaatst op de Over Ons-pagina. Ik vraag me af wat de mevrouw in kwestie hiermee bedoelde. Wij plaatsen nooit afbeeldingen waarbij we de borsten ‘eens lekker bewerken’. Heeft ze het over de afbeelding boven de pagina? Daar is niks aan bewerkt en het is gewoon zoals we eruit zien.

Is de opmerking eigenlijk op een andere pagina van toepassing? Dan vraag ik me af wat voor kolder dit is? Het enige dat ik me dan kan voorstellen is dat zij een artikel uit ons seks tech dossier heeft gelezen. In dat dossier geven wij voorlichting over tech en seksualiteit. Net zoals middelbare scholieren seksuele voorlichting op school krijgen, vinden wij educatie rondom seks tech ook belangrijk.

Het is nooit goed

Is het wereldschokkend als een ‘Linda’ of ‘&C’ wel over seks gaan? Volgens mij niet. Maar als TechGirl seksuele voorlichting geeft, is dat ordinair. Vreemd, vind ik. Want we kunnen het allemaal ontkennen, maar er is momenteel meer sexting dan ooit, omdat we ons huis niet uit mogen. Digi-seksuele voorlichting ís dus nodig. En wij geven die.

TechGirl probeert de grenzen op te zoeken. Juist om het stereotype te doorbreken dat tech alleen voor mannen is. Eigenlijk zouden we nog veel controversiëler moeten zijn, juist om alle gebaande paden zo snel mogelijk te doorbreken. En toch doen we het niet. Want blijkbaar is TechGirl nu al schokkend te noemen. En zien mannen het als een aanknopingspunt om lekker te flirten. Ik begin er soms hard aan te twijfelen of onze missie wel haalbaar is, zonder mezelf te verloochenen.

Ja, ik wil dat er serieus wordt omgegaan met vrouwen in de tech. Maar nee, ik wil niet veranderen in een snob, die bij elk wissewasje meteen verzuurd reageert. Ik hou van humor, maar zou die ethische grenzen niet moeten hoeven te bewaken. Dit heeft te maken met wederzijds respect, met normen en waarden. Dus wil je écht meer vrouwen in de tech? – gedraag je er dan naar. Want ik begin dit kinderachtige gedoe meer dan zat te worden…

PS: ik heb een vervolg gegeven aan bovenstaande…

In ‘Seksuele intimidatie: namen & shamen?‘ lees je hoe ik de situaties hierboven heb aangepakt. Daar was nog niet zomaar opgelost…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.