vpn op laptop

Je gegevens online beschermen? 4 tips!

Urenlang scrollen door social media, online shoppen, Google checken, series bingen op Netflix of je verwarming aanzetten op afstand. Er gaan geen dag voorbij of we zijn online. Iets waar zoveel gebruik van wordt gemaakt, kan uiteraard ook de nodige problemen veroorzaken. TechGirl helpt je graag om je online gegevens te beschermen. Niet alleen op je computer of laptop, maar natuurlijk ook op je telefoon. Hoe zorg je er nu voor dat je privé gegevens niet zomaar op straat komen te liggen?

Waarom is dit ook alweer belangrijk?

Voordat we gaan kijken naar waar je op moet letten voor een veilig internetgebruik, hebben we het eerst over waarom een veilige verbinding nu zo belangrijk is. Want hoewel de berichten over cybercriminaliteit en gestolen gegevens ons om de oren vliegen, lijken veel mensen daar nog geen actie op te ondernemen. Sommigen denken al snel: ‘ze mogen mijn gegevens wel hebben, ik heb toch niets te verbergen’, of ze denken dat het alleen grote bedrijven treft, maar you’re wrong honey! Online criminelen zijn ook op zoek naar privé gegevens. Wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld een aankoop in de winkel, zou je ook raar opkijken wanneer je allerlei persoonsgegevens in moest vullen. Online lijkt deze grens te vervagen en gaan we daar niet zo streng mee om. Wanneer hackers aan je gegevens zijn gekomen kunnen ze deze doorverkopen aan allerhande bedrijven of criminelen. Ze kunnen toegang krijgen tot betalingsgegevens en onder jouw naam aankopen doen. In het ergste geval kan het leiden tot identiteitsdiefstal, waarbij iemand gebruik maakt van jouw gegevens van bijvoorbeeld je paspoort.

1. Je wachtwoord

Een no-brainer natuurlijk om je gegevens te beschermen. Een goed wachtwoord is uniek en bevat in ieder geval kleine letter, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. En die andere no-brainer is natuurlijk dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts. Gebruik een wachtwoordmanager, zoals die van Google of Lastpass.

2. Blijf nadenken

Criminelen zijn slim en weten steeds beter hoe ze mensen om de tuin moeten leiden. Niet alleen gaat er heel wat nepnieuws over het internet, maar er worden nog steeds fake emails verstuurt. Bij de meeste overheidsinstellingen of banken wordt nooit via email om persoonsgegevens gevraagd. Ook komt het bijna niet voor dat je via een link bepaalde zaken moet regelen. Twijfel je aan de inhoud van de mail? Neem dan contact op met je bank of kijk of de website. Vaak wordt er wel melding gedaan van nepmails die rondgaan. Ook moet je oppassen met linkjes via social media. De beste aanbiedingen vliegen je om de oren. Goed om te onthouden is dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, dat dat het vaak ook is. Bestel niet zomaar producten via een dergelijke link, maar check eerst het bedrijf dat erachter zit.

3. Vergeet geen update

Hoe belangrijk kan die zoveelste update nu zijn? Erg belangrijk. Ook hier wordt vaak te makkelijk over gedacht en updates worden daardoor uitgesteld. Toch is het belangrijk deze niet over te slaan. Bij een update wordt namelijk ook nieuwe virussen gedetecteerd, zodat je computer of telefoon minder kwetsbaar is. 

4. Maak gebruik van een VPN

En tenslotte, een VPN. Mocht je je afvragen waar die letters voor staan: VPN staat voor Virtual Private Network. Hiermee wordt je netwerk als het ware omgeleid naar een andere server, waardoor jouw eigen IP-adres verborgen is en je online verkeer wordt afgeschermd. Daarnaast kun je een VPN ook gebruiken om geografische beperkingen te omzeilen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Netflix series kijken die niet in je eigen land beschikbaar zijn. Wanneer een VPN handig voor jou kan zijn check je bij voorbeeld hier: de beste VPN voor jouw situatie

MobileMobile

Lees ook: Een ring om je biometrische gegevens te beschermen.

Dit artikel is samen met wifiwijs.nl tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.