vrouw aan het typen op laptop

IG’s Flipside: Het internet snapt eindelijk dat je persoonlijkheid meerdere facetten heeft

Het heeft best lang geduurd, maar eindelijk is het zover: het internet lijkt beter te begrijpen dat een persoon niet maar één kant opgaat. Je hebt nu eenmaal meerdere kanten van jezelf en die wil je niet aan iedereen laten zien. TechGirl Laura Jenny praat je bij.

Instagram komt met Flipside, een manier om posts alleen beschikbaar te maken voor een handjevol mensen dat jij selecteert. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor niet meteen je hele profiel hoeft dicht te zetten als je niet wil dat je manager of je ex bepaalde dingen van je te zien krijgt. Hierdoor blijft je social media lekker social. Je kunt bepaalde posts een soort slotje meegeven dat alleen geopend kan worden door door jou geselecteerde profielen (dit zijn wel altijd dezelfde profielen, dit kan niet per post verschillen). Het heet daarom ook Flipside: je andere kant.

Eén persoon(lijkheid)

Het heeft vrij lang geduurd voordat het internet begreep dat je niet maar één basic persoon bent met één baan en één interesse. Je kon bijvoorbeeld heel lang op social media maar met één profiel ingelogd zijn. Dat was toch knap vervelend voor iedereen die ook een profiel had gemaakt voor zijn hond, of die voor zijn werk bijvoorbeeld ook op social media aanwezig moet zijn. Zelf heb ik heel lang twee LinkedIn-profielen gehad. Het ene was meer mijn management assistant-LinkedIn, het andere mijn journalistieke. Het voelde altijd heel schizofreen, maar die twee dingen konden niet echt samen worden verenigd. 

Inmiddels is dat allang niet meer nodig, omdat ik full-on journalist ben, maar soms is het best lastig dat het internet je zo laat kiezen voor één niche. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een website maken. Je krijgt vaak veel minder bezoekers als je een website over vanalles en nogwat maakt, dan wanneer je voor één onderwerp kiest. Maar ja, heb je zin om altijd maar met onderwerp x bezig te zijn, of ga je dan maar weer meerdere websites maken? 

We willen meer

Gelukkig lijkt het internet dus iets meer te snappen: je wil gewoon met meerdere profielen ingelogd zijn, en je wil meer met een profiel kunnen. WhatsApp is ook niet voor niets op meerdere apparaten makkelijker te gebruiken tegenwoordig: je bent niet alleen maar de hele dag op je smartphone bezig, of op Web WhatsApp: je wil overal op kunnen WhatsAppen zodat je niet meerdere apparaten hoeft mee te nemen alleen voor zulke apps. Het heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het er is: de realisatie dat de wereld niet plat is, en onze persoonlijkheden dus ook niet. En als er ergens is waar we die persoonlijkheden willen laten zien, dan is het natuurlijk het internet wel.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.