Woman sitting at a desk in front of coding computer screen

ICT’er worden? Check deze tips

Hoewel er momenteel in vrijwel iedere branche, in en buiten Nederland, een tekort is aan personeel, is dit in de ICT al jarenlang een groot probleem. Dat terwijl er echt goed verdiend kan worden aan een baan in deze branche én er volop keuze is qua diversiteit in werk. Om dat personeelstekort in te dammen, worden er met het jaar meer cursussen en omscholingstrajecten voor aantrekkelijke prijzen aangeboden door bedrijven en organisaties. Zit je erover na te denken om de ICT in te gaan, maar twijfel je nog over een aantal zaken? In dit artikel lees je meer over jezelf omscholen naar ICT.

Verschillende baanmogelijkheden in de ICT

Wat je in ieder geval moet weten, is dat een baan in de ICT niet betekent dat je standaard programmeur wordt. Er zijn vandaag de dag ontzettend veel mogelijkheden wat betreft werk in deze branche. De ICT-sector staat namelijk nooit stil, waardoor het diverse aanbod in banen enorm is toegenomen. Waar je zoal aan moet denken? Simpel: in de ICT kun je aan de slag gaan als conceptontwikkelaar, front-end developer, business analist, systeembeheerder, informatie-analist, consultant en meer. 

Door het tekort aan personeel is een studie of verleden in de ICT vaak helemaal geen must meer. Natuurlijk is het voor jezelf fijn als je al wat dingen weet, maar in een omscholingstraject kunnen er volop cursussen worden gevolgd. Bedrijven en organisaties spelen hier op in; juist omdat ze het personeel zo hard nodig hebben. Ben je nog student dan is het goed om te weten dat er zelfs bij onderwijsinstellingen omscholingstrajecten te volgen zijn. Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam bieden dat bijvoorbeeld nu al aan.

Omscholen naar ICT: moet je affiniteit met ICT hebben?

Wanneer je van plan bent om jezelf om te scholen tot ICT’er is het wel handig om de nodige affiniteit met de branche te hebben. Natuurlijk hoef je echt niet meteen een professional te zijn in het vak dat je wilt gaan leren, maar zonder een beetje interesse is de ICT waarschijnlijk niets voor jou. Dat is bij zoveel branches zo, maar bij ICT des te meer, omdat je er niet zomaar 1, 2, 3 in zit. Je moet een heel omscholingstraject volgen om een bepaalde baan binnen deze branche uit te kunnen voeren. Het zou zonde zijn als je al die moeite en tijd steekt in iets wat je uiteindelijk niet interessant vindt.

Heb je wel een prettig gevoel bij deze sector dan moet je voor jezelf bekijken wat je er precies zo interessant aan vindt. Welk onderdeel van de ICT lijkt je het leukst en waar ben je goed in? Zijn er bepaalde kwaliteiten die je in ieder geval al hebt? Op basis daarvan kun je voor een omscholingstraject gaan dat bij je past. Daarmee is de kans groter dat je uiteindelijk een baan vindt die bij je past en waar je langdurig mee door kunt gaan. Fijn voor jou én goed voor de ICT-sector.

Netwerken is van groot belang: praat met anderen

Wat tot slot kan helpen is het met mensen die binnen de sector werken te praten. Dat geldt overigens ook voor mensen die al in deze branche werken. Op die manier kun je elkaar inspireren en kun jij als zoekende inspiratie opdoen, terwijl degene die al werkzaam is in de ICT mensen kan ‘overhalen’ om ook in deze branche vol personeelstekort te komen werken. Zo kom je meer te weten over de werkmogelijkheden, de (hoge) lonen, de nieuwste ontwikkelingen en de meest actuele trends. Uiteraard kun je veel leren via het internet, maar in de praktijk inspiratie opdoen is minstens zo leuk, al dan niet leuker.

Er worden regelmatig netwerkevents georganiseerd voor specifieke functies. Weet je eenmaal een beetje welke functie je binnen de ICT zou willen doen, dan is het aan te raden om naar de ICT-events voor dat onderdeel te gaan. Daar kun je je netwerk uitbreiden, relaties opbouwen en écht bekijken of deze branche iets voor jou is. Er is volop plek voor mannen én vrouwen in de ICT, maar in de praktijk blijkt dat het aantal vrouwen hierin nog steeds laag is. Zit je eenmaal in de tech en wil je meehelpen om de branche diverser te maken? Lees dan dit artikel met een interview met TechGirl Nikky Hofland over het belang van omscholen naar de ICT voor vrouwen.

Dit artikel is samenwerking met NewSkool tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.