Laptop batterijduur

#DrTechGirl | laptop batterijduur verlengen

Dit artikel verscheen eerder op 8 juli 2015 – Mijn vorige laptop, may he rest in peace, kon in de laatste maanden van zijn leven slechts nog aan door middel van voeding via een kabel. Dit klinkt wel heel drastisch, alsof hij een kasplantje geworden was, maar ik bedoel natuurlijk dat de accu leeg was en ik ‘m alleen nog aan kon zetten als er een oplader was aangesloten. Voor deze hopeloze staat kon ik nog net twee uurtjes op mijn laptop werken voor hij uitviel. Toen ik mijn Asus Zenbook UX305F kreeg, besloot ik voor mezelf dat ik hier oplossingen voor wilde. De batterij van de Zenbook gaat al behoorlijk lang mee, namelijk zo’n tien uur. Toch kan het geen kwaad om een beetje zuinig om te springen met je accu en te zorgen voor een zuinig verbruik van je batterijduur. Hier wat tips om je laptop batterijduur te verlengen!

1. Helderheid
Het is niet altijd even ideaal, maar het kan je batterijduur ten goede komen als je de helderheid van je scherm zo laag mogelijk instelt. Een hoge helderheid vreet energie. Ben je bezig met het instellen van je helderheid, stel dan ook meteen je energieverbruik in. Heb je al bijna geen batterij meer over, kies dan voor de energiebesparende modus waarbij de prestaties van je laptop wellicht iets afnemen.

2. WiFi en Bluetooth
Heb je een college waarbij je alleen Word nodig hebt? Zet onnodige energievreters zoals WiFi en Bluetooth dan uit. En als bijkomend voordeel kun je dan ook niet afgeleid worden door het internet… 😉

3. Externe apparatuur
Okay, al die USB-sticks, webcams, en andere externe apparatuur zijn soms nodig. Maar gebruik je het niet? Je raadt het al, koppel deze externe apparatuur dan af. Je hebt wellicht niet door dat het invloed heeft op je batterij, maar niets is minder waar.

4. Kwaliteit
Game je veel of kijk je veel films? Deze optie is als fervent Netflix-liefhebster een niet heel geliefde tip, maar als je batterij al laag is, kan je dit soort activiteiten beter voortzetten in minder hoge kwaliteit.

5. Programma’s
Multitasken is fijn, maar je vergeet vaak om je programma’s af te sluiten. Deze blijven dan openstaan op de achtergrond en verbruiken ongemerkt energie. Sluit deze programma’s dan ook (met taakbeheer) af.

6. Slaapstand vs. stand-by
Ai, weer zo’n dilemma. Want waar kies je voor als je je laptop eventjes opzij legt maar straks weer bezig wilt? Je sluit je laptop niet af, maar zet ‘m natuurlijk in slaapstand of stand-by. Het schijnt dat slaapstand minder energie verbruikt dan stand-by!

7. Opladen of niet?
Er heerst een hele discussie of het het beste is om je laptop op de accu leeg te laten lopen, of ‘m net bij de laatste procenten weer aan te sluiten aan de lader. Bij een lithium-ion batterij niet laten leeglopen, bij andere soorten kan het wel helpen om de accu langer mee te laten gaan. Verder; houd je laptop niet dag en nacht aan de lader. Dit komt de accu niet ten goede. Wil je dit desondanks toch doen, haal dan je accu eruit.

8. Weersomstandigheden
Accu’s houden niet van extreme kou of hitte. Vermijd deze omstandigheden dan ook zoveel mogelijk en laat je laptop niet in de zon liggen. Wordt je laptop door het gebruik erg warm, geef ‘m dan wat tijd om af te koelen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.