Stethoscoop en mondkap

Hoe AI de zorg kan helpen om COVID-19 te bestrijden

Artificial Intelligence (AI) wordt in veel verschillende domeinen en voor verschillende soorten toepassingen gebruikt. Ook in de zorg speelt AI tegenwoordig een rol. Eerder schreven we al over zorgrobots, een voorbeeld van AI in de zorg met voornamelijk een sociaal doel. AI kan ook worden gebruikt om ‘hardware’ uit de zorg slimmer te maken, bijvoorbeeld bij protheses. Deze slimme armprothese kan bijvoorbeeld worden aangestuurd met hersenactiviteit. Hierbij is AI nodig om de hersenactiviteit van elke gebruiker te kunnen begrijpen. AI wordt al veel gebruikt in de zorg om patronen te herkennen. Wat kun je hiermee? En hoe kan dit bijdragen aan de bestrijding van COVID-19?

Stel je voor, je ziet een plekje op je huid waarvan je twijfelt of het wel normaal is. Je Googlet wat en komt zo terecht bij een aantal opsommingen van punten waar je op moet letten. Je voldoet toch aan een aantal criteria, dus je twijfelt en belt de huisarts. Wanneer je langsgaat bij je huisarts gebeurt ongeveer hetzelfde: de huisarts kijkt naar de plek, loopt een denkbeeldige checklist na en maakt op basis daarvan een inschatting om wat voor plekje het gaat.

Als je zelf een checklist naloopt zul je merken dat het soms lastig is om te bepalen of wat jij ziet voldoet aan de criteria die genoemd worden. Wat is bijvoorbeeld een ‘onregelmatige vorm’ of een ‘onduidelijke begrenzing’ bij een moedervlek? Een huisarts of dermatoloog heeft hier meer ervaring mee, en kan dus beter oordelen over dit soort criteria.

Dokter AI

Het zou toch makkelijker zijn als je zelf regelmatig al je moedervlekken kunt controleren, zonder daar elke keer voor naar de dokter te hoeven gaan. Zou een app uitkomst kunnen bieden? Jazeker! Een app die hierbij ondersteunt is SkinVision. Net als een huisarts, is het algoritme van deze app getraind op basis van voorbeelden van allerlei goed- en kwaadaardige huidplekken. Door deze training ontwikkelt het algoritme zijn eigen regels om het risico op huidkanker op een nieuwe foto te bepalen. Als gebruiker hoef je alleen maar een foto te maken van je verdachte plekje, en je krijgt direct een risicoanalyse te zien. Bij de ontwikkeling van deze app waren dermatologen betrokken, maar het beoordelen van de foto’s gaat automatisch en er komt dus geen dokter aan te pas. Er zijn ook een aantal zorgverzekeraars die deze app vergoeden.

MobileMobile

Binnen de zorg zijn er nog veel meer taken voor doktoren die gebaseerd zijn op het bekijken van plekken of foto’s en daarop oordelen of er een behandeling nodig is. Denk bijvoorbeeld aan mammografieën of longfoto’s. Ook voor dit soort toepassingen zijn soortgelijke algoritmen ontwikkeld, maar deze zijn dan vaak bedoeld als ondersteuning van de arts, en niet voor de patiënt/consument zelf.

AI en COVID-19

AI kan sneller patronen herkennen in data dan mensen, en kan daarbij ook kijken naar grotere hoeveelheden data. Nu er in de coronapandemie veel data wordt verzameld, maar er ook een hoge (tijds)druk op de artsen is, wordt er gekeken wat AI kan bijdragen aan de bestrijding van COVID-19. Zo is er in Nederland een algoritme ontwikkeld dat op longfoto’s kan beoordelen of er sprake is van een longontsteking, en of deze door COVID-19 is veroorzaakt. Ook kwam een algoritme erachter dat smaak- en reukverlies een van de vroege symptomen van een besmetting is. Een ander algoritme is in staat om op basis van een kuch te herkennen of iemand COVID-19 heeft, vooral bruikbaar als deze persoon nog geen symptomen heeft. Stel je voor dat er bijvoorbeeld een app voor Google Home komt waarmee je elke dag je kuch kan laten analyseren. Dat zou pas een gemakkelijke manier van regelmatig testen zijn!

Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van AI in de bestrijding van COVID-19. Hoewel er veel data beschikbaar is, is het niet duidelijk wat de kwaliteit is van die data. Zo zouden er onjuiste conclusies getrokken kunnen worden of kunnen er vooroordelen in de data optreden. Maar als het zorgvuldig wordt gebruikt als aanvulling op artsen of onderzoekers, kan het zeker meehelpen in de bestrijding van COVID-19. En hopelijk komen er snel applicaties beschikbaar zoals de ‘kuch herkenner’ die je zelf kunt downloaden en gebruiken, als aanvulling op de huidige mogelijkheden om te testen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten