Fitbit Sporten

Het verschil tussen Polar en Fitbit – wat kies je?

Checken hoeveel stappen je loopt, wat je hartslag is en hoe goed je slaapt… Een sporthorloge kan een goede motivator zijn om sportiever te worden, maar jeetje, waar begin je met zoeken? De vele opties, prijzen en merken duizelen je om de oren. TechGirl Roberta helpt je in dit artikel! Ze zet de de verschillen tussen Polar en Fitbit sporthorloges voor je uiteen.

Fitbit

De afgelopen drie jaar heb ik een Fitbit Blaze horloge gedragen. Ik ging één à twee keer in de week naar de sportschool en ik vond het idee leuk om mijn hartslag, stappen en slaap vast te leggen.

Wat Fitbit goed doet, is dat het niet per se lijkt op een activity tracker. Het lijkt meer een ‘lifestyle’ horloge dat jou op een vriendelijke manier kan motiveren. Zo kan je verbinden met vrienden en elkaar uitdagen wie de meeste stappen in een weekend zet. Daarnaast krijg je om de zoveel tijd trofeeën, bijvoorbeeld wanneer je 15.000 stappen op één dag zet. Leuke gamification! De Fitbit app krijgt zeker pluspunten voor de vormgeving en het ziet er overzichtelijk uit. Je ziet in één oogopslag hoeveel stappen je hebt gelopen en hoe actief je bent geweest op een dag.

Mijn break-up met Fitbit is ontstaan toen ik serieuzer ging sporten. Van twee keer per week naar de sportschool naar vier à vijf in de week. Elk sportresultaat was top volgens Fitbit en ik wist niet goed wat ik moest verbeteren. Ik wilde meer tips krijgen hoe ik mijn workouts kon verbeteren en ik vond het daarin tekortschieten. Fitbit heeft mij geholpen om actiever te worden, maar ik kwam op een punt dat ik een alternatief wilde proberen.

Sterke punten

 • Het motiveert beginners enorm om meer te gaan bewegen.
 • De horloges zien er mooi uit en zien er ook goed uit op een smalle pols.
 • De bijbehorende app is overzichtelijk en ziet er mooi uit.
 • Verbinden met vrienden en je kan elkaar helpen om meer te sporten.

Nadelen

 • Android ondersteuning is onduidelijk. Het is niet altijd duidelijk of de Fitbit app goed zal werken op je toestel.
 • Fitbit heeft een gesloten platform. Als je stopt met Fitbit kan je alleen via omwegen jouw gegevens ergens anders neerzetten.
 • Wat Fitbit meet, kan je niet gebruiken om je workouts te verbeteren. Je kan door de metingen vooral trends spotten en gewoontes zien.

Polar

Recentelijk ben ik overgestapt naar een Polar Ignite. Polar is een merk dat gericht is op mensen die veel hardlopen, fietsen of professionele atleten. Met de introductie van de Ignite en de Unite zijn ze hard op weg om ook de concurrentie aan te gaan met Fitbit.

Wat uniek is aan Polar, is de combinatie van Fitspark en de Sleep Plus Stages. Polar kijkt op basis van je slaap hoe goed je bent hersteld. Zo kan je het advies krijgen om krachttraining te doen of toch een dag rust te houden. Extra enthousiast werd ik van de persoonlijke sportprogramma’s die worden aangeboden op basis van je prestaties. Met een druk op de knop maakt de Ingite een sportprogramma en kan ik gaan trainen.

To be honest: Polar voelde in het begin wel als een koude douche. Fitbit vierde feest als ik een blokje om deed, de trofeeën vlogen me om de oren en ik kreeg te horen dat ik een topper was. Polar registreert feitelijk wat voor beweging je hebt gedaan en geeft advies. Recentelijk deed ik voor mijn gevoel een intense workout en Polar gaf het een 3 op de schaal van 5.

Het is wennen om van het enthousiaste Fitbit naar de strenge personal trainer Polar te gaan. Voor mij was het wel goed, want na die matige beoordeling ging ik nadenken hoe ik mijn workouts kon verbeteren. Iets wat ik bij Fitbit nooit gedaan heb. Ik kan snappen dat Polar mensen kan afschrikken, wanneer je gevoelig bent voor straight feedback.

Sterke punten

 • Fitspark met persoonlijke programma’s is top.
 • Duidelijke uitleg en instructies in de app.
 • Polar is een open platform. Je zet eenvoudig gegevens naar Apple gezondheid of Google Fit. Je kan ook verbinden met een hoop partners.

Nadelen

 • Kan beginnende sporters afschrikken.
 • De app is praktisch opgebouwd. Het design heeft zijn ruwe randjes.
 • Niet elk horloge ziet er mooi uit om een vrouwenpols. Sommige Polar horloges zijn groot, dus proberen in een winkel is aan te raden.
 • De verschillen tussen de Polar horloges zijn minimaal en soms lastig te begrijpen.

Verschil tussen Polar en Fitbit

Uiteindelijk kies je het beste horloge op basis van wat je met de resultaten wilt doen, wat voor sporter je bent en in hoeverre het design bij je past. Het verschil tussen Polar en Fitbit lijkt ‘m vooral te zitten in jouw level qua sportiviteit.

MobileMobile

Als je net begint of wilt gaan sporten, dan is Fitbit een goede oplossing. Ook als je iemand bent die gewoon wat dingen wil meten, maar niet per se wat met de gegevens gaat doen. Fitbit zal je positief motiveren om meer te bewegen en je krijgt een mooi beeld hoe actief je bent als persoon. Mijn tijd met Fitbit is waardevol geweest en ik ben door Fitbit steeds actiever geworden met sporten.

Polar is een goede keuze als je serieus wilt sporten of als je echt next steps wilt zetten door de gemeten informatie. De programma’s van Fitspark zijn uitdagend, leuk om te doen en je krijgt een eerlijk beeld van je sportieve gedrag.

Een laatste tip is dat je moet onthouden dat merken vaak niet uitwisselbaar zijn. Een hartslagmonitor van Polar werkt niet met Fitbit. Je vrienden die een Fitbit hebben, kunnen geen vrienden worden met iemand die bij Polar zit. Dit kan ook je keuze beïnvloeden.

Fitbit en Polar hebben best wat horloges. Vooral die van Polar zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden, omdat de functies tussen de horloges minimaal verschillen.

Tips van het huis

Als je Fitbit interessant vindt, maar een subtiel horloge wil, dan is de Charge 4 een interessante keuze. Charge 4, bij Bol.com €132,50.

De Versa 2 lijkt een beetje op een Apple Watch en is een stijlvol horloge waar je ook mee kan sporten. Versa 2, bij Bol.com €168,98

Bij Polar is het een afweging hoe serieus je gaat sporten. De Ignite is een goed instapmodel sporthorloge, waardoor je rijk uitgerust bent om aan de slag te gaan met je sportresultaten. Ignite, bij Bol.com €226,00

Mocht je overwegen om bijvoorbeeld een triatlon te lopen of ben je een professioneel atleet? Kijk dan eens naar de Vantage serie. Vantage M, bij Bol.com €227,00

Dit artikel over ‘Het verschil tussen Polar en Fitbit’ werd ingestuurd door TechGirl Roberta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.