ik ben vet

#DrTechGirl: helpt een slimme weegschaal echt bij afvallen?

Goede voornemens: de een vindt ze een cliché, de ander heeft het nodig als stok achter de deur. Wel, het is nu na 1 januari dus waarschijnlijk ben je al begonnen. Als één van je goede voornemens afvallen is en je zit te wachten tot je slimme weegschaal arriveert, dan heeft Dr. TechGirl nog wat wijze woorden voor je. Ook handig voor als je nog overweegt er één te kopen.

Steeds meer apparaten in ons huis worden slimmer. Slimme lampen en een slimme thermostaat zijn enorm handig om geld te besparen, omdat je ze op afstand uit kunt zetten en energie kunt besparen. Ook voor comfort is het fijn: even vanaf een afstandje uit bed je airco aanzetten of de lamp in de badkamer uit: heerlijk. Er zijn echter apparaten waarvan je je afvraagt: is dat wel zo slim, als die apparaten slim zijn? Heel lang heeft de dokter gedacht: wat heb je nou eigenlijk aan een slimme weegschaal, maar daar komt ze bij dezen op terug.

Slimme weegschaal

Wat slim is aan een slimme weegschaal, dat is vooral dat hij via het internet de data kan doorgeven aan je smartphone. Je kunt dit in bepaalde gezondheids-apps laten synchroniseren, zodat je bijvoorbeeld als je WeightWatchers doet goed in kaart hebt hoe het met je voortgang staat. Soms is dat wat confronterend, maar je hoeft in ieder geval niet ergens op briefjes te gaan schrijven hoeveel je weegt (of er Excelletjes van bij te houden).

Het voordeel is niet alleen dat je gewicht ergens staat opgeslagen en te bekijken is: het is ook een voordeel dat je kunt zien hoe het verloop is. Ben je al een tijdje bezig met je gezondheid, omdat je bijvoorbeeld wil aankomen, dan zal je in december misschien wat extra stijging zien als je trouw elke week hebt gewogen. Die data visueel zien in een grafiek is erg motiverend: ook als je juist even niet zo goed hebt gepresteerd. 

De Dr is ook met een afvaltraject bezig en het is heel stom, maar zelfs de meest kleine dingen kunnen motiveren. Zo is het niet altijd even leuk om op de weegschaal te staan, maar omdat je bij sommige weegschalen (bijvoorbeeld de Fitbit-weegschaal) een eigen figuurtje kunt linken (waarbij hij op basis van je gewicht weet dat jij het bent). Ik heb een heel schattig poesje, dus als ik heb gewogen dan zie ik dat leuke poesje en dat maakt me dan toch weer een beetje blij. Is dat een beetje gek, misschien wel, maar wie weet zijn er meer mensen die van dit soort vreemde extra’s houden.

Helpt het bij het afvallen?

De vraag die ik in dit artikel wil beantwoorden is natuurlijk groter dan slechts statistieken zien. Helpt zo’n slimme weegschaal je echt bij afvallen, of misschien zelfs breder: gezonder leven? Ik denk het wel. Wetende dat je zo’n diagram te zien krijgt, motiveert bijvoorbeeld om echt elke week op hetzelfde moment op die weegschaal te gaan staan. Daarbij geeft je weegschaal ook aan wat je vetpercentage is en dat kan confronterend zijn. Hartstikke leuk dat je afvalt, maar als je lijf alsnog voor 50 procent uit boter bestaat, dan kun je je realiseren dat je misschien wat gezondere voedingskeuzes moet maken.

Uiteindelijk helpt een gewone weegschaal je daar ook bij, maar het voordeel is dat die connectiviteit betekent dat je het kunt gebruiken in een gezondheids-ecosysteem waar je in zit. Zo heeft bijvoorbeeld Fitbit natuurlijk armbanden die je hartslagen en je stappen kunnen tellen, terwijl je daarnaast de data van je weegschaal erbij hebt. Zo is er in één keer veel data die bij elkaar komt en kun je misschien verbanden zien die je anders minder snel kon zien, simpelweg omdat het niet visueel wordt gemaakt of niet bij elkaar staat. 

Ik laat me graag opsluiten in het ecosysteem van Fitbit, omdat ik op die manier wordt gestimuleerd om allerlei doelen te blijven behalen. Zo kun je bingo’s doen met je vrienden waarin je je sportprestaties kunt inzetten om je bingokaart vol te krijgen: supermotivaties voor iemand als ik, zeker als daar ook nog bij kan zien dat mijn sportprestaties uitmonden in minder gewicht.

Eigenlijk is het dus niet zo zeer de weegschaal op zich die helpt, het is de combinatie met apps op je telefoon die zorgen voor de échte motivatie. Daarbij kan de weegschaal wel een fijne bijkomstigheid zijn om het een en ander in kaart te brengen en te helpen inzichtelijk te krijgen dat je het allemaal niet voor niets doet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.