Het verschil tussen een gaming laptop en een normale laptop

Gamers hebben het vaak over gaming consoles en desktop computers. Wat zijn de specs van de nieuwe Xbox? Hoe vind je de beste gaming monitor? Voor gamers die onderweg willen gamen is een andere oplossing nodig. Misschien de Nintendo Switch of de 3DS? Of een laptop. Vooral dat laatste kost wat meer moeite, want je koopt er niet zomaar een. Er zijn veel keuzes te maken. De grootste gaat waarschijnlijk over het gaan voor een specifieke gaming laptop of een normale.

Hoewel er nogal wat concurrentie is van tablets, zijn laptops nog steeds een zeer standaard item binnen huishoudens. Ongeacht of dat een laptop is die een werknemer gebruikt om thuis zijn werkmail te checken of een zeer uitgebreide voor filmbewerking. De meeste laptops zijn normale laptops: ze kunnen worden gebruikt voor eenvoudige taken zoals kantoorprogramma’s en het checken van je e-mail. En dan zijn er nog laptops van een wat duurder segment, die kunnen helpen bij het bewerken van films of andere taken die meer rekenkracht vragen.

Gaming laptop

Er is echter ook een ander type laptop, namelijk de specifieke gaming laptop. Of je ermee te maken hebt is meestal goed te zien: gaming laptops zijn vaak wat lompe, stoer uitziende notebooks. Bekende merken zijn Acer, Asus en MSI. Acer en Asus hebben hun eigen gaming-categorieën, want ze maken ook meer zakelijke laptops. De gaming afdelingen heten Predator bij Acer en Republic of Gamers (ROG) bij Asus. MSI is een merk dat erg gericht is op gaming, ongeacht of het om laptops of desktops gaat. HP, Lenovo en andere bekende merken maken ook gaming laptops, maar de drie merken die we net noemden zijn de bekendste.

Gaming laptops zien er niet alleen anders uit dan de meeste ‘normale’ laptops (hoewel er tegenwoordig steeds meer subtiele exemplaren op de markt zijn). Hun binnenkant is ook heel anders. Gamen op een laptop vergt veel meer dan browsen. Daarom hebben de meeste merken kleinere en efficiëntere computeronderdelen gemaakt om in hun gaming laptops te passen. De grafische kaarten zijn kleiner dan die op een desktop. Ook al zijn de onderdelen kleiner, er wordt nog steeds veel van ze gevraagd zodra je begint te gamen. Ze worden heet en in een laptop is niet veel plaats voor koeling. Plus: in de meeste gevallen zijn er geen opties om hardware te upgraden, dus alles moet top zijn en perfect passen.

Gewone laptop

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een gewone laptop, maar omdat die niet zoveel grafische kracht, rekenkracht of multitasking-kracht vraagt, zijn de onderdelen daarin meestal wat goedkoper, wat minder efficiënt en is er minder koeling nodig. Dat maakt een groot verschil in de prijs van een gaming laptop versus een normale. Op een gewone laptop kun je zeker wel gamen, maar mag je -over het algemeen- minder verwachten van de prestaties van het apparaat: hij is immers niet per se gemaakt om op te gamen. Ben je echter fan van wat eenvoudigere spellen, dan ben je met een gewone laptop ook helemaal prima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.