Het perfecte plaatje met een Sony Bravia 8K tv

In de huiskamer van TechGirl Marianne staat de Sony Bravia HD ready 26 inch tv. En dat is een prima tv. Voor de hoeveelheid tv die zij nog kijken, want zo veel tv kijken ze niet meer. Iedereen heeft zijn eigen scherm en zijn eigen programma. En die schermpjes worden steeds kleiner. Maar deze week mocht ze bij Sony ervaren hoe het is om tv te kijken op de Sony Bravia ZG9 8K HRD Masterseries. Wat een beleving! De grootte van het scherm (85 inch, 215cm) doet uiteraard al veel, maar de beeldkwaliteit! De helderheid! De details! Man man man, deze tv lijkt wel het perfecte plaatje. Lees snel verder om te ontdekken wat ze ervan vond. 

Met 33 miljoen pixels is dat ook niet zo gek dat het beeld van het scherm afspat

Die pixels moeten wel ergens vandaan komen. Het materiaal moet opgenomen zijn met een 8K camera. En daar wordt nu nog niet veel gebruik van gemaakt. Veel film wordt nu geschoten met een 4K camera. En dat is een beetje een kip/ei-verhaal, zoals we al eerder schreven. Je hebt 8K apparatuur nodig om 8K film op zijn best te kunnen verwerken. Je hebt 8K film nodig om 8K apparatuur het beste te benutten. Het is de bedoeling dat de Olympische Spelen van 2020 met 8K apparatuur worden opgenomen. Daar hoef je niet op te wachten met het aanschaffen van deze tv en het kijken in de beste beeldkwaliteit, want Sony heeft iets anders: de 8K database.

Filmbeelden verfraaien met een beeldendatabase

Al jarenlang is Sony bezig met het aanleggen van een database met beelden. Deze beelden worden gebruikt om de (4K) content te verrijken met allerlei details. Dat gebeurt realtime, dus terwijl je aan het kijken bent. Om dat te kunnen doen is een hele krachtige processor nodig, de X1. Dat zou zo snel moeten gaan dat je het niet ziet gebeuren op je scherm. Dus alle content wordt op deze 8K tv getoond in de best mogelijke resolutie, om het perfecte plaatje te maken.

Perfect beeld vraagt ook om perfect geluid

Dat komt uit de 4 speakers in het scherm. 2 speakers boven, 2 beneden. Zo heb je altijd het idee dat het geluid uit het scherm komt. Uiteraard kan het scherm ook aangesloten worden op de home cinema set.

Nog meer slimmigheidjes

Uiteraard is de Sony Bravia ZG9 8K HRD Masterseries ook een smartTV. Zo is Google Assistant ingebouwd en kun je dus eindelijk gewoon tegen je TV praten om van kanaal te wisselen. En de tv is voorzien van de Netflix Calibrated Mode. Zo zie je altijd het beeld in de beeldweergave die de producent bedacht had.

Staat deze tv binnenkort bij jou in de woonkamer?

Qua beeld en geluid zou ik er geen twijfel over hebben. Qua prijs ligt het niet bij iedereen in het budget. De versie die ik zag kost 17.000 euro. En qua energieverbruik heb je een paar extra zonnepanelen nodig, maar dan héb je ook wat. Qua grootte moet je ook een beetje de ruimte hebben, maar daarvoor zou ik dan gewoon een tv-kamer inrichten. In mijn volgende huis, dan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.