laptop reinigen

Help! Hoe moet ik mijn laptop reinigen?

Je laptop reinigen is één van de manieren om je laptop een langer leven te gunnen. Al dat stof en die haren van je huisdier zijn alles behalve goed voor jouw precious. Mijn Asus Zenbook UX305F is ook alles behalve blij met al die katten en paarden die hier rondlopen. Gelukkig voor mij gaat de Zenbook vergezeld met een heus schoonmaaksetje. Fijn als je de tools hebt, maar hoe kan ik hiermee mijn laptop reinigen? Hier wat tips:

Scherm schoonmaken

Het schoonmaken van je scherm kan op verschillende manieren. Ten eerste kan het met een microvezeldoekje. Je kunt ook andere doekjes gebruiken, maar let erop dat deze geen structuur hebben die het scherm kunnen beschadigen. In het Asus schoonmaaksetje zaten bijvoorbeeld ook schoonmaakdoekjes die speciaal voor het beeldscherm waren. Dit soort specialistische doekjes zullen je Zenbook ook geen krassen bezorgen. Dit doekje, of een microvezeldoekje, laat geen pluisjes achter en bekrast het scherm ook niet. Je moet bij het schoonmaken zachte, ronde bewegingen maken en niet te veel druk zetten. Een tip is om een microvezeldoek op het toetsenbord te leggen voor je deze dichtklapt. Hierdoor kan er geen afdruk van toetsen op je scherm komen.

Heb je hardnekkige vlekken? Kies dan voor een speciaal schoonmaakmiddel voor beeldschermen. Kies absoluut niet voor een alternatief te zwaar middel, want dat zal het scherm beschadigen. Zet de laptop uit, en haal eventueel de accu eruit. Spuit met een verstuiver met het middel erin op een microvezeldoekje, en haal dit doekje in cirkelbewegingen over het scherm. Zorg ervoor dat het doekje niet drijfnat is! Gewoon met een verstuiver, zodat je geen vloeistof in het toetsenbord of het systeem krijgt.

Tips die je voor ogen moet houden bij het schoonmaken van je beeldscherm: gebruik nooit keuken- of toiletpapier. Dit zorgt voor lelijke krassen op je scherm. Kies dus echt voor dat microvezeldoekje. Houd verder in de gaten dat je draaiende bewegingen maakt om strepen te voorkomen. De druk die je hierbij uitoefent moet minimaal zijn om beschadigingen te voorkomen.

Toetsenbord schoonmaken

Een bron waar veel haartjes, kruimels en stof achterblijven, is het toetsenbord van je laptop. Het beste is om deze gewoon een keer simpelweg uit te schudden. Vaak valt er dan al een heleboel viezigheid naar beneden. Een tweede stap is dan om met een busje perslucht de overige troep weg te spuiten.

Wil je de bovenkant van de toetsen schoon hebben, dan kun je het beste met een zacht doekje hier overheen gaan. Dit kan in combinatie met speciaal schoonmaakmiddel voor toetsenborden. Een tip hierbij is om te letten op dat er niet te veel vocht op het doekje zit. Hierdoor is er namelijk kans dat het water je toetsenbord inloopt, wat weer kan zorgen voor een defect.

Overig

Het schoonmaken van je (ventilatie)poorten is ook handig om te doen. Je kunt eventueel eerst met een wattenstaafje de boel wat oppervlakkig schoonmaken. Spuit daarna wat perslucht in de ventilatiepoort. Ga vervolgens met een zacht doekje langs de poort om stof en vuil te verwijderen.

Je kunt natuurlijk ook je hele laptop uit elkaar halen om de boel schoon te maken. Let hierbij op dat je recht op garantie waarschijnlijk vervalt. Weet je niet goed hoe je dit voor elkaar moet krijgen, dan kun je altijd je laptop nog wegbrengen naar een specialist. Deze heeft niet alleen kennis van hoe alles uit elkaar moet, maar ook – heel handig – hoe het weer in elkaar moet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.