Heb jij last van het imposter syndrome? Je bent niet alleen

De afgelopen jaren hebben we op TechGirl enorm veel vrouwen geïnterviewd en er is een onderwerp dat regelmatig terugkomt: het imposter syndrome. Het is een denkwijze die bij sommige mensen vooral hoogtij viert als het om het zakelijke leven gaat, terwijl het bij anderen bijvoorbeeld juist wordt getriggerd door het moederschap. Wat is het, wat doet het en vooral: hoe ga je ermee om?

Het imposter syndrome bevindt zich in je hoofd. Het is een soort beestje dat zorgt dat denkt dat prestaties nooit goed genoeg zijn en dat je successen maar toeval zijn. Dat klinkt misschien wat abstract, dus laten we een voorbeeld geven. Er is een vacature vrij op je werk voor een baan die je eigenlijk al doet. Je manager heeft je ook al diverse hints gegeven dat ze nog wacht op je sollicitatie. Maar dan nog denk je bij jezelf dat je het niet kan. 

Imposter syndrome

Het is imposter syndrome. Denk maar eens aan een vriendin, wat denk je dat je tegen haar zou zeggen als zij met deze uitdaging te maken kreeg? Door het even vanaf een afstandje te bekijken zie je pas hoe idioot dat imposter syndrome werkt. Mensen zijn bang dat ze ‘ontmaskerd’ zullen worden. Zelfs kunstenaars die al 50 werken hebben verkocht, kunnen denken dat dat allemaal rare toevalstreffers waren en dat ze ‘het’ eigenlijk helemaal niet kunnen.

Een bizar fenomeen dat veel vrouwen in de weg zit. Vooral als je neigt naar perfectionisme, faalangst hebt of jezelf neigt te saboteren dan heb je daarnaast waarschijnlijk te maken met dit syndroom. Vervelend, want je moet er vrij actief tegen vechten en dat kan veel energie kosten. Het heeft bovendien niet alleen te maken met hoe je zelf presteert, maar ook hoe je op anderen reageert. Als iemand je een compliment geeft, dan ben je geneigd het snel weg te wuiven. Er zijn zelfs mensen die denken dat anderen complimenten geven om gewoon aardig te doen. Luister eens goed naar het compliment dat je gegeven wordt en sta stil bij de lof die mensen voor je hebben: zeg gewoon dank je wel, en vertel desnoods iets interessants over het maakproces. Stop met wegwuiven, stop met jezelf klein maken. Je hebt iets gemaakt, iemand waardeert dat: own het.

Ook de meest succesvolle mensen hebben imposter syndrome-worstelingen

Gaat dat je allemaal nog vijf stappen te ver, dan kun je ook andere dingen doen om aan dat imposter syndrome te werken. Het begint al in jezelf: erken dat je dit gevoel hebt en realiseer je dat ook de meest succesvolle mensen deze worsteling hebben doorgemaakt en soms nog steeds doormaken. Focus je daarnaast op de feiten: wat heb je nu allemaal al bereikt: schrijf het op en lees het terug als je imposter syndrome weer opspeelt. Wil je juist dat het niet zo intern is, praat er dan over met een vriendin of een mentor. En vooral: wees lief voor jezelf. Als iets niet perfect is, dan is dat helemaal niet erg. Niet alleen bestaat perfectie niet, niemand behalve jij ziet waarschijnlijk dat iets niet is zoals je van plan was. 

Let goed op dat wanneer dat imposter syndrome inkickt, je je er bewust van bent. Eerst dat het er is, dan dat je er niet naar moet luisteren. Het imposter syndrome staat zoveel mensen in de weg: de wereld zou een stuk mooier zijn zonder en jij kunt daaraan bijdragen. Als je het voor jezelf niet doet: dan wel voor een ander.

Lees ook: Gracy Chen: “Ik twijfelde soms aan mezelf als enige vrouw in de directiekamer”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.