Gracy Chen

Gracy Chen:  “Ik twijfelde soms aan mezelf als enige vrouw in de directiekamer”

Ze begon uit interesse in crypto te handelen, maar had nooit kunnen denken dat ze daardoor uiteindelijk managing director zou worden van Bitget, marktleider in cryptohandel (futures trading en copy trading). 80.000 mensen wisten Bitget te vinden voor copy trading en daar is inmiddels al 300 miljoen mee verdiend. TechGirl van de Week Gracy zou echter graag zien dat die handelaars vaker vrouwen zijn.

Ze was nieuwslezer op televisie, maar ze wilde graag ondernemen. “Ik had vrienden die me de wereld van crypto lieten zien. Denk aan de co-founder van Binance, Yi He, en investeerder Tim Draper. Ik begon in Bitcoin en andere crypto te investeren, toen ik hoorde dat Bitget op zoek was naar een managing director. Ik was toen al bezig met de zus van Bidget, Bitkeep, en besloot als investeerder nu de rol van ‘bouwer’ aan te nemen.”

Gracy Chen

Dat vonden ze bij Bitget een goed idee en zo geschiedde. “Wat ik zo interessant vind aan crypto is dat het gedecentraliseerd is. Ik deed in mijn carrière als journalist al veel met technologie en financiën, dus ik had al een natuurlijke nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden. Bitcoin en crypto dagen de traditionele financiële markt uit, zelfs de markt van gewone valuta en dat is fantastisch. Toen ik in China woonde en ging trouwen op de Maladiven, vond ik het een heel gedoe om geld te storten, dat ook nog eens naar Amerikaanse dollar moest. Crypto maakt die overgang veel makkelijker.”

Het kostte natuurlijk wel wat lef om die rol van managing director aan te nemen. “Ik heb veel last gehad van het imposter syndrome, waar Sheryl Sandberg van Facebook ook over schrijft in haar boek. Ik was de enige vrouwelijke partner in de vorige fintech-startup waar ik werkte, terwijl er elf partners waren. En ik was ook de enige die na 1990 geboren was. Je hebt zoveel twijfel aan jezelf: ben ik wel zo goed? Zit ik hier alleen door mijn uiterlijk? Ik was vaak de enige vrouw in de boardroom en daarbij heb je dan een heel dubbel gevoel: of ik ben heel goed, of helemaal niet goed.”

Imposter Syndrome

Gracy verwondert zich over het imposter syndrome. “Ik heb er hard voor gewerkt, maar dan nog krijg je soms het gevoel dat je het niet verdient. Vrouwen worden vaak afgerekend op hun prestaties, terwijl mannen worden bekeken vanuit hun potentieel. Dat moeten we veranderen. Vrouwen zelf, maar ook de werkomgeving. Wat ik eraan heb gedaan om van dat syndroom af te komen? Ik deed mijn best om er niet aan te denken en ik ben een stichting gestart: SheShapes. Hierin willen we vrouwen kracht geven om in verschillende sectoren te gaan werken, waaronder technologie. Dat doen we onder andere door mentorprogramma’s en simpelweg een community op te bouwen. We helpen elkaar mentaal en spiritueel. Ik raad het alle vrouwen aan: vind een groep om bij te horen en als je die niet kan vinden, start dan een eigen groep.”

Toch is het niet zo dat Gracy nu helemaal van het syndroom af is. “Ik heb het nog steeds wel een beetje. Je komt ook nog steeds veel bias over vrouwen tegen. Een paar dagen geleden zat ik in een panel, wederom als enige vrouw op het podium. Er werd me gevraagd hoe ik het aanpak met mijn work-life-balance. Ik hoop echt dat die vraag nooit meer aan vrouwelijke leiders wordt gesteld. Niemand anders in het panel kreeg die vraag. Op die manier promoot je vrouwen in het werkleven bepaald niet.”

Meer creativiteit

Gracy heeft wel eens gezegd dat innovatie niet kan plaatsvinden zonder vrouwen. “Uit onderzoek is gebleken dat genderdiversiteit productinnovaties en -prestaties verbeteren.  McKinsey toonde aan dat de bedrijven waar meer dan 30 procent van de executives vrouwen zijn beter presteren dan bedrijven waarin dat 10 tot 30 procent is. Vrouwen brengen andere invalshoeken, ideeën en marktinzichten naar projecten, waardoor de creativiteit van het hele team erop vooruitgaat. Innovatief en efficiënt zijn is essentieel als je in de techindustrie werkt: dat is uiteindelijk wat het verschil maakt in deze competitieve markt.”

Maar hoe krijgen we vrouwen daar? “Vrouwen zijn beter in sommige dingen, net als mannen. Mannen zijn biologisch gezien sterker, vrouwen hebben in veel gevallen betere communicatievaardigheden en zijn zachter als het op conflicten aankomt. Dat kan heel krachtig zijn, maar daardoor komen we sneller in marketing en HR terecht. Als we meer leren over technologie, dan zou dat enorm helpen. We moeten wat meer lef hebben en achter banen aangaan in wetenschap, wiskunde, techniek en technologie. Die genderbias, daar moeten we ook zeker zelf iets aan doen. We sponsoren niet toevallig het vrouwenteam van Juventus, en we investeren niet zomaar in DIY Girls, een stichting die kinderen inspireert om voor STEM-beroepen te kiezen.”

Niet opgeven

Gracy, die zelf een kind van vier heeft, ziet graag dat vrouwen niet te snel opgeven. “Als je een kind hebt, benadruk dan dat je een familie bent en dat de vader, als die aanwezig is, ook een rol moet spelen. Geef niet zomaar je carrière op omdat je moeder wordt. Wees voor je kinderen een sterke vrouw, een goed rolmodel. En als we kijken naar crypto: 12-20 procent van de investeerders is vrouw. We moeten daar echt meer mee doen. De huidige wereld wordt al iets vriendelijker naar vrouwen toe, mede dankzij #metoo, maar dat is wel bij heel duidelijk omlijnde zaken. Er zijn juist ook zoveel minder voor de hand liggende dingen waarvan vrouwen last hebben. Ik las bijvoorbeeld in het boek Data Bias dat de wereld bestaat uit allerlei van die minder voor de hand liggende vooroordelen. Kijk bijvoorbeeld naar een hotel: de temperatuur is daar vaak 22 graden, omdat mannen dat de prettigste temperatuur vinden. Vrouwen hebben dat liever hoger, maar de standaard is hier toch echt de man. Negeer dat soort details niet, want ook die dragen bij aan vooroordelen en oneerlijke behandeling.”

Gracy Chen is overduidelijk een vrouw op een missie. Daarbij heeft ze echter nog meer uitdagingen. “Ik zoek nog steeds naar hoe ik goed voor mijn kind kan zorgen aan de ene kant en mijn bedrijf kan laten groeien aan de andere kant. Ik ben een blije, single moeder, maar ik balanceer dagelijks wel veel dingen. Naast het moederschap, Bitget en SheShapes doe ik er ook nog een business degree op MIT bij. Dat vind ik niet erg: ik wil niet in mijn comfort zone blijven, ik wil veel bereiken. Daarnaast is er ook veel ruimte voor groei bij Bitget: de ineenstorting van de FTX (de cryptomarkt) en de dilemma’s rondom crypto, plus de vraag hoe we een wereldwijde markt gaan bedienen. We groeien hard: vorig jaar hadden we nog 150 medewerkers, nu zijn dat er 1.300. Ik wil samen met onze medewerkers blijven toewerken naar die grotere doelen, terwijl iedereen zich tegelijkertijd goed voelt om bij ons te werken.“

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.