thuiswerken vpn

Waarom cyberveiligheid thuis net zo belangrijk is als op het werk

Thuiswerken wordt steeds belangrijker. Veel mensen zien de voordelen: niet meer in de file
staan, het is beter voor het milieu en je hoeft de deur niet uit. Maar is het wel veilig?
Cyberveiligheid moet thuis net zo serieus worden genomen als op het werk. Een VPN kan daarbij helpen. Een Virtual Private Network (VPN) is een versleutelde, beveiligde verbinding tussen de gebruiker en het internet. Alle informatie wordt onleesbaar gemaakt en door een virtuele tunnel gestuurd. Waarom dat zo belangrijk is, leggen we uit in dit artikel.

Je eigen verbinding is mogelijk onveilig

Je eigen internetverbinding is mogelijk onveilig. Hackers en andere cybercriminelen zouden informatie kunnen stelen of schadelijke software kunnen installeren op de computer. Probeer de kans op een hack of een lek zo klein mogelijk te maken. Dat begint al met het werken via een beveiligde verbinding. Werk bijvoorbeeld direct op de servers van het bedrijf of de organisatie, zodat informatie niet lokaal kan worden opgeslagen. Maak bij het inloggen gebruik van een beveiligde verbinding, zodat informatie niet onderschept kan worden.

Bedrijfsgeheimen kunnen gestolen worden

Bij sommige bedrijven gelden bedrijfsgeheimen. Met gevoelige informatie moet voorzichtig omgesprongen worden. Je wil immers niet dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen, of de concurrent er met een goed idee van doorgaat. Misschien staan ze op een usb-stick of op papier. In dat geval is het belangrijk dat de documenten op de server van het bedrijf komen te staan. Bewaar ze niet op een eigen computer of in de cloud.

Onder gevoelige informatie verstaan we bijvoorbeeld een lijst met adressen en andere gegevens van klanten. Maar een gevoelig document kan ook informatie over religie, etniciteit of gezondheid bevatten. Papieren dossiers of USB-sticks kunnen verloren gaan of zelfs worden gestolen. Dan is het handig een kopie op de server te hebben. Door met een VPN te werken, kun je de documenten veilig op de server zetten.

Videogesprekken kunnen afgeluisterd worden

Steeds meer mensen werken thuis. Ze vergaderen via videobellen. Hackers zouden gesprekken bij publieke diensten kunnen afluisteren. Veel mensen maken gebruik van diensten als Skype of Zoom zonder gebruik van wachtwoord. Toch is het verstandiger te werken met beveiligde omgevingen. Op een onbeveiligde videochat, kan informatie ongewenst gedeeld worden. Dat is vooral belangrijk in de zorg: patiëntinformatie moet bijvoorbeeld strikt geheim blijven.

MobileMobile

Bespreek in deze gesprekken geen gevoelige gegevens. Noem bijvoorbeeld geen namen, maar unieke ID’s, zoals een klantnummer of een patiëntnummer. Videobellen kan gevoelige informatie bevatten. Door een VPN te gebruiken, kun je in ieder geval voorkomen dat hackers via je je thuisverbinding meeluisteren. Een VPN zorgt al voor een betere beschermde omgeving.

Je bent thuis kwetsbaarder voor phishing

Wie vanuit huis werkt, is kwetsbaarder voor een hack, oplichting of phishing. Dat komt doordat IT’ers op het werk elke dag hard werken aan de netwerkbeveiliging op kantoor. Thuis heb je deze beveiliging mogelijk niet. Dat is niet erg, maar wees je bewust van de mogelijke gevaren: als er een vreemde e-mail binnenkomt, ben je thuis misschien eerder geneigd te klikken. Cybercriminelen maakten bijvoorbeeld gebruik van de
coronacrisis door phishingmails te versturen. Phishingmails zijn e-mails waarbij cybercriminelen informatie proberen te ontfutselen of schadelijke software op de computer installeren.

Doe je voordeel met deze informatie! En laat het gerust weten als je nog een goede aanvullende tip hebt voor bovenstaand artikel.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.