Ideeën op een muur geschreven

Hackatrain 2020: goed idee + technische problemen = gemiste kans!

It’s a wrap! Hackatrain 2020 vond vorige week plaats en heeft inmiddels een winnaar opgeleverd. Of beter nog: ‘winnaars’ opgeleverd, want het team ‘Trainwreckers’ is er met de winst vandoor gegaan. Een ‘wat als-gevoel’ overheerst bij enkele verliezers. De techniek liet hen jammerlijk genoeg in de steek…

Wat als..?

Wat als de audio onder hun presentatiefilmpje het wél had gedaan? Had de jury hun pitch dan wel begrepen? Iza Artnz en Fabiënne Oskam vragen het zich toch af een dag nadat ze de winst aan zich voorbij zagen gaan. “Toen we ons concept tussendoor aan mentoren lieten zien, waren zij heel enthousiast”, aldus Iza. “Tijdens onze pitch viel het geluid weg. We hebben daarna geen feedback meer gehad van de juryleden, dus ik denk dat ze het idee uiteindelijk niet helemaal begrepen.”

Fabiënne: “Ik heb de jury later nog de goed werkende video gestuurd, want ik wilde toch graag dat ze hem nog keken. Ik denk dat onze presentatie veel completer zou zijn met de audio. Het filmpje was door één van onze teammates gemaakt. We waren zo blij dat hij het filmpje had gemaakt, die voice-over maakte ‘m echt helemaal af.”

Call van meer dan 12 uur

Heel cru natuurlijk dat juist in een online hackathon de techniek het laat afweten. Gelukkig bleef verder technisch ongemak hen grotendeels bespaard. Van appen tot bellen en het gebruik van digitale tools. Ze gingen zelfs zo ver dat ze een videocall van meer dan 12 uur volhielden om zo continue met elkaar te kunnen overleggen en te anticiperen wanneer dat nodig was.

Iza: “In de Hackatrain zaten we continue in een call en was je de hele tijd op de hoogte van wat iedereen doet. In de ontwerpfase gebruikten we het om te discussiëren en wat we gingen aanpakken. En gister (red: donderdag) was de dag dat we alles moesten uitwerken. De mannen gingen in een aparte call voor het optuigen van de code. Ik was de app aan het uitwerken, maar ik stond op mute en had een lekker muziekje aan.”

Ze vervolgt: “Iedereen kon zijn rol goed vinden in het team. In het begin dacht ik: ‘Shit ik kan niet coderen, lukt mij dit wel?’ Ik ben creatief en loop stage bij een bedrijf dat winkelinrichting doet. Daarom kwam ik met het idee dat ik wel een creatieve bijdrage kon leveren aan het team. Ik heb uiteindelijk veel in de grafische uitwerking gedaan.”

Fabiënne: “Mijn rol was in het begin vooral uitzoeken wat het business plan zou worden, waarom de app zou helpen en met cijfers valideren dat onze app wel echt zou helpen. De opdracht was lastig, maar je ziet dan dat ’the power of all’ dan wel heel goed werkt. We zijn lang doorgegaan, en weinig pauze gehouden. Ik ben dinsdagavond op tijd naar bed gegaan (tegen 22.00 uur), en heb de volgende dag van 07.00 tot 01.00 uur gewerkt. Iemand uit de groep is zelfs tot 05.00 uur doorgegaan en we zijn toen weer om 07.00 uur gestart. Ik denk dat je dit voor je lol doet, omdat ik het gevoel heb dat als er echt druk achter wordt gezet, er betere ideeën uitkomen.”

Origineel

Helaas dus geen winst voor de twee dames, maar blij met hun eigen idee zijn ze zeker. Iza: “We waren heel origineel met het idee, niemand die hetzelfde had bedacht. Het grote probleem was dus hoe kunnen we mensen meer in de daluren laten reizen. Wij bedachten Travel-Tinder. De NS biedt al een samenreis-korting aan, we dachten dat mensen met die korting aan mensen zonder korting gekoppeld konden worden. Mensen die geen korting hebben kunnen dan goedkoper reizen.”

Een interessant concept wat ook helemaal in het straatje van Fabiënne past. Als Fleet Support Center Officer bij Alstom houdt zij zich geregeld met dit vraagstuk bezig, alleen op een andere manier ingevuld. “Wij willen ervoor zorgen dat de beschikbaarheid van onze treinen, metro’s, spoorbeveiliging, enz. hoger komt door middel van data, zodat uitval daardoor voorkomen kan worden. Ook dit zorgt voor doorstroom van passagiers, waardoor het niet onnodig druk wordt.”

Hackatrain 2021

Spijt van hun deelname hebben Iza en Fabiënne niet. “Achteraf ben ik nog steeds blij dat ik heb meegedaan”, zo zegt Iza. Toch is ze het hele digitale wel een beetje zat. Fabiënne: “Dat je zo’n hackathon ook thuis moet doen, is in het begin wel moeilijk, maar achteraf denk ik dat het ook wel weer een leerervaring is. Elkaar ontmoeten, samenwerken vanuit huis. De bevestiging van dat het toch kan. En dat maakt het ook wel weer leuk. De hele wereld heeft nu last van corona. Het is ook wel een soort van samenhorig gevoel van.”

“Als ik volgend jaar nog een keer zou mogen meedoen, zou ik sowieso ‘ja’ zeggen”, zegt Fabiënne. Iza haakt alleen aan als het dan niet digitaal is: “In de reallife versie zou ik wel weer meedoen voor die grotere ervaring. Ik had mijn koffer gepakt maandag, en ik voelde me net alsof ik op kamp zou gaan, van die kriebels.” Hopelijk volgend jaar een nieuwe kans voor deze teamgenoten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.