Gratis websites waarvan je niet wist dat ze bestonden - design editie

Gratis websites waarvan je niet wist dat ze bestonden – design editie

Op TechGirl.nl hebben we het regelmatig over apps waarmee je de gekste dingen kan. Zo schreven we eerder over apps om je te helpen bij gebrek aan groene vingers en zetten we apps op een rijtje waar je slimmer van wordt. Zit je liever achter een desktop of laptop dan te pielen op je kleine schermpje? Nu zetten we 5 gratis websites op een rijtje waarvan je waarschijnlijk niet dat ze bestonden, maar waarvan je dat veel eerder had willen weten. Omdat het hele internet te groot is om te bevatten, duiken we vandaag in websites die je helpen met design, online marketing en afbeeldingen bewerken. Had je voor heel veel zaken tot enkele jaren terug nog wel apps of software nodig, tegenwoordig kun je veel met gratis toegankelijke tools zonder dat je ook maar iets hoeft te downloaden!

Website maakt kleurenpalet van online beeld

Dit is typisch iets wat je met een beeldbewerkingsprogramma zou kunnen doen. Ook zijn er apps voor je mobiel die dit doen. Stel je bent online inspiratie aan het opdoen en je komt een beeld tegen waarvan de kleuren je inspireren, bijvoorbeeld voor het maken van een website of visual, of voor een huisstijl of moodboard. Copy paste de link naar de afbeelding in deze website. Dit scheelt je veel tijd en moeite met een colour picker!

Converteert al je audio-, video- en beeldbestanden

Wat mij betreft is media.io momenteel de beste site om bestanden om te vormen tot andere bestandsvormen. Er is weinig tot geen reclame te zien en de kans dat je op een verkeerde knop klikt (toch een risico op sites met gratis software of tools) en gekke dingen download is er niet.

Welk font is het?

Soms zie je een lettertype, ook wel font, ergens dat je graag zelf ook wil gebruiken. Maar hoe weet je nou welk font iemand heeft gebruikt? Misschien ken je deze website al wel om fonts te kopen of rechtenvrij te downloaden, maar wist je dat je ook een screenshot of afbeelding kunt uploaden met een tekst erop en dat je dan suggesties krijgt voor fonts die er op lijken?

Canva – misschien wel de bekendste onder de gratis websites

Canva is een tool die bij de meeste mensen wel bekend is inmiddels, of in ieder geval in mijn cirkel van marketeers, social media managers en influencers. Maar toch gooi ik ‘m er nog even in, omdat ik regelmatig mensen (positief) verrast zie als ze deze site zien. Canva is een gratis sites voor grafisch ontwerp waarmee je bijvoorbeeld uitnodigingen, visitekaartjes, flyers, social media afbeeldingen, CV’s en nog veel meer kunt maken met behulp van professioneel ontworpen sjablonen. Zo heb je altijd een ontwerp dat er professioneel uit ziet, zonder dat je er een professional voor in hebt hoeven huren. Voor particulieren echt ontzettend handig. Er is ook een betaalde versie voor professionals.

Gratis online variant van Photoshop

Er gaat niets boven de real deal van Photoshop, die er overigens ook in handige webversie is, maar het is helaas niet gratis. Ben je op zoek naar een gratis, online alternatief beeldbewerkingsprogramma, bijvoorbeeld omdat je met verschillende lagen in een afbeelding wilt kunnen werken of meer wil doen dan met Canva mogelijk is, probeer dan eens GIMP. Helaas moet je dit sinds kort ook downloaden en is er geen online variant, maar het is wel nog steeds gratis en by far het beste gratis alternatief op Photoshop.

Mis jij nog gratis websites in dit rijtje? Of er een categorie die jij graag een volgende keer behandeld wilt zien, bijvoorbeeld de meest grappige gratis websites, de meest onbenullige gratis websites of de meest nostalgische?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.