Zonder onze smartphone voelen we ons naakt. Hij gaat overal mee naartoe. We scrollen onze duimen lam op Facebook en Instagram, maken komische filmpjes met TikTok en doen inspiratie op via Pinterest. Vooral voor vermaak, dus. Maar… je kunt die uren op je smartphone ook heel goed gebruiken om slimmer te worden! In dit blog hebben we een aantal ‘slimme’ apps op een rijtje gezet, waarmee je jouw brein een update geeft.
Talen leren
Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? Met Duolingo leer je eenvoudig en snel een nieuwe taal. Handig als je iets wilt bestellen in een restaurant of de weg wilt vragen aan een voorbijganger.
De app geeft lees-, schrijf-, luister- en spreekoefeningen voor 13 verschillende talen (Spaans, Frans, Duits, Portugees, Italiaans, Iers, Nederlands, Deens, Zweeds en Engels). Engels, Frans en Duits wordt in het Nederlands vertaald, maar om andere talen te kunnen leren dien je wel Engels te begrijpen.
Wachttijden doorkomen
Wachten, wachten, wachten. We doen het veel in ons leven. Bijvoorbeeld op de trein of metro, in de dokterspraktijk of op je beste vriendin die al-tijd een half uur te laat is. In de tussentijd kun je lekker lezen, maar je neemt natuurlijk niet altijd een boek mee op pad. Dat is onhandig en zwaar.
Kindle biedt de oplossing, want deze app geeft je (betaalde) toegang tot zo’n drie miljoen boeken, magazines en kranten.
Ben jij niet zo van het lezen? Dan is Buddhify wellicht een goede keuze om de wachttijden door te komen. Deze meditatie-app biedt zo’n 80 meditatiesessies aan voor ieder moment van de dag. Wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat meditatie de hersenen stimuleert en de cognitieve vermogens verhoogt. Daarnaast leidt het tot een betere concentratie en een beter geheugen.
Kennisoverdracht
Breid je kennis uit op allerlei gebieden door te luisteren naar toonaangevende leiders, denkers en ontwikkelaars. Via de app TED (Technology, Entertainment & Design) volg je diverse lezingen over bepaalde onderwerpen. Er is een groot aanbod, dus voor ieder wat wils. Het is natuurlijk ook interessant om je horizon te verbreden en lezingen te volgen die je in eerste instantie niet zoveel zeggen.
Via Today in History leer je vandaag de dag over vroeger. De app geeft een handig overzicht over welke grote historische gebeurtenissen er op de datum van vandaag zijn voorgevallen. Zo heb je elke dag een leuk ‘nieuwtje’ te vertellen aan je collega’s of vrienden en het maakt jou meteen een geschiedenis expert.
Talenten ontwikkelen
Droom jij ervan om net zulke gitaarsolo’s als Jimmy Hendrix te kunnen rocken? Download dan GarageBand en ontwikkel dat talent! Deze app is een compacte digitale muziekstudio, waarbij je leert om gitaar of piano te spelen. Ook kun je zelf liedjes componeren en delen. Extra fijn: wanneer je een muziekinstrument leert spelen, wordt je brein slimmer!
Houd je meer van kunst? Zorg dan dat DailyArt op jouw beginscherm staat. Deze app geeft dagelijks informatie over een bekend kunstwerk, zoals de bijbehorende context en de geschiedenis van de creatie. Op deze manier wordt jouw kunstkennis elke dag weer uitgebreid.
Bonustip: ga naar een museum en maak indruk op je (nieuwe) date met al je kennis! 😉
Budgetteren kun je leren
Elk salaris een stukje maand over? Dan mag de Daily Budget of Monefy niet ontbreken op jouw smartphone. Deze apps houden jouw inkomsten en uitgaven bij en geven een fijn overzicht over jouw dagbudget. Zo kun je heel slim omgaan met je centen en houd je wellicht wel wat salaris over om aan het einde van de maand bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan.
Voor studenten is de WieBetaaltWat-app ook een waardevolle applicatie op je smartphone. Hiermee kun je namelijk bijhouden wie wat betaalt van de huisgenoten. Zo kun je aangeven dat jij bijvoorbeeld weer de boodschappen hebt gehaald en dat je nog geld verschuldigd bent van de rest. Of gebruik de app voor gezellige vriendenuitjes, zodat iedereen evenveel betaalt en er geen irritatie ontstaat.
Downloaden maar!
Slimmer worden door apps? Download bovenstaande voorbeelden en ga ermee aan de slag. Misschien dat je over drie maanden al wel vloeiend Spaans spreekt en dat je door de budget-app geld overhoudt om die vakantie naar Spanje ook daadwerkelijk te boeken. Klinkt goed, toch?