Goed voornemen nummer zoveel: minder op je telefoonscherm

1 uur en 57 minuten. Zoveel zat ik vorige week gemiddeld op mijn telefoon. Maar ja, het was dan ook de start van ‘Wie is de Mol’ (polls maken, mensen uitnodigen, kandidaten screenen). Dat kostte me zeker een uur extra. En bij gebrek aan tablets heb ik een Netflix serie op mijn telefoon gekeken. Ook weer een uur. Uren die ik normaal niet op de telefoon zit. Toch?  Herken je dit een beetje? Altijd een excuus? Well: No more. Tijd om minder op je telefoonscherm te zitten! Minder op je telefoonscherm heeft namelijk zoveel voordelen. Voor je ogen bijvoorbeeld. Die hebben het nodig dat je af en toe opkijkt van je scherm. 

Tip 1: staar in de verte

Het is zo’n gewoonte geworden. We staan even ergens te wachten, hop telefoon erbij. Laat dat eens zitten. Stop je telefoon zo ver weg dat je er alleen bij kan als het echt nodig is. Wachten op de trein? Staar in de verte. Wachten bij de tandarts? Pak een tijdschrift of doe een van de typische tandartswachtkamerpuzzels. Dit kost een beetje zelfdiscipline. Help jezelf een handje en doe ook tip 2.

Tip 2: bekijk je apps: welke heb je écht nodig?

Als je schermtijd wilt voorkomen, moet je ook zorgen dat je niet te veel op je telefoon hebt staan. LinkedIn bijvoorbeeld: wanneer kijk je op je telefoon op LinkedIn? Of gebruik je dat vaker op je laptop? Als je deze app niet zo vaak bekijkt, haal ‘m dan van je telefoon. Wat je niet op je telefoon hebt, kan je ook niet gebruiken. Of in ieder geval niet gedachteloos. 

Tip 3: laat je voorlezen

Stukken van de Correspondent? Ga niet lezen, maar luister eens naar de podcast. Download een luisterboek en ga dat luisteren als je je even verveelt!

Tip 4: stel een limiet voor schermtijd in

Kies een tijdstip waarop je niet op je telefoon wilt. Bijvoorbeeld tussen 22.00 en 7.00 uur. Op je iPhone kan je dit instellen in ‘instellingen’. Heb je een druk huishouden en spitsuur? Dan kan je bijvoorbeeld ook tussen 17.00 en 19.00 uur een schermlimiet instellen. 

Tip 4: stel een limiet per app in 

We weten het: de geest is gewillig, maar het vlees is zwak. Dus als in de verte staren niet helpt, apps verwijderen te weinig doet: stel dan per app een limiet in. Vreselijk irritant bij spelletjes (ja, ik was net midden in een spel!) maar oh zo handig bij bijvoorbeeld Instagram of Facebook, typisch van die apps waar je in kunt blijven scrollen.

Tip 5: zet notificaties uit

Voelt het iets te drastisch om limieten in te stellen? Pak het iets bescheidener aan en zet je notificaties uit. Allemaal. Want juist die notificaties zijn een trigger om toch weer je mobiel erbij te pakken en weer even te kijken. Ook al zijn het notificaties over niks, zoals bij Instagram ‘xx heeft iets aan zijn verhaal toegevoegd’. Nou en? Boeiend. Dat zie je wel als je straks weer even gaat scrollen.

Welke vorm past bij jou? Hoe zorg jij voor minder op je telefoonscherm?

Mijn schermtijd zit erop. Ik ga weer even wat anders doen. Toedels!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.