smartphone verslaafd

Hoe smartphone verslaafd ben jij?

Hoe vaak denk jij dat je per dag op je mobiel kijkt? Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt. Tussen de 10 en 20 keer? Elk uur een keer? En dan even Facebooken en Instagrammen, mail lezen, Whatsappen: ik denk dat ik gemiddeld een uur per dag met mijn telefoon bezig ben. Maar ergens diep in mij vermoed ik dat ik misschien iets meer verslaafd ben en net iets meer uren op mijn mobiel kijk. Daarom heb ik kortgeleden maar eens de app ‘Moment’ gedownload.

Neem een Moment..

Te vinden in de App-store. Is een app die je schermgebruik registreert. Dus hoeveel en hoe vaak je je mobiel gebruikt. Niet als je naar muziek luistert of als je belt, wel alle andere activiteiten. Welke app je het meest gebruikt, het langst gebruikt. Ik ben heel benieuwd wat de app mij gaat zeggen. De ontwikkelaar van de app vertelt: ‘gemiddeld zijn mensen net iets minder dan 3 uur per dag op hun mobiel bezig. En pakken ze hun telefoon 39 keer per dag op.’ Zoals ik al zei: waarschijnlijk zit ik in de ontkenningsfase en gebruik ik mijn mobiel echt veel meer dan ik nu zelf denk.

Je schermtijd beperken

Moment registreert niet alleen hoe vaak en hoe lang je je mobiel gebruikt, het is ook een app die je kan helpen om je smartphonegebruik te verminderen. Er is tegenwoordig een reclame op TV: ‘bordjeprik’ – zit je tafelgenoot op zijn telefoon, dan maak jij van de gelegenheid gebruik om zijn bord leeg te eten: en waarschijnlijk vind je tafelgenoot dat super vervelend.. De app kan je in een groep gebruiken om bijvoorbeeld een tijd af te spreken dat niemand op zijn telefoon mag kijken. Doet iemand dat toch, dan gaat er een best hard alarm af, waardoor je direct als schuldige aangewezen kan worden – awkward!

MobileMobile

Bij mijn kinderen kan ik het schermgebruik nu nog wel reguleren: max 1 uur per dag op de tablet. Maar dan moet ik zelf natuurlijk niet voor elk wissewasje naar mijn telefoon grijpen. Wist je dat daar ook een woord voor is? Nomofobie: de angst om geen contact te hebben per mobiel. Ik ga de komende maanden eens meten hoe verslaafd ik ben aan mijn mobiel.

Doe jij met me mee?

Laat in de comments eens weten hoeveel jij denkt online te zijn en hoeveel je daadwerkelijk online bent.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.