Fitbit Versa Sleepstages

Gezond ontspannen op de Fitbit Versa yoga-ochtend

Fitbit wilde laten zien dat het helpt je gezondheid op peil te houden. En tja, hoe doe je dat beter dan een stel journalisten en bloggers te onderwerpen aan de yogavaardigheden van Marije van Vondelgym? In het mooie hotel Droog (Amsterdam) waren we uitgenodigd voor een les yoga, een gezond ontbijt en een presentatie van Lucien Engelen van RadboudUMC om meer te leren over gezondheid en de toekomst ervan. Hoe ik het vond? Lees maar mee!

Fitbit en yoga

Zelfbewust als ik ben, liep ik als eerste de zaal binnen. Marije was alvast alles aan het klaarzetten en stelde zich met een stralende lach voor. Een beetje ongemakkelijk stamelde ik dat ik niet echt een yoga-fanaat ben, en eigenlijk wilde ik het achterste matje al in gebruik nemen. Marije zei dat je beter juist vooraan kunt zijn, zodat je niet iemand voor je hebt. Ik besloot uiteindelijk voor de middelste rij te gaan.

Toen de andere dames er ook waren, startte de les, waarbij Marije haar Fitbit gebruikte om de tijd in de gaten te houden. Een ontspannen drie kwartier volgden, waarbij ik me verbaasde over hoe slecht ik posities als de Downward Dog deed, terwijl ik tegelijkertijd enorm onder de indruk was van wat Marije allemaal kon. En vooral, wat ze allemaal zei: haar stemgeluid was niet alleen rustgevend, ze stelde ons allemaal enorm op ons gemak.

Na een warme maar fijne les konden we boven genieten van een heerlijk ontbijtje met chiapudding, terwijl we van de interactieve presentatie van Lucien Engelen genoten. Hij zit bij het REshape project van de Radboud Universiteit, die kijkt naar de toekomst van gezondheid en gezondheidszorg. Het is geweldig om deze man te horen praten over technologie en wat ons allemaal staat te wachten, want hij is er net zo enthousiast over als ik.

Innovatie in de gezondheidszorg

Hij stipte uiteraard even de aankomende AVG aan, want voor het eerst heb je straks als patiënt een compleet beeld van wat de medische wereld allemaal over je heeft genoteerd. Vooral interessant was zijn verhaal over hoe gezondheidszorg er in de toekomst uit kan zien. Op de nieuwe Fitbit Versa zit bijvoorbeeld al een hartslagmeter. Maar wat als er met zulke apparaten ook bloeddrukmetingen mogelijk zijn? Philips heeft zelfs een mini-apparaatje gemaakt om echo’s te maken.

Waar je zou denken dat er altijd wel een medisch deskundige moet zijn om beelden te interpreteren, meent Engelen dat uiteindelijk computers een gedeelte van dat werk kunnen overnemen. Zo kun je computers natuurlijk leren van foto’s om bepaalde ziektebeelden te herkennen. Reden voor artsen om deze technologische ontwikkelingen tegen te gaan? Misschien wel een beetje, want ze brengen ook kosten met zich mee. Echter kan het wel een heleboel routineklussen vergemakkelijken. Engelen vindt dat jij niet naar het ziekenhuis hoeft te gaan, maar dat het ziekenhuis vooral zoveel mogelijk naar jou moet komen.

De dag werd afgesloten met een presentatie van Fitbit over hun nieuwe smartwatch Fitbit Versa. Dit is een smartwatch waarmee je kunt gaan zwemmen, die je voorziet van onscreen workouts en belooft een batterijduur van meer dan 4 dagen (uiteraard afhankelijk van wat je er zoal mee doet).

Er wordt nog gewerkt aan de wallet. In andere landen kun je al gebruikmaken van de wallet, die het via NFC-chips mogelijk maakt om pinbetalingen te doen (zoals je nu met je smartphone kunt doen als je bijvoorbeeld bij ING zit). Het design van de smartwatch is alvast lekker licht: zonder bandjes is het computertje slechts 23 gram. Een mooi ontworpen apparaat, waarvan we de komende tijd zullen meemaken hoe die bevalt als we er inderdaad mee gaan hardlopen, fietsen, zwemmen en misschien zelfs yoga’en, nu we geïnspireerd zijn geraakt door Marije.

Kinder-Fitbit Ace

In de presentatie kwamen ook de kinder-Fitbit Ace en de nieuwe Adidas-samenwerking Fitbit Ionic ter sprake. Fitbit Ace is ontzettend leuk om te zien, dat kleine bandje voor polsen van 8-jarige kinderen is erg schattig. De Adidas Ionic is echt een smartwatch voor sporters en deze is een wat hogere prijsklasse (meer dan 300 euro).

We hebben het echter vooral gehad over Fitbit Versa, dat naast de hartslag ook kan bijhouden of je lijdt aan slaapapneu. Binnenkort kun je bovendien je cyclus erop bijhouden (Nadi schreef er eerder al over). Met het Female Health Tracking-programma kun je niet alleen bijhouden wanneer je menstruatie start en stopt, waarna de app je erop zal wijzen dat het weer bijna zo ver is. Het is ook een manier om te kijken welke dagen in de maand je op je meest vruchtbaar bent. Qua lichamelijke problemen is het een verregaande app, want hij vraagt je zelfs aan te geven wat de textuur is van je afscheiding.

Die Female Health Tracking komt naar verwachting later deze maand uit. Fitbit Versa is al verkrijgbaar in een gewone editie van 199 euro en een limited edition (die alleen cosmetisch anders is) van 229 euro. Daarover meer in de recensie, die je zeer binnenkort hier op TechGirl kunt lezen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.