Elon Musk, CEO van Tesla, onthulde vorige week tijdens Tesla’s inaugurele AI-dag, het plan om een humanoïde robot te bouwen met de naam “Tesla Bot” en codenaam “Optimus”. Het prototype van de Tesla Bot wordt ergens volgend jaar verwacht en draait op dezelfde AI (Artificial Intelligent) technologie als Tesla’s zelfrijdende auto’s. Wij bekeken de presentatie en dit moet je weten over Tesla’s nieuwste robot…
Als onderdeel van de presentatie in zijn fabriek in Fremont, Californië maakte een acteur verkleed als een robot robotachtige gebaren en danste op het podium. Misschien om het bewegingsbereik te demonstreren dat Tesla hoopt dat de bot kan bereiken? Wat precies de bedoeling was weten wij ook niet, maar Musk maakte in elk geval al snel duidelijk dat de danser geen echte robot was.
Helaas: geen prototype
Wie hoopte op een prototype van de nieuwe robot komt helaas van een koude kermis thuis. De Tesla-baas heeft tijdens het evenement alleen een afbeelding van de robot gepresenteerd. De mensachtige robot zal naar verwachting een lengte van 5ft 8in (meer dan 170 cm) hebben en 125 pond wegen. De loopsnelheid van de robot wordt zo’n 5 mijl (8 kilometer) per uur, wat net iets sneller is dan de gemiddelde menselijke loopsnelheid. Het hoofd zal worden uitgerust met dezelfde camera’s als die door Tesla’s voertuigen worden gebruikt om de omgeving te ‘zien’. En hij mag er dan uitzien als een mens, Mister Robot krijgt geen menselijk gezicht: er komt een scherm op om informatie op weer te geven.
Wat kan de Tesla Bot?
Volgens Musk is de Tesla Bot bedoeld om ‘vriendelijk te zijn’ en om verschillende gevaarlijke en repetitieve taken voor mensen uit te voeren. Daarnaast moet hij door onze wereld kunnen navigeren zonder stapsgewijze instructies en kan de Bot eenvoudige commando’s opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van boodschappen. Betekent dat dat je straks tegen je Tesla Bot kunt zeggen dat hij even naar de Albert Heijn moet voor een brood en een pak melk, terwijl jij lekker op de bank ligt? Als het aan de Tesla-baas ligt wel: hij had het over een toekomst waarin fysiek werk een keuze zou zijn, met alle gevolgen van dien voor de economie. Wat we daar nou weer van moeten vinden…
Er zijn dan ook twijfels over hoe realistisch deze nieuwe visie van de Tesla-baas is. Musk is er immers niet in geslaagd eerdere spraakmakende aankondigingen waar te maken. Zo kondigde hij op de Tesla Autonomy Day in 2019 aan dat Tesla medio 2020 meer dan een miljoen zelfrijdende voertuigen zou hebben, waarbij bestuurders tijdens het reizen in slaap zouden kunnen vallen. Inmiddels is het 2021 en we moeten de eerste persoon op de snelweg nog tegenkomen die ons inhaalt terwijl hij zelf op de achterbank zit.
Of er ooit iets van deze mensachtige robot zal komen is dus nog maar de vraag, maar in de tussentijd vermaken we ons prima met Elon Musks grote automatiseringsambities. Tot het zover is, gaan we zelf wel gewoon naar de supermarkt voor ons pak melk.