Elisa

Elisa Zwaneveld: “Blij dat ik kan helpen onze samenleving veiliger te maken”

Hoewel de meeste potentiële TechGirl van de Maand-dames in Nederland hun techding doen, is Elisa Zwaneveld al een hele tijd vertrokken uit ons kleine landje. Ze werkt in Ethiopië aan het verbeteren van patiëntveiligheid middels het implementeren van een traceerbaarheidssysteem in de geneesmiddelketen. Enorm dapper van haar en reden genoeg om haar te nomineren voor de titel TechGirl van de Maand.

Elisa studeerde sociale geografie en kwam toen terecht bij GS1 Nederland: “GS1 Nederland is een onafhankelijke not-for-profit organisatie die internationale uniforme standaarden voor productidentificatie en data-uitwisseling ter ondersteuning van logistieke processen ontwikkelt. GS1 brengt organisaties zoals supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten, ziekenhuizen, leveranciers en logistieke dienstverleners samen om efficiëntie in ketens te verbeteren.”

GS1-standaarden

Elisa werkte als projectmanager binnen het gezondheidszorgteam aan het ondersteunen van leveranciers van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen met het implementeren van de GS1-standaarden. “Ik heb echter altijd graag het avontuur willen opzoeken en een tijd in het buitenland willen wonen. Hier kwam mijn oorspronkelijke keus voor de studie sociale geografie ook vandaan. Ik geloof dat implementatie van deze standaarden in Nederland veel voordelen biedt, maar in veel andere delen van de wereld is de impact nog veel groter. Ik wilde hier graag een onderdeel van zijn. Via mijn toenmalige manager ben ik uiteindelijk in Ethiopië terechtgekomen, omdat zij hier iemand nodig hadden die de overheid wilde ondersteunen bij het ontwikkelen van wetgeving die het implementeren van de standaarden verplicht stelt.”

Uiteindelijk heeft Elisa, die meer een sociale wetenschapper is, toch een heleboel te maken met technologie. “Door mijn werk ben ik erachter gekomen dat ik me graag bezighoud met hoe praktische implementatie het leven van mensen positief kan beïnvloeden. Wat zo mooi is aan de technologie die we willen implementeren in Ethiopië is dat het ervoor kan zorgen dat we mensenlevens redden. Het doel is ervoor zorgen dat uiteindelijk de patiënt zelf een middel heeft (bijvoorbeeld door een app op de smartphone) om te verifiëren of het medicijn dat de patiënt op dat moment in de handen heeft echt is wat hij of zij denkt dat het is.”

Alles gecheckt

De GS1-codes werken als volgt. Een leverancier koopt een code die wereldwijd uniek is voor het product. De verkoper van het product, bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo, vraagt ook van de leverancier naar dit nummer. Elke nieuwe variant (250 mg versus 500 mg) of elke nieuwe verpakkingssamenstelling (10 doosjes versus 20 doosjes) dient een nieuwe code te krijgen. “GS1 zorgt ervoor dat de code die jij als leverancier gebruikt globaal uniek is. De GS1 standaard beschrijft de technische specificaties voor de opbouw van de code, het barcodesymbool en de data-uitwisseling.”

Die codes zijn belangrijk, want deze kunnen door scanners worden gelezen. Handmatige dataregistratie is niet meer nodig . “Fijn, want dit is erg foutgevoelig en inefficiënt. Veel overheden gaan nog een stap verder, en willen dat de patiënt ook moet kunnen verifiëren of het product binnen de officiële keten gedistribueerd is. Als we precies weten waar een medicijn is, dan kunnen we vervalsing en fraude beter tegengaan. We zien immers welke nummers niet in het systeem bekend zijn.”

Momenteel doet Elisa dat bij de EFMHACA, de Ethiopian Food, Medicine and Healthcare Administration and Control Authority. “Eén van de grootste uitdagingen voor EFMHACA is zorgen dat de juiste en veilige medicatie in Ethiopië aanwezig is. Specifiek ben ik wetgeving aan het ontwikkelen die het gebruik van de productidentificatie en data-uitwisseling om traceerbaarheid te kunnen implementeren verplicht maakt voor actoren binnen de geneesmiddelketen. Het is ons gelukt afgelopen jaar een strategisch plan voor de implementatie van traceerbaarheid te ontwikkelen waar alle stakeholders – waaronder de Minister of Health – een handtekening hebben gezet. Dit jaar hopen we de wetgeving af te ronden.”

Technologie en innovatie biedt ontzettend veel mogelijkheden in ontwikkelingslanden, mede door het groeiend gebruik van mobiele telefoons en internet. Elisa: “Je moet het ontwikkelingsproces van Westerse landen vergeten en kijken naar praktische oplossingen voor problemen. Zoals ik vaak hoor: “African solutions for African problems.” De meeste mensen in Ethiopië bijvoorbeeld, die hebben nooit een vaste telefoonlijn gehad en zullen dit ook nooit krijgen, terwijl wij in Nederland hier allemaal mee opgegroeid zijn.

Hetzelfde geldt voor energievoorziening. Er zijn veel initiatieven om mensen van duurzame energie (wind, water of door middel van lichamelijke aansturing) te voorzien die niet onderdeel zijn van een traditioneel energienetwerk. Ook worden er veel innovatieve betalingsmogelijkheden ontwikkeld die het mogelijk maken voor mensen zonder bankrekening om credits te kunnen gebruiken. Zo kunnen ze met die credits geneesmiddelen aanschaffen bij de lokale apotheek.“

Dankbaar

“Het leukste aan mijn huidige baan is het proberen samen te brengen van alle verschillende actoren binnen de keten en zorgen dat er overeenstemming komt. Ik ben dankbaar dat ik werk kan doen waarin ik onderdeel ben van het veiliger maken van onze samenleving, daar waar het werk veel impact zal hebben. Het wonen in Ethiopië zorgt ervoor dat ik onderdeel kan zijn van een nieuwe cultuur en de mogelijkheid heb rond te reizen in een land met prachtige natuur en historie. En ik leer veel over mezelf, in positieve en negatieve zin, wat alleen maar zorgt voor groei.“

Misschien durf jij niet direct je huis te verkopen en in een vliegtuig te stappen naar een Afrikaans land. Toch heeft Elisa wel een tip voor als je ook zoiets wilt doen als zij. “Als je iets wilt, zorg dat je je uitspreekt naar de mensen die wellicht wat voor je kunnen betekenen! Je hoeft niet alles te kunnen voordat je besluit een bepaalde stap te maken of een baan aan te gaan, vertrouw erop dat je leert terwijl je doet. Als jij in jezelf gelooft zullen anderen dat ook doen.” Een mooi advies van deze TechGirl van de Week. “Ik hoop dat mensen zich geïnspireerd voelen om hun eigen dromen achterna te gaan.”

Elisa doet mee aan de TechGirl van de Maand verkiezing. Klik hier om op haar te stemmen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.