Een slimme meid koopt refurbished apparaten

Hij heeft het officieel begeven: mijn allereerste iPad. De iPad 1. Na 8 jaar trouwe dienst. Updaten kon al jaren niet meer. YouTube konden we niet meer kijken via de app, maar alleen nog via de browser. So far, so good. Dochterlief van 5 vermaakte zich elke ochtend nog prima. Tot kort geleden ook de filmpjes niet meer afgespeeld konden worden en er dus in het huishouden ’s ochtends vroeg ruzie is over wie welke iPad mag en wie tv ‘moet’ kijken. Toch maar tijd voor een nieuwe. Maar uiteraard niet helemaal nieuw… Dus, wij hebben een middagje refurbished iPads gezocht en de bestelling gedaan. Wij blij, dochter straks ook weer blij.

Want ja, wij zijn fan van refurbished apparatuur. Eigenlijk vind ik het zonde om elke twee jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen en gaat het tegen mijn principes in om een goed werkend apparaat op te geven. Ik merk echter uiteraard ook dat het lastig is om met apparaten te werken waarvan steeds meer functionaliteiten het niet meer doen, en dan is refurbished een prima alternatief. Want het werkt prima en kost een stuk minder. Fijn voor de portemonnee en een beetje fijn voor het milieu.

Ik heb het idee dat er steeds meer refurbished apparaten op de markt komen. Niet alleen iPhones en Mac’s, maar ook koptelefoons, printers, harde schijven, versterkers, spelcomputers en e-readers. Let wel: refurbished is duidelijk iets anders dan tweedehands. Tweedehands is wat mensen op Marktplaats verkopen: je koopt iets wat door anderen gebruikt is, gebruikssporen heeft, waarvan de garantietermijn al is afgelopen of binnenkort afloopt en waarvan de accu al een tijd dienst heeft gedaan.

Refurbished is niet tweedehands

Refurbished gebruiken we voor apparaten die gebruikt zijn, maar die door een setje experts nagekeken is. En waar nodig onderdelen vervangen zijn. In een refurbished iPhone zit eigenlijk altijd een nieuwe batterij. Een kapot scherm is vervangen. Uiteraard heb je in refurbished ook weer gradaties: je kunt apparaten kopen als nieuw, bijvoorbeeld zonder krassen op de behuizing. Maar ook refurbished met meer gebruikssporen. En bij refurbished heb je altijd weer opnieuw garantie. Soms worden showmodellen of retourzendingen als refurbished aangeboden, en dan heb je ineens een koptelefoon die alleen maar in de winkel gelegen heeft.

Het voordeel van refurbished:

  • Lagere prijs dan het origineel
  • Garantie
  • Je denkt aan het milieu

Let op als je een refurbished apparaat gaat kopen. Zoals ik hier boven al beschreef: ook in refurbished zijn verschillende gradaties. Zorg dus dat je ook krijgt wat je besteld had en let op de garantievoorwaarden.

Het grote nadeel van refurbished is uiteraard dat de technische ontwikkelingen zo snel gaan, dat je al snel ook met verouderde software zit. En dat je bijvoorbeeld met een prima werkende iPhone 4 toch tegen updateproblemen gaat aanlopen. Of dat je bepaalde spellen niet op de Playstation kan spelen omdat die alleen op de nieuwste versies werken.

Als je daar alert op bent, en je niet altijd het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben, dan is refurbished een prima alternatief voor je telefoon, Beats by Dre, JBL, Kobo of laptop. Zo’n refurbished laptop scheelt nogal in je portemonnee. En als je let op bovenstaande tips, kom je vast op een top-exemplaar uit!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met leapp.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.