Een redirect instellen op serverniveau: zo doe je dat!

Een redirect instellen: zo doe je dat voor Wix, WordPress en Shopify!

Zelf een redirect instellen? In dit artikel vertellen TechGirls Anke, Milly en Nadi je hoe je voor WordPress, Wix en Shopify een redirect op serverniveau kunt instellen. 💻

Wat is een redirect?

Met redirects kun je omleidingen instellen op je website. Zie ze als bewegwijzering, zowel voor zoekmachines als bezoekers. Voorbeeld: als bezoekers een oude URL gebookmarkt hebben en ze klikken daarop, worden ze automatisch naar de nieuwe URL geloodst. Fijn dat de bezoeker niet terecht komt op een ‘Page not found’! De techniek van het redirecten maakt dat allemaal mogelijk.

Welke redirect varianten zijn er?

Er zijn drie redirect varianten die veel worden gebruikt: 301, 302 en 303. Je leest hier in ’t kort per redirect type wat het betekent.

De eerste is de 301 redirect. Deze is ‘permanent’, dat betekent dat je aan zoekmachines (zoals Google) laat weten dat de oude URL permanent verhuisd is naar de nieuwe URL. Voordeel hiervan is dat de Google je geïndexeerde URL aanpast in de zoekresultaten en je niet jouw plekje op de zoekresultatenpagina verliest.

Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Zo laat je zoekmachines weten dat de opgegeven URL tijdelijk niet te bezoeken is, maar later wel weer. Handig als je bijvoorbeeld een pagina aan ’t veranderen bent vanwege onderhoud. Nadeel is dat je linkwaarde niet wordt meegestuurd, dus gebruik 302 alleen als ’t echt tijdelijk is.

Een 303 redirect is een redirect die ervoor zorgt dat je, bijvoorbeeld na het invullen en verzenden van een formulier, je niet in een loop terecht komt. Deze redirect heeft dus niets met zoekmachines te maken, maar is vooral ter gebruiksgemak voor bezoekers.

WordPress redirect instellen

Er zijn verschillende manieren om een WordPress redirect in te stellen. Hieronder beschrijven we twee mogelijkheden.

Via DirectAdmin

Het is heel simpel om via DirectAdmin een redirect in te stellen.

  1. Log in op je account,
  2. ga naar ‘User level’
  3. en selecteer de website waar je de redirect voor wil instellen.

Onder het kopje ‘Advanced Features’ vind je ‘Site Redirection’. Hier maak je de redirect aan. Kies welke URL door moet linken. Is dat de gehele site, dan laat je ‘m staan zoals ‘ie al staat. Dus met een ‘/’, dan pakt de redirect de gehele site. Wil je alleen één pagina verwijzen? Dan vul je het gedeelte na de slash (en laat daarbij jouw domeinnaam weg).

Kies vervolgens het type redirect. Je kunt kiezen voor 301 – permanent, 302 – temporary of 303 – replaced. Vervolgens geef je de ‘Destination URL’ op: de bestemmings-URL. Waar moet je redirect heen leiden? Druk op ‘Save’ en je redirect is opgeslagen!

Heb je meerdere domeinnamen voor één website, of wil je een specifieke domeinnaam naar een landingspagina laten gaan? Dan stel je dus ’t beste op serverniveau je redirect in.

Via het CMS

Wil je alleen blogposts en pagina’s redirecten? Dan kan de Redirection plugin interessant zijn voor jou. Na installatie kun je verschillende soorten redirects aanmaken. Je verwijst hierbij altijd de oude URL naar de nieuwe URL.

wordpress redirect

Wix redirect instellen

Bij Wix websites stel je redirects net even anders in dan bij WordPress en Shopify. Hou er ook rekening mee dat je géén redirects kunt aanmaken bij gratis Wix websites. Alleen die met een abonnementsvorm zijn te redirecten.

Hoe je een Wix redirect aanmaakt

  1. Ga naar ‘SEO Tools’ in je dashboard
  2. Klik op ‘URL Redirect Manager’
  3. Selecteer ‘New Redirect’ en dan ‘Single Redirect’
  4. Kies de pagina om te redirecten (bij Oude URL)
  5. Voer de pagina in waarnaar je wilt verwijzen (bij Nieuwe URL)
  6. Sla op

Shopify redirect instellen

Shopify biedt een volledig gehoste e-commerce oplossing. Dit betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor de hosting, dus ze controleren alles ook op server niveau. Shopify biedt een heel makkelijk manier om redirects of URL-omleidingen te maken.

Stappen:

  1. Ga in het Shopify-beheercentrum (admin) naar OnlinewinkelNavigatie.
  2. Klik op URL-omleidingen.
  3. Klik op URL-omleiding maken.
  4. Voer in Omleiden van de oude URL in van waar je bezoekers wilt omleiden.
  5. Voer bij Omleiden naar de nieuwe URL in waarnaar je bezoekers wilt omleiden. Als je bezoekers naar de homepage van je winkel wilt omleiden, voer een “/”  in.
  6. Klik op Omleiding opslaan.

Goed om te weten:

  • Alleen gebroken URL’s moeten worden omgeleid. Als de URL nog steeds een geldige webpagina laadt, werkt de URL-omleiding niet.
  • Je kunt geen URL’s omleiden die beginnen met de volgende voorvoegsels:  /apps, /application, /cart, /carts, /orders, /shop of /services.
  • De nieuwe URL kan een relatieve URL zijn (bijvoorbeeld /pages/about) of een volledige URL (bijvoorbeeld https://www.techgirl.nl/pages/about). Gebruik een relatieve URL wanneer je verkeer binnen je domein wilt omleiden. Gebruik een volledige URL als je verkeer buiten je primaire domein wilt omleiden.
  • Als je veel redirects in een keer moet instellen (bijvoorbeeld door een migratie), dan kun je een CSV-bestand importeren. Je kunt een CSV-bestand met een voorbeeld van een URL-omleiding downloaden om als template te gebruiken.
  • Als je de URL van een product, pagina of collection verandert, biedt Shopify automatisch de optie om een redirect te maken.

Meer weten over Shopify? Lees dan ’t artikel ‘Je eigen webshop bouwen met Shopify

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.