e-reader | favoriete e-books

Een beetje TechGirl heeft een e-reader. Of toch niet?

Een iPad voor je spelletjes, een telefoon voor Whatsapp en foto’s en dan ook nog eens een e-reader voor je boeken? Je bent helemaal gek als je dat doet. Zeker als je allerlei apps standaard op je telefoon hebt (à 200 MB, niet verwijderbaar) die ervoor zorgen dat je waar dan ook een boek kan lezen.

Waarom zou je nog voor een e-reader gaan? Nou gewoon. Omdat een e-reader geweldig leest:
• Geen spiegelend scherm en dus kan je overal, maar vooral ook buiten, prima lezen;
• Een mega lange levensduur van de accu (serieus, je hoeft een e-reader zelden op te laden!);
• En ‘best of all’: er zijn e-readers die ook tegen water kunnen en daarmee kun je dus gewoon in bad lezen! Probeer dat maar eens met een telefoon…

Heb je dus nog geen e-reader, now is the season to buy one. En mocht je een versie in de kast hebben liggen van een paar jaar geleden: er is sinds die tijd veel veranderd…

Waar moet je op letten als je een e-reader koopt?

De grootte van het scherm

Het is even wennen als je een e-reader koopt. De meeste e-readers zijn 7 inch: 13×18 cm. Dat is net iets kleiner dan een normaal boek en je hebt dus minder woorden op een bladzijde. Kies je voor meer inches, bijvoorbeeld een e-reader met een 9 inch scherm (18×24, net zo groot al een a4), dan betaal je ook veel meer. Realiseer je wel dat het uiteindelijk ook best snel went, zo’n klein scherm. Kijk nog maar eens goed naar je telefoon en bedenk wat je daar allemaal op leest… Op elke e-reader kan je overigens letters groter en kleiner maken.

Touchscreen of knoppen

Of je geeft een tik op het scherm om naar de volgende bladzijde te gaan, of je drukt een knop in. De navigatie van een e-reader zal even wennen zijn. Het is helaas nog niet zo intuïtief als een telefoon of tablet. Een ander nadeel is dat e-readers trager lijken te reageren dan een telefoon of tablet. Ook daarin zit verschil per e-reader. En ook dat went…

Hoe lekker ligt ‘ie in de hand?

Tsja, dat is een kwestie van proberen. En hou je ‘m wel in je hand? Of doe je er een beschermhoesje overheen? (Let op de pasvorm! Sommige e-readers en bijpassende hoesjes passen zo slecht dat je alsnog je e-reader uit het hoesje moet halen om op te laden).

Welke kan ik je aanbevelen?

De meeste e-readers zijn rond de 100-150 euro. Hele goedkope zijn 60 euro, hele dure zijn 350 euro. Koop je er één met een groot scherm, A4 formaat, dan ben je direct de hoofdprijs kwijt. En dat is niet nodig: een gemiddeld boek is kleiner dan een A4tje. Om te lezen ben je dus wel wat gewend.
Een leuke e-reader is de Icarus Illumina. Voordeel van deze is dat ‘ie draait op Android software. En dus kun je deze in theorie ook gebruiken als een tablet. Nadeel is dat ‘ie een 6 inch scherm heeft: best klein dus.

Kobo bracht dit jaar twee nieuwe e-readers op de markt: De Kobo Touch 2.0 (89 euro) en de Kobo Glo HD (109 euro)

Kobo maakt al jaren e-readers en blijft ontwikkelen. Met een Kobo heb je dus sowieso een goede e-reader.
Maar de topper is toch wel de Kobo Aura H2o. Deze speciale variant is ‘water- en stofbestendig’. En dus ook goed mee te nemen in bad of op vakantie naar het strand.

En dat vind ik bij uitstek datgene waarom je een e-reader zou moeten kopen: Niet langer kilo’s boeken mee in je koffer of omkrullende bladeren van de damp van je bad, maar lekker lezen op je e-reader. Enjoy!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.