dyson am10

Een bacterievrije lucht met de Dyson AM10!

Ik sta bekend als iemand met ontzettend veel allergieën. Zo ben ik allergisch voor huisstofmijt, honden, katten, vogels en eigenlijk alle andere dieren met haren of veren. Het komt dan ook met regelmaat voor dat ik even naar lucht moet happen. Daarnaast is mijn licht astmatische bronchitis natuurlijk ook niet echt bevorderlijk voor mijn dagelijkse ademhaling. Gezien het voorgaande is het logisch dat ik schone lucht enorm kan waarderen. Toen men vroeg of ik een Dyson luchtbevochtiger wilde testen, was mijn antwoord dan ook direct: JA!

Wat is het?

De Dyson AM10 is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van een Utraviolet Cleanse technologie. Dit houdt in dat elke druppel water in de tank van de Dyson blootgesteld wordt aan ultraviolet licht, waardoor er 99,9% van de bacteriën in het water wordt gedood. Door de Air Multiplier technologie wordt het water (de nevel) ook nog eens gelijkmatig over een grote afstand verspreid. Kijk, dat is nog eens andere koek dan een waterbakje aan je verwarming hangen! Klik hier voor een kort filmpje over de werking van de Dyson AM10.

What’s in the box?

De AM10 is een groot, maar makkelijk in elkaar te zetten apparaat. Door de tank te klikken op het ‘voetstuk’ en daarop de ovale ring te plaatsen is deze vrijwel direct klaar voor gebruik. Vergeet echter niet eerst de tank te vullen met water voordat je het apparaat aansluit op het stroomnet en vervolgens aanzet! De luchtbevochtiger wordt geleverd met een handige kleine afstandsbediening die door middel van een geïntegreerde magneet makkelijk op de bovenkant van de ring te klikken is. Zo raak je dat ding ook niet kwijt als je hem niet gebruikt.

Een koel en fris briesje

De eerste drie minuten na het inschakelen begint het water even te ‘pruttelen’. Ik lees dat dit is omdat het water gemengd moet worden, zodat al het water aan het ultraviolette licht is blootgesteld. Na deze drie minuten ontstaat er opeens een fris briesje dat geruisloos door mijn woonkamer wordt verspreid. Ik begrijp gelijk hoe de luchtbevochtiger ook als ventilator kan dienen. Met behulp van de afstandsbediening is het namelijk heel simpel om de AM10 wat harder te laten blazen. Aangezien er buiten inmiddels natte sneeuw valt, sla ik deze functie voor nu even over.

Via de afstandsbediening is het ook mogelijk om een timer in te schakelen. Een volle tank water kan zo’n 18 uur mee, dus ik besluit om de Dyson de hele nacht aan te laten staan en in de ochtend uit te laten schakelen. Ik laat het apparaat wel op de ‘automatische stand’ staan. In de automatische stand meet de AM10 namelijk continu de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte waarin deze staat. Op deze wijze kan de exacte hoeveelheid vocht berekend worden voor de meest aangename lucht. Hartstikke smart dus, die Dyson.

De volgende ochtend voelt de lucht in mijn woonkamer zeer aangenaam. Of deze bacterievrij is kan ik helaas niet vaststellen, maar mijn luchtwegen zijn vooralsnog zeer tevreden.

To buy or not to buy?

De Dyson AM10 is een mooi vormgegeven luchtbevochtiger en ventilator die onder andere is goedgekeurd door de British skin foundation en The asthma & allergy friendly™ Certification Program. De mate van luchtvochtigheid heeft namelijk niet alleen invloed op je luchtwegen maar uiteraard ook op je huid. Alleen al om het voorgaande zou je eigenlijk een luchtbevochtiger in huis moeten hebben. Helaas doet de prijs van de AM10 mij toch echt even weer naar lucht happen. Want schrik niet: de adviesprijs ligt op 530 euro! De luchtbevochtiger is nu echter in de meeste winkels voor zo’n 500 euro te verkrijgen. Desondanks een grote investering. Maar ja… wat is schone, bacterievrije lucht je waard?

Pluspunten
Mooie vormgeving
Bacterievrije nevel
Verkoeling in de zomer
Minder omdat:
Neemt veel ruimte in beslag
De prijs
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.