#DrTechGirl: waarom is BeReal ineens zo populair?

#DrTechGirl: waarom is BeReal ineens zo populair?

Er wordt ineens veel over een nieuwe app gesproken: BeReal. Dr. TechGirl duikt in wat deze app zo de moeite waard maakt en test meteen of dat ook klopt. Dat scheelt je of een download, of het biedt je een geweldig nieuw social medium.

Elke keer als er wordt gezegd dat iets een ‘Instagram-killer’ wordt, dan nemen we dat met een korrel zout. Het is hetzelfde als Telegram en WhatsApp: Telegram is heel handig, maar veel mensen maken de switch niet, omdat andere mensen nu eenmaal op WhatsApp blijven hangen. Facebook ook: het is jarenlang praktisch een online dagboek geweest voor velen en dat willen ze niet zomaar wegdoen.

Lees ook: BeReal app: laat jouw échte leven zien

BeReal

BeReal is wat betreft Dr. TechGirl dan ook niet echt een killer: het kan er wel naast bestaan. Dat is waarschijnlijk ook wat het zo succesvol maakt. Het doet alles wat Instagram niet doet en andersom. Zo is het niet de bedoeling dat je elke maaltijd post. Ook zijn er geen filters, hoef je niet te rekenen op likes en is het een app die slechts één maal per dag je aandacht vraagt. 

Dat laatste komt omdat BeReal draait om het schieten van een plaatje binnen twee minuten nadat het medium de notificatie heeft gestuurd. Je moet dan meteen fotograferen wat er voor je gebeurt, maar daarnaast wordt er ook een selfie gemaakt. Hoewel veel BeReal-foto’s erg huiselijk zijn door alle corona-uitbraken en maatregelen, is het wel een tof medium. Het brengt op een soort dagboek-achtige manier je leven in beeld, maar waarschijnlijk totaal niet zoals jij dat wil. Op Twitter staan dan ook allerlei berichten van mensen die de dagelijkse melding precies op het verkeerde moment kregen: “De hele dag in de Efteling, stap ik net in de auto op het parkeerterrein, komt de oproep!” 

Selfies maken kun je (opnieuw) leren

Het is erg grappig hoe de app werkt, helemaal omdat je gaandeweg beter wordt. In eerste instantie vergeet je steeds dat er nog een selfie komt, en krijg je al snel van die Ursula de Zeeheks-onderkinselfies. Het wordt echter steeds beter. Dat is handig, want als je een BeReal overdoet, dan kunnen mensen dat zien. Het is niet de bedoeling dat je de BeReal opnieuw doet. Het gaat juist om rauw, ongepolijst, dus dan kun je niet eerst nog even een paar ‘takes’ doen. 

Het leuke is dat je BeReal met je vrienden gebruikt en minder met onbekenden (als is er wel een soort For You-sectie aanwezig). Je krijgt de foto’s van je vrienden overigens niet te zien als je zelf geen foto instuurt, dus BeReal is best streng. Maar om eerlijk te zijn is dat wel verfrissend. Het dwingt je om op een heel andere manier naar social media te kijken en daar zijn we na ruim een decennium misschien wel eens aan toe. Wat heet: dat is al bewezen, want de app is het gesprek van de dag, zeker bij bepaalde vriendengroepen. De dokter keurt hem goed, al is het uiteraard altijd aan jezelf of je akkoord bent met het privacybeleid van de app.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.