Hiermee kun je makkelijk online een video bewerken

#DrTechGirl: hoe werkt TikTok?

Wie TikTok al gebruikt, herkent dit waarschijnlijk wel: zodra je de app opent, vliegt de tijd opeens voorbij. Je drukt op TikTok, bekijkt een paar leuke video’s en mist opeens een uur of twee van de dag. Ben je wel nieuwsgierig, maar nog niet aan het TikTok-avontuur begonnen? Het is helemaal niet lastig om TikTok te gebruiken! #DrTechGirl legt je je dan ook uit hoe TikTok werkt en hoe je de app snel onder de knie krijgt.

De TikTok-app gebruiken

Als eerste download je de TikTok-app en maak je een account aan. Een account registreren kan gewoon met je e-mailadres, maar je kunt hier ook een Facebook-account voor gebruiken. Je logt in en de eerste video’s verschijnen al meteen op je scherm. Ready, set, watch!

Het beginscherm van TikTok heeft twee tabbladen: For You en Following. Op de Following-pagina verschijnen alleen de video’s van accounts die je bent gaan volgen, maar op de For You-pagina is er veel meer te zien. Hier worden alle video’s voorgeschoteld waarvan het TikTok-algoritme denkt: dat is nou echt wat voor jou. Je kan hier dus eindeloos blijven scrollen.

For You Page

Begin je net met TikTok, dan vind je op de For You Page de meest populaire video’s en challenges die viral zijn gegaan. Als je TikTok meer gebruikt, verzamelt de app steeds meer jouw voorkeuren en krijg je meer content op de For You Page die bij jou past; vandaar ook de naam For You.

Geef je bijvoorbeeld leuke kattenfilmpjes of bepaalde challenges geregeld een like, dan merk je al gauw dat video’s in die categorieën steeds meer op jouw scherm verschijnen. Dat is niet de enige factor die het TikTok algoritme afweegt om de For You Page te personaliseren: taalinstellingen, locatie, hashtags en comments worden allemaal bijgehouden om ervoor te zorgen dat jij je telefoon niet meer neer wilt leggen.

Altijd maar dezelfde video’s te zien krijgen wordt na een tijdje erg eentonig. Daar heeft TikTok gelukkig wat op bedacht. Om te voorkomen dat alleen maar dezelfde content op de For You page verschijnt, gooit het algoritme af en toe een random video in de mix.

Zelf een TikTok-video maken

Op TikTok zijn er genoeg video’s om je letterlijk eindeloos te vermaken, maar je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en zelf een TikTok content creator worden! Zodra je op het plus-icoontje drukt, begin je aan jouw eigen TikTok-creatie.

Kies allereerst een catchy liedje of geluidsfragment uit de bibliotheek van TikTok. Aan opties zal het je in ieder geval niet ontbreken. Het leukste is als het liedje vloeiend past bij jouw video of het geluid er een grappig meme-effect aan geeft. Doe je met jouw video mee aan een challenge? Dan weet je van tevoren al welke song je gebruikt.

Je kan live videofragmenten onder het liedje opnemen, maar ook een opgeslagen video uploaden. Voor de perfecte timing valt er ook met het geluidsfragment te schuiven. Zo plaats je een bepaald stukje van de video precies onder het stukje geluid dat daar perfect bij past. Om het creatieve meesterwerk af te maken, kun je gebruik maken van de gekste en leukste effecten. Scroll maar eens door de effecten bibliotheek van TikTok.

Vervolgens is het een kwestie van afwerken, een caption met hashtags schrijven en posten. Jouw eerste TikTok-video is nu gelanceerd!

Het viral effect

Er is natuurlijk geen garantie dat jouw video viral gaat, maar het is wel gaaf om het aantal hartjes en reacties te zien exploderen. Om ervoor te zorgen dat jouw video zo veel mogelijk wordt gezien, kun je een aantal tips en tricks toepassen.

  • Maak gebruik van trends, zoals trending hashtags, trending songs en populaire effecten
  • Houd de video kort, eenvoudig en relatable
  • Kies voor muziek met een interessant stukje tekst of een goede drop (nee, niet die waar je op kunt kauwen)
  • Schroom niet om memes te gebruiken
  • Speel in op populaire challenges
  • Plaats tekst in de video zichtbaar, het liefst in het midden
  • Maak creatief gebruik van filters en effecten

De formule voor een viral video staat niet vast, maar de video’s die viral gaan hebben meestal wel veel van de bovenstaande eigenschappen. Het belangrijkste is dat je er zelf ook plezier in hebt: de spontaniteit is wat een video écht kan onderscheiden van anderen. Het hoeft er helemaal niet professioneel, strak en gelikt uit te zien, zolang het maar leuk is. Uiteindelijk is TikTok gewoon voor de fun!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.