5 nieuwe functies in Apple iOS 12 die jouw leven leuker én makkelijker gaan maken

Toen Apple tijdens WWDC in juni van dit jaar iOS 12 aankondigde, was de belofte: beter, sneller én leuker dan ooit. Tot 70% sneller swipen naar de camera, tot 50% snellere toetsenbordweergave en tot 2x sneller apps starten tijdens hoge werkbelasting. Maar dat niet alleen: Apple gaat ons helpen van onze smartphoneverslaving af te komen. Ja, echt! Na een stuk of 8 bètaversies is de final versie van iOS 12 nu wereldwijd te downloaden. Er zijn tientallen nieuwe features, maar voor wie éven vergeten was wat er allemaal precies nieuw is, hebben wij de vijf leukste én handigste features uit iOS 12 op een rij gezet.

01. Meer controle over je meldingen

Hallo. Ben jij zo iemand die. Na iedere paar woorden. Op ‘verzenden’ drukt? Dan gaan jouw gesprekspartners héél blij zijn met deze update. Als ze een iPhone hebben, natuurlijk. In iOS 12 worden meldingen voortaan gestapeld. Dat betekent geen 12 WhatsApp-meldingen meer en ook geen 4 losse mail-notificaties, maar netjes één stapel met de laatste melding bovenop. Tik je een meldingsstapel aan, dan vouwt ‘ie uit en krijg je alle meldingen te zien. Daarnaast kun je de berichtgeving vanaf het toegangsscherm in real time beheren, zodat meldingen vanuit specifieke apps naar het Berichtencentrum worden gestuurd of zelfs helemaal worden uitgeschakeld. En, alsof het nog niet genoeg is, gaat Apple nóg een stapje verder in het beheren van je meldingen. Siri geeft voortaan slimme suggesties over je meldingen op basis van de manier waarop jij ermee omgaat. Handig!

02. Niet storen

Fervent gebruikers van de Niet storen-feature opgelet, want dit ga je leuk vinden. Je kunt Niet storen nu specifiek voor een uur, een afspraak of een bepaalde locatie instellen. De feature wordt automatisch uitgeschakeld als de bijeenkomst voorbij is of als jij de locatie verlaat, dus je hoeft niet bang te zijn dat je vergeet Niet storen uit te zetten en drie uur later tientallen berichten en oproepen hebt gemist.

03. FaceTime XL

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ moet Apple hebben gedacht toen ze het nieuwe maximum aantal mensen in een FaceTimegesprek bepaalden. FaceTimen kun je vanaf iOS 12 namelijk (hou je vast) met tot 32 mensen tegelijk. Zo kun je aan de hele familie tegelijk vertellen hoe je vakantie was, of kun je met al je vriendinnen (én aanhang) een datum prikken voor een etentje. Je kunt in zo’n groepsgesprek zelf aantikken wie je altijd in beeld wilt hebben, en de tegel van degene die aan het woord is wordt automatisch groter. Handig is het wel, maar of je elkaar nog kunt verstaan is een tweede…

04. Mini-me(moji)

Gebruikers van een iPhone X of een later model (iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR, dus) hebben al kennis mogen maken met Animoji, waarbij je een emoji jouw stem en gezichtsuitdrukkingen kunt geven. In iOS 12 gaat Apple nog een stapje verder met Memoji: jouw eigen bewegende emoji-alter ego. Je kunt zoveel alter ego’s maken als je wilt en kunt deze gebruiken in Berichten en FaceTime.

05. Schermtijd

Last but definitely not least: in iOS 12 introduceert Apple Schermtijd. Met Schermtijd zie je per dag en per week precies hoeveel uur je iPhone actief is geweest, welke apps en categorieën je het meest gebruikt en hoe lang dat dan precies is. Daarnaast kun je limieten instellen per app. Is de maximumtijd die jij in hebt gesteld voor een app of categorie voorbij, dan krijg je een melding. Schermtijd is handig voor jou om je smartphoneverslaving in toom te houden, maar is ook dé uitkomst voor mensen met kinderen die samen verantwoord met een iPhone of iPad om willen gaan. Stel in hoe lang je kind van een bepaalde app gebruik mag maken en de app geeft vanzelf aan wanneer de tijd om is.

Kan ik iOS 12 downloaden?

Je kunt iOS 12 installeren op alle toestellen die nu al geschikt zijn voor iOS 11:

 • iPhone X
 • iPhone 8 en iPhone 8 Plus
 • iPhone 7 en iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6 en iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s

En, zoals je gewend bent, is iOS 12 ook te installeren op je iPad. Dat zijn de volgende iPad-modellen:

 • iPad Pro (alle modellen)
 • iPad Air en iPad Air 2
 • 9,7-inch iPad (2017-model en 2018-model)
 • iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad mini 4
 • iPod touch 6e generatie

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.