koptelefoon

#DrTechGirl: Eerste hulp bij bluetooth-problemen

Je kent het vast wel: jaren koppel je zonder problemen allerlei bluetooth-apparaten met elkaar en opeens wil een connectie niet meer lukken. Irritant? Zeker! Maar niet getreurd, want met deze tips los je deze veelvoorkomende bluetooth-problemen op.

Logische start

Vaak zien we dat de apparaten elkaar wel zien, maar niet kunnen worden gekoppeld. Of ze zien elkaar helemaal niet. In beide gevallen is het goed om met een aantal meest ‘logische’ stappen te beginnen:

 1. Zorg ervoor dat je apparaten over de laatste updates beschikken
 2. Check of de apparaten voldoende opgeladen zijn
 3. Zorg ervoor dat de apparaten bij elkaar in de buurt zijn – niet meer dan 10 meter uit elkaar
 4. Check of vliegtuigstand is ingeschakeld – schakel die uit
 5. Check de handleiding van je headset of speaker en ga na of er een extra handeling nodig is om bluetooth in te schakelen
 6. Zet bluetooth uit op alle aanwezige apparaten in de buurt
 7. Schakel bluetooth in op de twee apparaten die je wilt koppelen
 8. Hebben ze elkaar nog niet gevonden? Start ze allebei opnieuw op

Wel connectie, geen verbinding

Het bovenstaande lost vaak al een hoop op. Toch kan het zijn dat de apparaten elkaar wel zien, maar niet kunnen verbinden. Je headset of speaker duikt dus wel op in de lijst met apparaten, maar verbinden? Ho maar.

MobileMobile

 1. Check dan nog eens of er niet andere apparaten zijn in de omgeving die een verbinding hebben gemaakt, bijvoorbeeld die van je partner of collega. Sommige apparaten staan maar één koppeling toe. Dus slim om toch nog een keer te checken.
  • Dit doe je door bluetooth op jouw laptop, mobiel of tablet uit te schakelen en je headset of speaker nogmaals aan en uit te doen. Hoor je het koppelingsdeuntje, dan weet je dat er nog een andere ‘stoorzender’ is.
 2. Geen stoorzender in de buurt, dan kun je op je laptop, smartphone of tablet, het bluetooth apparaat verwijderen en het toestel opnieuw toevoegen.

Geen connectie

Grote kans dat een gevalletje ‘wel connectie, geen verbinding’ nu is verholpen. Heb je na al die stappen nog steeds geen connectie, dan is het belangrijk de toestellen zelf te checken. Waar zit het probleem nu echt?

 1. Zet bluetooth weer uit op het hoofdapparaat (mobiel, tablet of laptop) en probeer eens verbinding te maken met de speaker of headset via een andere laptop, tablet of telefoon (niet allemaal tegelijk uiteraard). Connectie? Dan weet je dat het probleem bij jouw mobiel, tablet of laptop zit. Hier ook geen connectie? Dan heeft de speaker of headset kuren.
 2. Is de speaker of headset het probleem? Check de gebruiksaanwijzing van het betreffende product om te zien of er nog een extra handeling of reset te verrichten valt. Is dit niet het geval, check dan de garantie en neem contact op met de verkopende partij.
 3. Is je mobiel, tablet of laptop het probleem?
  In het geval van je mobiel (of tablet) kun je overwegen of een harde reset/fabrieksinstellingen het waard is of niet. In alle gevallen zou je kunnen overwegen of een relatief voordelige bluetooth adapter voor jou het probleem (voorlopig) kan oplossen. Werkt het nog steeds niet dan is repareren en/of vervangen de volgende stap.



Photo by C D-X on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.