draadloze bluetooth gadgets

Op naar nog eens 20 jaar Bluetooth!

Deze maand is Bluetooth jarig! Het bestaat al weer 20 jaar en de kans is groot dat je dit ‘oudje’ nog dagelijks gebruikt. Voor je draadloze koptelefoon, carkit, luidsprekers, gamecontrollers en toetsenbord of misschien nog wel eens voor het draadloos overdragen van bestanden. En er kan nog veel meer mee!

Hoe het allemaal begon

In 1994 zocht het Zweedse Ericsson naar een goedkope manier om het mobieltje en een headset draadloos met elkaar te verbinden. De oplossing moest tegelijkertijd ook een kabelverbinding tussen de computer en allerlei randapparatuur overbodig maken. Het was de Nederlandse Jaap Haartsen, werkzaam bij Ericsson, die de techniek vervolgens ontwikkelde onder de werknaam Bluetooth, vernoemd naar de Vikingkoning Harald Blåtand (Blauwtand). Het was namelijk deze koning die een verbinding legde tussen Scandinavië en Europa. Bij het uitblijven van een betere naam, werd dit ook de definitieve naam. Voorzien van een logo gebaseerd op de H en B uit het runenschrift.

Maar net zoals bij zoveel uitvindingen, waren er meerdere partijen tegelijkertijd bezig met hetzelfde idee. En omdat de markt gebaat zou zijn bij het hebben van één standaard, verenigden Ericsson, IBM, Intel, Nokia en Toshiba zich in 1998 in de Bluetooth Special Interest Group (SIG). Zij werkten verder aan de standaard, vrij van royalty’s en geheel ‘open’. Bluetooth 1.0 was al gauw een feit en nog voor het einde van dat eerste jaar had Bluetooth SIG meer dan 4.000 leden.

Omdat het een toegankelijke standaard moest worden, werd gekozen voor de relatief goedkope radiotechniek en werd er gezocht naar een wereldwijd beschikbare radiofrequentie. Bluetooth begeeft zich daarom op de 2,4 GHz-frequentie, wereldwijd vrij voor gebruik door ‘Short Range Devices’, zoals babyfoons, draadloze telefoons, magnetrons en (de toen nog niet beschikbare) wifi-toepassingen.

Up(to)dates

Bluetooth 1.0 werd ontworpen om met de toen nog standaard en energieverslindende RS-232 kabel te kunnen concurreren. Dit leverde Bluetooth een breed scala aan toepassingen en het relatief energiezuinige aspect op. Er werden bestanden mee verzonden tussen apparaten zoals computers en mobiele telefoons, afbeeldingen en documenten van computers naar printers, toetsaanslagen van een toetsenbord naar een computer enzovoorts. En omdat het internet destijds nog traag en schaars was, bleek Bluetooth ideaal om je PDA ermee te synchroniseren en beltonen uit te wisselen.

Door de snelle ontwikkeling van allerlei apparaten en technieken, heeft Bluetooth een aantal keer een update gekregen. Keer op keer werden veiligheid, datasnelheid en bovenal de energiezuinigheid verbeterd. Bij versie 4.0 in 2010 is Bluetooth, dankzij het Low Energy Protocol (LE), zelfs zo zuinig dat Bluetooth het gebruik mogelijk maakt van accessoires die werken op knoopcelbatterijen. Denk aan de Bluetooth-headsets voor in de auto of aan de hartslagmeter bij je sporthorloge.

Bluetooth 5.0

Sinds vorig jaar worden er steeds meer apparaten uitgerust met Bluetooth 5.0. Het zal je niets verbazen: wederom zuiniger, sneller en ook het koppelen van twee apparaten gaat sneller. Maar versie 5.0 brengt een belangrijke verandering met zich mee. De afstand tussen de apparaten wordt aanzienlijk vergroot, wel 4x zo groot ten opzichte van de vorige versie. Dus waar je eerder buiten maximaal 50 meter en binnen 10 meter kon overbruggen is dat nu 200 meter en 40 meter. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je koppeling niet verliest als je even met je koptelefoon op naar boven rent, terwijl je je mobiele telefoon beneden laat liggen.

De grotere afstand, samen met het Low Energy Protocol uit versie 4.0 en een feature waarmee je twee apparaten met elkaar kunt laten communiceren zonder ze te hoeven koppelen, biedt Bluetooth 5.0 heel veel nieuwe mogelijkheden. Denk aan The Internet of Things, waarbij apparaten verbonden zijn met het internet en met elkaar via de router. Uitgerust met Bluetooth 5.0, kunnen ze ook zonder de tussenkomst van internet en router met elkaar communiceren. Maar denk ook aan nieuwe mogelijkheden in winkels, waarbij ‘beacons’ je via je mobiele telefoon attenderen op kortingen of belangrijke extra informatie bij een product.

Bluetooth blijkt zo’n ‘oudje’ dat met zijn tijd mee is gegaan. Op naar de volgende 20 jaar!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.