recyclen

#DrTechGirl: Een la vol oude smartphones? Doe er iets mee!

Oude mobieltjes, we schijnen er allemaal een la mee vol te hebben liggen. Hoogstwaarschijnlijk herken je het: vanaf het moment dat mobieltjes meer konden dan enkel ‘snaken’ en bellen, ben je ze gaan bewaren. In eerste instantie puur als back-up, voor het geval er iets met je nieuwe telefoon zou gebeuren. Maar in de loop der jaren zijn er vooral nieuwe mobieltjes bijgekomen, maar is er waarschijnlijk zelden een oude smartphone het huis nog uitgegaan. En dat is nu precies het probleem.

Recycle je oude smartphone

Telefoons bewaren is zonde, zo zeggen experts. Want in al die bewaarde mobieltjes zitten tal van zeldzame grondstoffen die hierdoor niet kunnen worden herwonnen. Het opnieuw delven van die grondstoffen is schadelijk voor de mensen die het werk moeten doen én voor het milieu. Sommige grondstoffen zijn gewoonweg zo schaars aan het worden, dat ze wel herwonnen moeten worden om er voldoende van te kunnen krijgen.

En dat terwijl recyclen ons in Nederland best wel makkelijk wordt gemaakt. Van milieustraat tot aan bouwmarkt of supermarkt, ze hebben allemaal wel een Wecycle verzamelbak. Het enige dat jij nog even voor alle zekerheid zou kunnen doen is de eventuele losse batterijen verwijderen en het mobieltje checken op oude geheugenkaarten en fabrieksinstellingen. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over je eventuele achtergebleven data.

Recyclen kan overigens ook via veel goede doelen. Zij krijgen voor het inleveren van de mobieltjes een kleine vergoeding. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Onderdelen hergebruiken

Te oud of kapot? Dan is recyclen dus het toverwoord. Maar mogelijk zitten er nog exemplaren bij die het nog prima doen, maar waar jij op uitgekeken bent. Eén oude smartphone bewaren voor het geval je mobiel stuk gaat en even ter reparatie moet is altijd slim om te doen. De overige mobieltjes kun je mogelijk nog weggeven aan (je) kids, neefjes of nichtjes of je kunt ze verkopen voor hergebruik. Zeker voor oudere maar populaire modellen is een hele ‘refurbished‘ handel, die jouw oude mobiel graag opkopen, ‘m opknappen en weer doorverkopen. Zelf verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats kan natuurlijk ook, maar daar moet je wel iets meer moeite voor doen. Mogelijk nóg een reden waarom dat telefoontje gewoon in de la verdween.

Voorkomen is beter dan genezen

Een la vol met telefoons uiteindelijk voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus is je la straks leeg (op die back-up mobiel na), kies een volgende keer dan eens voor een Sim Only-abonnement! Stiekem is het namelijk helemaal niet nodig om elk jaar een nieuwe mobiele telefoon te hebben. Probeer wat langer met je mobiel te doen, voorzie ‘m van een hoesje en screen protector en laat hem repareren als-ie stuk gaat. Of laat de batterij vervangen op het moment dat je telefoon slecht oplaadt en sneller leeg gaat.

Het mag duidelijk zijn: in alle gevallen geldt, doe IETS met je oude smartphone. Laat ze niet rondslingeren in die la, want ook al nemen ze daar weinig ruimte in beslag, ze bevatten schaarse grondstoffen die teruggewonnen kunnen worden of ze kunnen gewoon hergebruikt worden door anderen, waardoor de aankoop (en op termijn productie) van een nieuw toestel voorkomen kan worden. Dus hup hup, open die la en recyclen of hergebruiken maar!

Photo by Eirik Solheim on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.